Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Syötkö runsaasti punaista lihaa? Tämä on vaarana

Julkaistu 23.08.2013 18:52

Uusi tutkimus paljastaa, että punaisella lihalla kyllästetty ruokavalio voi aiheuttaa muistisairautta.

Jos syöt runsaasti punaista lihaa, olet vaarassa sairastua Alzheimerin tautiin, varoittaa tuore tutkimus.

Tutkijat huomasivat, että punaisesta lihasta saatava rauta voi runsaissa määrin aiheuttaa hapetusvaurioita, joille aivot ovat erittäin haavoittuvaisia. Tutkijoiden mukaan tämä voi lisätä riskiä sairastua Alzheimeriin.

Kalifornian yliopiston professori George Bartzokisin mukaan useammat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että taudin aiheuttavat proteiinit nimeltä tau ja beeta-amyloidi. Ihmisen ikääntyessä nämä proteiinit joko häiritsevät neuronien välistä viestintää tai yksinkertaisesti tappavat ne. Barztokis kollegoineen kuitenkin tutki Alzheimer-potilaiden aivoista kahta aluetta verraten hippokampusta – joka vaurioituu taudin alkuvaiheilla – talamukseen, joka vaurioituu vasta taudin loppumetreillä. Tutkijat huomasivat, että hippokampuksessa oli paljon rautaa, jota ei kuitenkaan löydetty lisääntyneissä määrin talamuksesta. Bartzokis tiimeineen huomasi myös, että terveillä ihmisillä raudan määrä hippokampuksessa ei ollut lisääntynyt.

Bartzokis huomauttaa, että rauta on toki olennainen osa solujen toimintaa, mutta liiallinen määrä edesauttaa hapetusvaurioiden syntyä. Muutokset ruokavaliossa voivatkin siis vähentää riskiä sairastua Alzheimeriin.

(MTV3)

Lähde: Daily Mail

Lisää aiheesta:

Jo vuosikymmeniä käytössä ollut lääke voisi suojata aivoja AlzheimeriltaTutkimus: Hiivatulehdusten aiheuttaja yhteydessä myös AlzheimeriinTutkijat selvittivät: Näin vähäinen liikunta ja huono ravitsemus voivat vaikuttaa muistiinPysäyttävä löydös: Jo yksi huonosti nukuttu yö lisää Alzheimerin taudille altistavia muutoksiaVäsyttääkö sinua jatkuvasti päiväsaikaan? Se voi olla oire parantumattomasta sairaudestaNaisten aivoista paljastui Alzheimerin tautia aiheuttava ja sairautta edistävä piirre
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 12:28
    Takaisinvedot

    Poista tämä reppu heti käytöstä!

  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 09:15
    Takaisinvedot

    Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitus

  • 08:19
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!