Kammottava määrä: Gazan sodassa on kuollut tai loukkaantunut yli 26 000 lasta

Tällaista on lasten arki Gazassa 0:50
Katso myös: Tällaista on lasten arki Gazassa.

Lasten selviytymismahdollisuudet heikkenevät jatkuvasti, varoittaa Pelastakaa lapset -järjestö.

Pelastakaa lapset -järjestön mukaan hieman yli kaksi prosenttia kaikista Gazan lapsista on kuollut tai loukkaantunut puoli vuotta kestäneen konfliktin aikana.

Järjestö kertoo tiedotteessaan perustavansa arvionsa YK:n sekä Gazan terveysministeriön antamiin lukuihin.

Niiden mukaan lokakuussa leimahtaneen konfliktin aikana Gazassa on kuollut yli 13 800 lasta ja Länsirannalla pitkälti yli sata lasta. Loukkaantuneita lapsia taas on YK:n ja Gazan terveysministeriön mukaan laskettu tänä aikana ainakin yli 12 000 sekä Länsirannan alueella ainakin yli 700.

Jo puoli vuotta kuolemaa

Tämä tarkoittaa, että pitkälti yli 26 000 lasta on joko kuollut tai loukkaantunut.

– Yli 180 päivää kestänyt väkivalta on tehnyt Gazasta tunnistamattoman. Gazan lapsiväestöstä yli kaksi prosenttia on tullut tapetuksi tai loukkaantunut. Tähän asti selviytyneiden mahdollisuudet jatkaa selviytymistään heikkenevät jatkuvasti. Tämä sota ei tuhoa ainoastaan Gazaa, vaan siinä tuhotaan myös lapsuuden peruslähtökohtia, sanoo tiedotteessa Xavier Joubert, Pelastakaa Lasten miehitetyn palestiinalaisalueen maajohtaja.

Hän vaati Gazaan välitöntä ja pysyvää tulitaukoa sekä humanitaarisen avun esteetöntä pääsyä siviilien ja lasten kärsimyksen lopettamiseksi.

Lapset todistavat äärimmäistä julmuutta

Järjestön mukaan jotkut vanhemmat ovat kertoneet Pelastakaa Lasten työntekijöille lastensa näkevän äärimmäisiä julmuuksia sodan keskellä Gazan kaistalla.

– Pakenimme (Pohjois-Gazasta) etelään 25. maaliskuuta. Matkallamme Rafahiin näimme pieniä, hajoamassa olevia ruumiita Beidarin alueella. Lapsemme näkevät asioita, joita kenenkään lapsen ei koskaan pitäisi nähdä, kertoi Ahmed-niminen palestiinalaisisä järjestön mukaan.

Järjestö tuomitsi myös Israelin iskut muun muassa sairaaloihin, ambulansseihin, lääkintätarvikkeiden kuljetuksiin, tieverkostoon sekä kouluihin, jotka ovat kansainvälisen oikeuden mukaan suojeltuja siviilikohteita.

Koulujen tuhoaminen on vakava lapsiin kohdistuva rikkomus, jonka vaikutukset ovat laajamittaiset ja pitkäkestoiset, Pelastakaa lapset varoittaa. Järjestön mukaan viime lokakuun jälkeen lapset eivät ole voineet käydä koulua.

Maailman terveysjärjestö (WHO) kertoi tällä viikolla, että myös vastasyntyneiden vauvojen kuolemat ovat lisääntyneet jyrkästi Gazan kaistalla. Järjestön mukaan vauvat myös syntyvät yhä useammin alipainoisina.

Lapsia myös Hamasin panttivankeina

Nykyisen konfliktin sytyttäneessä Hamasin verilöylyssä Israelissa lokakuussa kuoli YK:n mukaan 33 lasta.

Myös Hamasin Gazan kaistalle lokakuussa sieppaamien noin 250 panttivangin joukossa oli lapsia. Panttivankeina pidettyihin lapsiin on järjestön tietojen mukaan kohdistettu väkivaltaa.

Panttivankeina pidettyjä lapsia on myös peloteltu ja uhkailtu, kertoivat tähän mennessä vapautettuja lapsipanttivankeja hoitaneet israelilaislääkärit joulukuussa Haaretz-lehdelle. Lastenlääkäri Yael Mozer-Glassbergin mukaan lapsille kerrottiin esimerkiksi, että Israel olisi luopunut yrityksistä pelastaa heidät.

Gazalainen Maha kertoo arjestaan sodan keskellä 3:26
Gazalainen Maha, 25, kertoo arjestaan sodan keskellä.

Lue myös:

    Uusimmat