Syötkö näitä lääkkeitä? Estävät tehokkaasti diabeteksen puhkeamista

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Säännöllinen liikunta laskee verenpainetta ja pienentää diabetesriskiä. Katso videolta ohjeet nopeaan ja tehokkaaseen kahvakuulatreeniin!

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan verenpaineen alentaminen on tehokas tapa ehkäistä tyypin 2 diabetesta. The Lancet -tiedelehdessä ilmestyneistä löydöksistä uutisoi The Guardian.

Oxfordin ja Bristolin yliopistojen tutkijat esittävät 19 aiemman tutkimuksen meta-analyysiin perustuen, että verenpaineen alentaminen on tehokas tapa pienentää ihmisen riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen tulevaisuudessa.

Tutkimuksiin osallistui yli 145 000 henkilä, joita seurattiin keskimäärin 4,5 vuoden ajan. Tuona aikana heistä vajaa tuhat sairastui tyypin 2 diabetekseen. Lääkityksellä tai elintapamuutoksilla helposti saavutettavissa oleva 5 mmHg:n lasku verenpaineessa pienensi taudin puhkeamisen riskiä 11 prosentilla.

Eri verenpainelääkkeillä oli erilainen vaikutus diabetesriskiin. Parhaiten diabetekselta suojasivat ACE-estäjät sekä ATR:n salpaajat, jotka pienensivät henkilön suhteellista riskiä sairastua 16 prosentilla. Sen sijaan kalsiumkanavan salpaajilla ei ollut vaikutusta diabetesriskiin ja beetasalpaajat sekä tiatsididiureetit jopa kasvattivat sitä.

Lääkkeiden lisäksi verenpainetta voi laskea ja diabetesriskiä pienentää terveellisillä elintavoilla, kuten normaalipainossa pysymällä, liikkumalla sekä syömällä terveellisesti.

Verenpaineen laskeminen voisi säästää miljoonat diabetekselta

Laajasti saatavilla olevat ja kohtuullisen hintaiset verenpainelääkkeet voisivat estää maailmanlaajuisesti miljoonien ihmisten sairastumisen tyypin 2 diabetekseen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan maailmassa on noin 422 miljoonaa diabeetikkoa, joista valtaosa sairastaa tyypin 2 diabetesta. Tautiin kuolee vuosittain 1,5 miljoonaa ihmistä. Molemmat luvut ovat kasvussa, sillä diabetes yleistyy alati.

Suomessa on Diabetesliiton mukaan reilut puoli miljoonaa diabeetikkoa, joista valtaosa sairastaa tyypin 2 diabetesta. Lisäksi jopa 700 000 suomalaista sairastaa usein varsinaiseksi diabetekseksi kehittyvää esidiabetesta.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat diabeetikkojen merkittävin kuolinsyy, ja verenpainetauti on yksi yleisimmistä diabetekseen liittyvistä sydän- ja verisuonisairauksista. 

Verenpaineen kohoaminen on tavallista tyypin 2 diabeteksessa ja siihen liittyvässä munuaistaudissa, yliopistosairaanhoitopiirien ylläpitämä Terveyskylä-palvelu kertoo. Usein sairastuneella on laajempi aineenvaihduntahäiriö eli niin sanottu metabolinen oireyhtymä, jossa kohonnut verenpaine on tyypillistä. Lisäksi insuliinin heikentynyt vaikutus kudoksissa heijastuu verisuonten seinämiin ja munuaisiin nostaen verenpainetta.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Etenkin vyötärölle kertyneet kilot altistavat verenpainetaudille ja diabetekselle. Helpolla narukikalla selvität, koskeeko riski sinua!

Lue myös:

    Uusimmat