Syömättömyys vei nuoren naisen kuukausiksi sairaalahoitoon: "Mitä vähemmän söin, sitä tyytyväisempi olin itseeni"

Kaksikymppinen nainen avautuu rankasta taistelustaan syömishäiriötä vastaan. Taistelusta, jonka hän oli lähellä hävitä.

Kun australialainen Korey Barutani oli 15-vuotias, ruoka alkoi hallita hänen elämäänsä. Tai oikeastaan sen syömättömyys. Tanssia harrastaneen naisen paino putosi alle puoleen entisestä; alimmillaan hän painoi vain 35 kiloa.

Mitä enemmän nuoren naisen paino putosi, sitä enemmän hän alkoi rajoittaa syömisiään. Jokainen pudotettu gramma tuntui henkilökohtaiselta saavutukselta.

– Mitä vähemmän söin, sitä tyytyväisempi olin itseeni, Barutan kertoo.

– Tämä koski myös painoani. Joka kerta kun vaa’an numero laski, tunsin oloni jännittyneeksi. Aluksi olin asettanut itselleni tavoitepainoja, mutta mitä pidemmälle syömishäiriöni eteni, sitä kevyemmäksi ja kevyemmäksi halusin päästä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Ennen laihtumistaan ulkonäöstään epävarma nainen ajatteli laihtumisen tuovan mukanaan myös onnea, mutta toisin kävi. Mitä enemmän ruoka ja syömättömyys alkoivat hallita Barutanin mieltä, sitä huonommaksi myös hänen henkinen hyvinvointinsa laski. Ahdistus ja huono itsetunto vaihtuivat pian masennukseen.

– Lopulta perimmäisenä tavoitteenani oli tappaa itseni, kaikkein hitaimmalla ja tuskallisimmalla tavalla. Tavalla, jonka tunsin ansaitsevan, nainen kertoo synkistä vuosistaan.

Vietti elämästään viisi kuukautta psykiatrisessa sairaalassa

Aluksi naisen hoikentunut olemus ei aiheuttanut huolta – itse asiassa päinvastoin. Kadulla kuullut kommentit ja kehut ruokkivat naisen itsetuntoa, hän tunsi tehneensä ensimmäistä kertaa elämässään jotain hyvää. Ihmisten kommentit toimivat naiselle kannustimina rajoittaa yhä enemmän kalorinsaantia ja lisätä vielä hieman enemmän liikkumista.

Mutta kun naisen paino putosi alipainon puolelle, hänen äitinsä huolestui toden teolla. Äiti oli henkilö, joka sai tyttärensä lopulta hoitoon.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Hän on henkilö, jonka kanssa vietän eniten aikaa ja joka tuntee minut parhaiten, joten kun aloin muuttua fyysisesti ja henkisesti, hän huomasi asian heti, Barutan kertoo.

Hieman yli 70-kiloisesta alle 35-kiloiseksi laihtunutta naista hoidettiin viikon ajan sairaalassa, jonka jälkeen hänet siirrettiin psykiatriseen sairaalaan. Valvotussa sairaalassa Barutan sai niin terapiaa kuin tukea syömiseensä, ja viiden kuukauden hoitojakson aikana nainen onnistuikin nostamaan painoaan 20 kiloa. Painon nostamisen sijaan tärkeämpää on Barutanin mukaan kuitenkin se, mitä tapahtui korvien välissä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tajusin, että elämäni voisi tulla paremmaksi, ja että ansaitsisin elää, nainen kertoo parantumisestaan.

Vanhojen valokuvien katseleminen saa naisessa nykyisin aikaan järkytystä. Vaikka luurankoiset kuvat todistavat aikaa, jolloin syömishäiriö oli ottaa hänestä vallan, se todistaa myös sitä, kuinka onnekas Barutan on ollut selviydyttyään sairaudesta. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.

Jokainen suupala aiheutti ahdistusta ja syyllisyyttä

Barutan epäilee perfektionisminsa olleen syy syömishäiriön puhkeamiseen. Hän asetti itselleen paineita olla paras ja saavuttaa parhaita arvosanoja jokaisessa aineessa. Syömisen rajoittaminen toimi naiselle selviytymismekanismista; turvalliselta asialta, jota hän pystyi hallitsemaan paineiden ja stressin kasvaessa.

Barutanin mukaan monilla ihmisillä onkin virheellinen käsitys syömishäiriöistä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Ihmiset ajattelevat, että syömishäiriöiset eivät ajattele ruokaa, mutta todellisuudessa me rakastamme ruokaa. Ruoasta tulee ajatusten keskipiste.

Vaikka nainen käytti suuren osan vapaa-ajastaan lukemalla reseptejä ja katselemalla kuvia elintarvikkeista, hänen oma ruokavalionsa koostui lähinnä hedelmistä, vihanneksista ja vähärasvaisesta lihasta. Jokaisen suupalan kalorit laskettiin tarkkaan, ja jokainen kalori aiheutti ahdistusta ja syyllisyyttä. Tämä on kuitenkin onneksi jo historiaa. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tällä hetkellä syön seitsemän kertaa päivässä, jotta voisin hyvin ja ylläpitäisin painoani, Barutan kertoo ruokavaliostaan.

Omien sosiaalisen median tiliensä kautta nainen toivoo voivansa kannustaa ja motivoida syömishäiriöistä kärsiviä ihmisiä taistelussa negatiivisia ajatuksia vastaan. Hänkin pääsi siitä yli, niin voit päästä sinäkin!

Lähde: Dailymail 

***


Lue myös:

    Uusimmat