Näin vältät konfliktin lapsen kanssa! Supernanny antaa vinkit rauhallisempaan arkeen – "Ainoa keino opettaa lasta säätelemään tunteitaan"

Supernanny Piia Penttalan yksinkertainen vinkki: Näin selviät vaikeista arjen tilanteista kiukuttelevan lapsen kanssa 1:41
Nappaa videolta Supernannyn vinkki: Näin selviät vaikeista arjen tilanteista lapsen kanssa!

Lasten kurittamisesta on tuoreen tutkimuksen mukaan tullut aiempaa hyväksyttävämpää. Lasten kasvatuksen asiantuntija ihmettelee asenteiden kovenemista ja toteaa, että aikuisten on opeteltava käsittelemään omia tunteitaan, jotta lapset voivat sen oppia.

Asenne kuritusväkivaltaa kohtaan on muuttunut Suomessa aiempaa sallivammaksi. Asia käy ilmi Lastensuojelun Keskusliiton teettämästä selvityksestä. 

Tällä hetkellä 90 prosenttia suomalaisista tietää, että lasten ruumiillinen kurittaminen on kielletty lailla. Vuonna 2017 sen tiesi 95 prosenttia. Tieto kiellosta on heikentynyt erityisesti nuoremmilla ikäryhmillä.

Nettipaneelin vastaajista lähes puolet kertoi käyttäneensä itse jotain kuritusväkivallan muotoa. Erityisesti kovakourainen kiinni tarttuminen tai retuuttaminen on selvityksen perusteella lisääntynyt viime vuosina.

Omia tunteita on opeteltava käsittelemään

Mutta mitä jos vanhemman pinna lapsen kanssa palaa ja esiin pyrkii alkukantainen käytös?

– Sellainen käytös on yksinkertaisesti täysin väärin, erityistason psyko- ja perheterapeutti, tv:stä tuttu ”Supernanny” Pia Penttala toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Meidän aikuisten pitäisi pystyä käsittelemään omia tunteitamme niin, että me osaamme säädellä niitä hankalissakin tilanteissa. Se on ainoa keino opettaa myös lasta säätelemään tunteitaan.

Katso koko Penttalan haastattelu alta. Juttu jatkuu videon alla.

Suomalaiset edellisvuosia suopeampia kuritusväkivaltaa kohtaan – Supernanny Piia Penttala kommentoi tuoreen kyselyn tuloksia 8:03

Käy hankala tilanne läpi etukäteen

Jos etukäteen tietää, että edessä on vaikkapa hankala kauppareissu, jossa lapsi saattaa riehaantua, tilanne on Penttalan mukaan hyvä käydä läpi kotona jo ennakkoon.

– Keskustelu on käytävä, kun kaikilla on vielä hyvä olla. ”Oletko huomannut, että meillä on tämmöinen ongelma aamuisin lähdössä? Minulle tulee äitinä tai isänä siitä aina hirvittävä kiukku, enkä haluaisi. Voidaanko nyt sopia, miten toimitaan. Ja jos et onnistu siinä, minä teen näin ja näin”, Penttala neuvoo.

– On ennakoitu, oltu oikeudenmukaisia ja kaikki tietävät pelisäännöt ja se on tehty siinä tunnetilassa, jossa kukaan ei ole ollut kiukkuinen tai vihainen.

Mitä on kuritusväkivalta? Asiantuntijat selventävät 1:20
Mitä on kuritusväkivalta? Asiantuntijat selventävät.

Kaiken takana on kiire

Penttala arvelee, että perheissä on nykyään niin kiire, ettei ehditä asettua toistensa ympärille.

– Sanon aina, että jokainen vanhempi on oman lapsensa asiantuntija. Ja jollei hän ehdi muuta kuin määrätä, komentaa ja aikatauluttaa, asiantuntijuus katoaa. 

– Siksi asettuminen kotiin ja yhteisten asioiden äärelle on ihan äärimmäisen tärkeää. 

Penttala kehottaa vanhempia hakemaan rohkeasti apua, jos tunteet kuumenevat kotona liikaa eivätkä oma käytös ja pää pysy enää kasassa lasten kanssa.

– Tästä ei saa tehdä liian isoa peikkoa, jotta asiasta voi vielä puhua – jotta me pääsemme oppimaan.

Kuritusväkivalta ei ole kadonnut Suomesta: Kovakourainen kiinni tarttuminen, retuuttaminen ja väkivallalla uhkailu ovat lisääntyneet 2:06
Kuritusväkivalta ei ole kadonnut Suomesta: Kovakourainen kiinni tarttuminen, retuuttaminen ja väkivallalla uhkailu ovat lisääntyneet.

Lue myös:

    Uusimmat