Montolan sukellusturma oli kolmas kuolemantapaus samassa paikassa: Tällainen on vanha kalkkikivilouhos – katso videolta, millaista siellä on sukeltaa

Katso pinnan alle: Tältä näyttää sukeltaminen jo kolmannen kuolonuhrin vaatineessa Montolan kaivoksessa 1:33
Katso videolta sukeltaja Tero Raision kanssa, miltä Montolan kaivoksessa näyttää!

Etelä-Savossa Pieksämäellä Montolan vanhalla kaivoksella tapahtui tiistaina laitesukeltajan hengen vienyt onnettomuus. Kaivoksella on ollut sukellustoimintaa 1980-luvulta saakka.

Tiistainen tapaus on tiettävästi kolmas kuolemaan johtanut sukellusonnettomuus Montolan kaivoksella. Aiemmat tapaukset ovat vuosilta 2008 ja 2013. 

Hätäkeskus sai tiistain turmasta ilmoituksen noin kello 13.35 päivällä. Vapaaehtoisen pelastuspartion erikoissukellusryhmä sai nostettua kaivokseen jääneen sukeltajan pintaan hieman ennen iltakahdeksaa. Poliisin mukaan keski-ikäinen mies löytyi menehtyneenä vedenalaisesta kaivoskuilusta.

Miehen katoamisesta teki ilmoituksen toinen sukeltaja, joka oli ollut sukeltamassa kadoksiin jääneen kanssa ja selviytynyt pois kaivoksesta. Hänen mukaansa toiselle sukeltajalle tapahtui jotakin ylösnousuvaiheessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Näkvyys hyvä, ei virtauksia

Kuolonuhri oli kokenut sukeltaja, joka oli sukeltanut Montolassa aiemminkin. Montolan kaivossukeltajat ry:n puheenjohtajan Jani Santalan mukaan kaivoksen sukellusolosuhteet ovat helpot ja vakaat. Yhdistys on myös tehnyt Montolassa sukeltamisen turvaohjeet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kanssa.

– Näkyvyys on hyvä, siellä ei ole virtauksia, paikkatuntemusta ja karttoja löytyy, kaivoksessa on ohjenarut. Sinänsä Montola on siis helppo kohde sukeltaa, kun tietää mitä tekee.

– Kaivos- ja luolasukellus ovat ylipäätään harrastuksia, joihin hakeutuvat pyrkivät tekemään asiat oikein ja turvallisuushakuisesti. Kyse ei kuitenkaan ole ihan aloittelijoiden harrastuksesta, Santala toteaa.

Vanhan kaivoksen tunneliverkosto ulottuu noin 200 metrin syvyyteen saakka. Vedenalaisessa entisessä kaivosteollisuusmaailmassa on nähtävillä muun muassa louhoksen vanhoja puurakenteita, esineistöä ja kulkuväyliä. 

Toiminta kalkkikivilouhoksella päättyi 1976, ja tunnelit täyttyivät nopeasti vedellä. Santalan tietojen mukaan sukellusharrastajia on käynyt paikalla 1980-luvun alusta saakka. Montolan kaivos oli aiemmin myös vesijohtoveden ottopaikka, joten kaivoksessa on saanut sukeltaa.

Lisätiedot olisivat arvokkaita

Välillä sukeltaminen kaivoksessa oli kiellettyä, mutta vuonna 2016 se sallittiin jälleen. Samana vuonna perustettiin Montolan kaivossukeltajat -yhdistys, jotta toimintaa saataisiin valvottua ja sukelluskäytäntöjä ohjeistettua turvallisemmaksi. 

– Kyllähän tällainen suru-uutinen on aina ikävä asia. Eilen pidimme yhdistyksessä palaverin ja myös illaksi on suunnitteilla toinen. Käymme asiaa läpi ja osalliset ovat saaneet kriisiapua. Teemme kaikkemme, että asia saadaan selvitettyä ja tuemme omaisia, Santala sanoo.

Poliisi kertoi keskiviikkoisessa tiedotteessaan, että sukeltajan lopullinen kuolinsyy varmistuu oikeuslääketieteellisten tutkimusten jälkeen, eikä tapahtumien kulkuun oteta toistaiseksi enempää kantaa.

Santala ymmärtää, että poliisin kuolemansyyntutkinta on salassapidettävää tietoa, mutta sukelluspiireissä turmien tutkinnassa saadut tarkat tiedot olisivat hyvin arvokkaita tulevien onnettomuuksien välttämiseksi. 

– Meidän olisi tärkeää tietää mitä tapahtui ja miksi, jotta voisimme mahdollisesti parantaa turvallisuusasioita. Sukellusta pidetään usein kovin vaarallisena lajina, mutta haluaisin muistuttaa, että maailmassa tehdään vuosittain kymmeniä tuhansia kaivos- ja luolasukelluksia turvallisesti ja ilman onnettomuuksia. 

Poliisin mukaan Montolan kaivoksen eristämiselle ei turmasta huolimatta ole tässä vaiheessa tarvetta. 

Lue myös:

    Uusimmat