Syyllistytkö sinä "jäkättämiseen"? Lastenpsykiatrian erikoislääkäri vertaa lasten kasvatusta koiran kouluttamiseen – tällaiset ilmaisut toimivat parhaiten

2:04
Katso esimakua viikonlopun Studio-ohjelmasta yläpuolelta!

Kirsi Alm-Siiran ja Nina Rahkolan isännöimässä Studio-ohjelmassa oli sunnuntaina aiheena kasvatus. Ohjelmassa kävi vieraana lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen, jonka mukaan lasten kasvatukseen pätee hyvin paljon samoja lainalaisuuksia, kuin esimerkiksi koiran kouluttamiseen. 

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkosen mukaan on ilmiselvää, että lapset ottavat vastaan paljon paremmin tarkkoja, selkeitä ilmaisuja.

Sinkkonen rinnastaakin lapsien kasvattamista kuin lemmikin kouluttamiseen: mitä suppeampi käsky, sen parempi.

– Joskus oon rinnastanut villien pikku poikien kasvattamista koirien kasvatukseen. Sanotaan koiralle esimerkiksi, että "istu", "ei", eli erittäin suppeita kielellisiä koodeja. Hyvin selkeät yksiseletteiset määräykset tehoavat paljon paremmin kuin sellainen "jäkättäminen", Sinkkonen kertoo.

Jokainen lapsi on uniikki kappale

Sinkkonen huomauttaa, että se kuinka monta kertaa ja kuinka kovasti asiasta täytyy huomauttaa, riippuu hyvin paljon myös lapsesta ja hänen persoonallisuudestaan.

– On niitä lapsia, että sä nostat vähän kulmia ja alahuuli alkaa väpättämään. Ethän sä silloin karju, Se riittää jo. Lapsi on jo ymmärtäny, että käytös ei oo sitä mitä aikuinen odottaa. Sitten on niitä lapsia, joille pitää taas olla tosi tiukkana.

Tilanteen kärjistyessä lapselle pitää osata tarjota myös omaa tilaa. Sinkkosen mukaan tässä tapauksessa lapsi voi hyvin mennä esimerkiksi omaan huoneeseen miettimään tekosiaan.

– Sitten kun lapsi itse haluaa ja ulvoo sieltä omasta huoneesta, että miksei kukaan tule lohduttamaan minua, sitten saa mennä lohduttamaan. Omaan huoneeseen meno on mahdollisuus säilyttää kasvot. Hänelle on ikävää olla siinä, kun äiti tai isä tuijottaa ja toinen ei pysty hallitsemaan itseään.

Studio-ohjelma MTV3-kanavalla sunnuntaisin kello 22.35.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja