Sydän kärsii kylmästä – Näin suojaudut kohtaukselta

Kylmä lisää sydänsairauksien riskitekijöitä ja sydänkohtauksiakin sattuu talvisin kesää useammin. Jos kuulut riskiryhmään, muista pitää itsesi lämpimänä ja välttää ulkona liikkumista kaikkein kovimmilla pakkasilla.

Professori Marc Claeys esitteli eurooppalaisessa kardiologiakonferenssissa tänä vuonna uutta tutkimustietoa, joka osoittaa, että kylmä ilmasto on vaaraksi sydämelle. Paitsi että kylmä ilma kasvattaa sydänkohtauksen uhkaa, se myös lisää sydänsairauksien riskitekijöitä.

Verenpaine ja kolesteroli kohoavat talvikuukausina, etenkin tammikuussa ja helmikuussa, kesää korkeammalle. Myös vyötärön ympäryksen on havaittu kasvavan talvella, vaikka tutkimukseen osallistuneiden painoindeksissä ei havaittu muutoksia. Korkea verenpaine, kolesteroli ja vyötärön ympärys ovat sydänsairauksien riskitekijöitä.

Tulokset perustuvat kymmeneen eri tutkimukseen, joissa aineistoa on kerätty seitsemästä Euroopan maasta. Aineisto kattoi yli 100 000 iältään 35–80-vuotiasta ihmistä.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on saatu selville, että sydänsairauksien riskitekijöiden lisäksi kylmä altistaa sydänkohtauksille. Lämpötilan laskiessa 10 celsiusastetta, sydänkohtauksen riski kasvaa seitsemän prosenttia.

Vielä ei tiedetä, mistä kylmän negatiiviset vaikutukset sydämeen johtuvat. On ehdotettu, että se johtuisi aivojen erittämästä katekoliamiineista, jonka eritys kiihtyy, kun iho aistii kylmän. Korkeat katekoliamiinipitoisuudet ovat yhteydessä stressiin ja ne kiihdyttävät sykettä ja nostavat verenpainetta.

Käytännön vinkkejä kylmään ilmaan

Hengitä kylmällä ilmalla nenän kautta, jotta hengittämäsi ilma lämpenee ennen kulkeutumista elimistöösi, ja pukeudu tarpeeksi lämpimästi. Vältä ulkona liikkumista äärimmäisen kylmillä ilmoilla, jos vain mahdollista.

Urheilu kylmässä kasvattaa sydänkohtauksen riskiä entisestään verrattuna vain kylmässä ilmassa oleiluun. Jos siis joudut luomaan lunta ulkona ja kuulut sydänkohtausten riskiryhmään, pidä tarpeeksi paljon taukoja äläkä syö raskaita aterioita juuri ennen urakkaa.

Opettele tunnistamaan sydänkohtauksen varoitusmerkit. Vaikka et olisi aivan varma, onko kyseessä juuri sydänkohtaus, parasta on hakeutua hoitoon sitä epäillessään.

Lähde: Huffington Post, Science Daily, American Heart Association, Forbes

Lue myös:

    Uusimmat