Syötkö runsaasti punaista lihaa? Tämä on vaarana

Uusi tutkimus paljastaa, että punaisella lihalla kyllästetty ruokavalio voi aiheuttaa muistisairautta.

Jos syöt runsaasti punaista lihaa, olet vaarassa sairastua Alzheimerin tautiin, varoittaa tuore tutkimus.

Tutkijat huomasivat, että punaisesta lihasta saatava rauta voi runsaissa määrin aiheuttaa hapetusvaurioita, joille aivot ovat erittäin haavoittuvaisia. Tutkijoiden mukaan tämä voi lisätä riskiä sairastua Alzheimeriin.

Kalifornian yliopiston professori George Bartzokisin mukaan useammat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että taudin aiheuttavat proteiinit nimeltä tau ja beeta-amyloidi. Ihmisen ikääntyessä nämä proteiinit joko häiritsevät neuronien välistä viestintää tai yksinkertaisesti tappavat ne. Barztokis kollegoineen kuitenkin tutki Alzheimer-potilaiden aivoista kahta aluetta verraten hippokampusta – joka vaurioituu taudin alkuvaiheilla – talamukseen, joka vaurioituu vasta taudin loppumetreillä. Tutkijat huomasivat, että hippokampuksessa oli paljon rautaa, jota ei kuitenkaan löydetty lisääntyneissä määrin talamuksesta. Bartzokis tiimeineen huomasi myös, että terveillä ihmisillä raudan määrä hippokampuksessa ei ollut lisääntynyt.

Bartzokis huomauttaa, että rauta on toki olennainen osa solujen toimintaa, mutta liiallinen määrä edesauttaa hapetusvaurioiden syntyä. Muutokset ruokavaliossa voivatkin siis vähentää riskiä sairastua Alzheimeriin.

(MTV3)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja