Mainos

Syy suomalaissukeltajan kuolemaan Ranskassa selvisi – sotkeutui naruihin yli 200 metrin syvyydessä

Suomalainen 44-vuotias sukeltaja kuoli lauantaina eteläisessä Ranskassa. Mies oli ollut 43-vuotiaan parinsa kanssa sukeltamassa Font Estramarin luolastossa. Molemmat olivat kokeneita sukeltajia ja valmistautuneet matkaan hyvin.

Luola sijaitsee hieman Perpingnanin kaupungista pohjoiseen lähellä Katalonian rajaa.

Ulkoministeriö vahvistaa suomalaisen sukeltajan kuoleman Ranskassa.

Sukellusskootteri hajosi 200 metrin syvyydessä

Sukeltajaliitto on saanut kertomuksen tapahtumien kulusta onnettomuudessa mukana olleilta.

Liiton tiedotteen mukaan luolalla oli sukeltamassa kaikkiaan viisi suomalaismiestä. Perjantaina he tekivät onnistuneen valmistelusukelluksen enimmillään 160 metrin syvyyteen. Olot valmistelusukelluksen aikana olivat luolassa hyvät.

Sukeltajat käyttivät suljetun kierron sukelluslaitteita eli niin sanottuja rebreather-laitteita, jotka ovat välttämättömiä pitkissä luolasukelluksissa.

Kaksi ensin veteen mennyttä sukeltajaa aloitti sukelluksensa aamulla yhdeksältä paikallista aikaa. Kaksi muuta seurasivat reilun puolitoista tuntia myöhemmin ja viides odotti rannalla.

Syynä onnettomuuteen oli sukeltajien kertomuksen mukaan toisena sukeltaneen sukeltajan sukellusskootterin rikkoontuminen. Rungosta 200 metrin syvyydessä revennyt ja vedellä täyttynyt skootteri alkoi vetää sukeltajaa nopeasti alaspäin. Skootteri oli narulla kiinni sukeltajassa.

Menehtynyt eksyi reitiltä

Kuolonuhri ja ensimmäisenä sukeltanut mies yrittivät leikata narua poikki, mutta onnistuivat siinä vasta 214 metrin syvyydessä. Heidän onnistuttuaan skootterin irrotuksessa, näkyvyys oli muuttunut vedessä huonoksi. Huonossa näkyvyydessä miehet olivat eksyneet ohjausnarun merkitsemältä reitiltä.

Sukellusskootterinsa menettänyt sukeltaja oli tällöin sotkeutunut vanhoihin ohjausnaruihin. Toinen tässä syvyydessä olleista oli yrittänyt auttaa rauhoittamalla toveriaan ja leikkaamalla irti sotkeutuneita naruja. Hän ei onnistunut auttamaan. Uhri meni tajuttomaksi ja menehtyi pian.

Toinen miehistä nousi pintaan tehtyään vaaditut dekompressiopysähdykset sukeltajantaudin ehkäisemiseksi. Nousu kesti noin seitsemän ja puoli tuntia. Hän oli pinnalla noin kello viisi iltapäivällä paikallista aikaa.

Kuuluisaan luolaan kuollut viisi

Luolasto on Sukeltajaliiton tiedotteen mukaan kartoitettu 262 metrin syvyyteen asti.

Paikka on yksi Ranskan suosituimmista sukelluskohteista. Ranskalaisen RFI -radiokanavan mukaan luolan teki tunnetuksi laitesukelluksen pioneeri ja tutkimusmatkailija Jacques-Yves Cousteau. Sukeltaminen luolastossa alkoi vuonna 1949.

Font Estramar on Euroopan syvin ja maailman viidenneksi syvin kiviallas. Paikallisen päivälehden Mini-Libren mukaan tämä on viiden kuolemantapaus luolastossa vuoden 1955 jälkeen. Viimeisin kuolemaan johtanut onnettomuus luolastossa tapahtui viime vuoden tammikuussa.

Youtubessa on useita sukellusvideoita Font Estramarin luolastosta. Videossa oleva sukeltaja ei liity onnettomuuteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.