Syöpäriski sai naisen poistattamaan rintansa "varmuuden vuoksi" – leikkauksen jälkeen lääkäri kertoi sokkiuutisen

Kun kohonneesta rintasyöpäriskistä kärsivä Alejandra päätti poistattaa rintansa, hän oletti olevansa turvassa. – Minulla ei ollut aavistustakaan siitä, että sokeeraavin osuus oli vielä tulossa, hän kuvaa.

Alejandra Campoverdi oletti pysäyttävänsä rintasyövän ennen kuin se ehti edes alkaa. Syöpä kuitenkin ehti ensin, kertoo Health-lehti.

"Muistan, kun hoitaja tuli kertomaan, että testi oli positiivinen..."

Alejandra päätyi poistattamaan molemmat rintansa, koska sekä hänen isoisoäitinsä että isoäitinsä kuolivat rintasyöpään; Alejandran äidillä ja tädillä on ollut sama sairaus.

Alejandra kävi testissä, sillä epäili itsekin kantavansa geenimutaatiota, joka lisää rintasyövän riskiä.

– Muistan, kun hoitaja tuli kertomaan, että testi oli positiivinen. Sanoin ensimmäiseksi "tiedän", koska tiesin. Intuitioni perhehistoriaani yhdistettynä oli vakuuttanut minut siitä, että näin kävisi, Alejandra sanoo.

Päätti poistattaa rinnat

Alejandra ramppasi seurannoissa ja erilaisissa testeissä vuosia. Ne eivät kuitenkaan voineet parantaa Alejandraa.

Lääkäriltään hän sai tietää, että kyseien geenivirheen takia syöpä iskee yleensä aikaisemmin seuraavan sukupolveen. Alejandran isoisoäiti sairastui 70-vuotiaana, Alejandran mummo 60-vuotiaana ja hänen äitinsä jo 49-vuotiaana. Kun Alejandran 39-vuotispäivä lähestyi, hän päätti poistattaa rintansa.

– Viikkoja ennen leikkausta olin muutaman yön levoton, mutta intuitioni sanoi, että tein oikean valinnan. Ilman leikkausta kävelisin ympäriinsä 85-prosenttisen rintasyöpäriskin kanssa.

Lääkäri soitti sokkiuutisen

Alejandra leikattiin lokakuussa 2018. Herätessään hän oli helpottunut siitä, että kaikki on ohi.

– Minulla ei ollut aavistustakaan siitä, että sokeeraavin osuus oli vielä tulossa.

Kuusi päivää leikkauksen jälkeen Alejandra sai soiton lääkäriltään.  Alejandralla oli rintasyöpä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"Voitin syövän ennen kuin edes tiesin, että minulla on se"

Alejandran poistettuihin rintoihin oli tehty rutiininomainen testi, jossa syöpä löytyi. Hän oli täysin yllättynyt; puoli vuotta ennen leikkausta Alejandra oli käynyt sekä mammografiassa, ultraäänessä että muissa testeissä, joista yksikään ei ollut löytänyt syöpää.

– Koska syöpä oli niin aikaisessa vaiheessa, ainoa tapa havaita se oli ennaltaehkäisevä leikkaus. Ja koska minulle oli jo tehty tuo leikkaus ja syöpä oli poistettu, en tarvitsisi enempää hoitoja: ei kemoterapiaa, ei sädehoitoa, ei hormonihoitoja, Alejandra kuvaa.

– En koskaan ajatellut, että päätökseni (poistaa rinnat) vahvistettaisiin tällä tavalla oikeaksi. Kävi ilmi, että voitin syövän ennen kuin edes tiesin, että minulla on se.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Haluaa jakaa tietoa geenivirheestä

Nyt Alejandra haluaa levittää tietoa tilastaan ja sen hoitovaihtoehdoista. Hän on perustanut tavoitetta varten järjestön. Syövän selättänyt nainen ei kuitenkaan halua kehottaa kaikkia ehkäisevään leikkaukseen, koska se ei sovi kaikille.

– Jokaisen naisen pitäisi päättää itse, mikä hänelle on parasta. Mutta jos sinulla on syy epäillä, että sinulla on suurentunut riski saada rintasyöpä, tai jos useilla perheenjäsenilläsi on ollut tämä sairaus, harkitse geenitestin tekemistä, Alejandra sanoo.

Lähteet: Health.com, Instagram

Lue myös:

    Uusimmat