Sydän- ja verisuonitaudeille löytyi selittävä syy – kärsitkö raskausmyrkytyksestä odotusaikana?

Pre-eklampsiaan eli raskausmyrkytykseen usean raskauden aikana sairastuvat naiset ovat erityisen alttiita sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin, tuore kanadalaistutkimus osoittaa.

Raskausmyrkytys eli pre-eklampsia on yhdistetty sydänriskeihin aiemminkin, mutta toistuvien sairastumisten vaikutuksia on selvitetty vähemmän.

Pre-eklampsia tarkoittaa raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja valkuaisen erittymistä virtsaan.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Heart-lehdessä, ja ne perustuvat yli 1,1 miljoonan naisen terveystietoihin. Naisista 600 000 oli synnyttänyt vähintään kaksi kertaa ja loput yhden kerran.

Useampia pre-eklampsioita kokeneet joutuivat sairaalaan sydänsairauksien takia kaksi kertaa ja aivoverenkiertohäiriöiden vuoksi kolme kertaa todennäköisemmin kuin naiset, joilla ei ollut pre-eklampsiaa. Tämä todettiin 25 vuoden seurannan aikana.

Tuhannesta naisesta, jotka olivat sairastaneet toistuvia pre-eklampsioita, 280 sairastui sydän- ja verisuonitauteihin. Yhden pre-eklampsian kokeneista sairastui puolestaan 168 tuhannesta ja terveistä naisista 73 tuhannesta. Pre-eklampsian kokeneet myös sairastuivat muita naisia nuorempina, tulokset osoittivat.

Pre-eklampsia todetaan vuosittain Suomessa noin 1 800:lla naisella. Pre-eklampsia voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapen puutetta ja jopa sikiökuolemia.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja