Syöpää sairastavan Matin epätoivo: Sairauttani ei suostuta hoitamaan

Matti* on virallisesti työkyvytön mies, joka sai viime vuonna tietää sairastavansa syöpää. Hän on anonut työkyvyttömyyseläkettä sekä lääkäreiltä hoitoa kasvaimeensa ja huononevaan vointiinsa. Kumpaankin pyyntöön viitataan kuitenkin hänen mukaansa kintaalla.

Matti on koko elämänsä tehnyt fyysistä työtä muun muassa siivoojana ja lumenpudottajana. 1990-luvun lopulla hän toimi ikkunanpesijänä ja silloin kivut alkoivat.

– Olin silloin 32-vuotias. Kävin lääkärissä, ja siellä huomattiin jo jonkin aikaa tapahtunutta välilevyn kulumaa ja alkava pullistuma. Heidän mukaansa minun ikäiselläni ei pitäisi olla tällaisia vaivoja, ja vakavan sairauden olemassaolo poissuljettiin, Matti kertoo.

Matille määrättiin kipulääkkeitä, joiden annostusta lisättiin kivun jatkuessa ja yltyessä. Jatkotutkimuksiin Matti pääsi vasta vuoden 2005 paikkeilla. Selässä huomattiin abnormaliteetti, jota ei osattu kunnolla selittää. Myöhemmin paljastui, että selkärangassa on kasvain.

Syöpää ei ruvettu hoitamaan heti, koska kasvain oli hyvänlaatuinen. Matti pantiin seurantaan ja jonoon, mutta hän ei ole edelleenkään saanut siihen hoitotoimenpiteitä.

– Leikkaus oli kuulemma mahdoton kasvaimen sijainnista johtuen, ja ainoa hoitomuoto oli säteilyhoito. Olen kysynyt jokaisella tarkastuskerralla, milloin he pystyvät aloittamaan hoidot, mutta olen saanut ainoastaan epämääräisiä vastauksia, Matti tuskailee.

Kivut yltyvät

Vuonna 2009 Matti sai tietää olevansa mahdollisesti työkyvytön. Koska lyhytaikaisen fysioterapisen kuntoutuksen ajateltiin parantavan vaivan lähestulkoon kokonaan, työkyvyttömyysstatusta varottiin Matin mukaan antamasta lääkärin lausunnoissa.

– Yritin kuvailla tarkastuksissa mahdollisimman realistisesti piinaavaa, repivää kipua, jota tunsin aina kun edes nousin sängystä tai tuolilta, ja joka oli ruvennut säteilemään vasempaan reiteeni. Lääkäri tuntui kuitenkin kuvittelevan, että liioittelin, Matti muistelee.

Matti jatkoi pätkätöitä kivusta huolimatta. Pian työnantajat eivät kuitenkaan pystyneet ottamaan Mattia enää edes kevyisiin keikkatöihin.

– Olin pettynyt, vaikka lähestulkoon huusin tuskasta joutuessani istumaan tai nousemaan, kantamisesta puhumattakaan. En muista, milloin ensi kertaa jouduin kivun takia kieltäytymään kokopäivätyöstä. Sen jälkeen olen ollut aina TE-toimistosta riippuen työtön tai muutaman päivän kausittaisesti töissä, Matti sanoo.

Virallisesti työkyvytön

Vuoden 2011 alussa lääkäri vaihtui. Selän magneettikuvaukset sekä laajat tutkimukset osoittivat Matin olevan kivun ja hyvin epätasaisesti jakautuvan kuormituksen takia työkyvytön.

Matti lähetti paperit Kelalle saman tien, mutta sieltä todettiin hyvin lyhytsanaisesti, että he ovat antaneet kielteisen päätöksen työkyvyttömyyseläkkeelle. Lääkäri ja Kela kommunikoivat tapauksesta hyvin vähän keskenään.

– Kela on luullakseni vältellyt antamasta sitä johtuen siitä, etten ole vielä edes täyttänyt viittäkymmentä, ja siten olen reilusti alle eläkeiän, Matti tuumaa.

On arvioitu, että Matin työkyky saattaisi palautua. Hän ihmettelee sitä kovasti, koska kivut tuntuvat yltyvän päivä päivältä ja diagnoosien sävy vain synkkenee. Kiropraktikolla käynti, lääkkeet, kuntoutus tai muut hoidot eivät ole auttaneet.

– Syöpääni ei edes hoideta, koska se ei ole tarpeeksi akuutti. Lähetin viimeisen lääkärinlausuntoni Kelalle noin kuukausi sitten, ja toivon parasta tällä kertaa.

*) Nimi muutettu

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja