”Sydän ei meinannut kestää” – Devalvaatiopäivä oli Iiro Viinasen elämän vaikein

Iiro Viinanen paljastaa huomenna julkaistavassa Vaaran Vuodet 1991-1995 – Muistelmia ja päiväkirjamerkintöjä -teoksessaan tuntojaan lamavuosista ja nykyisestä talouspolitiikasta.

Viinanen taisteli 1990-luvun devalvaatiopäätöstä vastaan.

Otteita Iiro Viinasen kirjasta:

”Se oli elämäni pahin iltapäivä. Ennen valtioneuvoston istuntoa oli pakko mennä lepäämään, sillä sydämestä otti niin kauheasti. Jumpsahteli. Tuli niin kova sydänhäiriö, etten pysynyt pystyssä.”

Kun valuutta pantiin kellumaan vuonna 1991, oli hallituksen suljettujen ovien takana draamaa ja osa siitä vuosi yli. Kansan mielipidettä ei tuolloin kysytty.

”Devalvaation maksaa kansa. Ihan eri ihmiset kuin ne, jotka siitä hyötyvät. Mutta sillä ei ollut mitään merkitystä, kun devalvaatiota ajettiin. Eivät työläiset huutaneet siinä vaiheessa, että tulonjako menee päin helvettiä, rikkaiden firmojen ja omistajien taskuun.”

Entinen valtiovarainministeri kertoo katkeraan sävyyn lama-ajan kireistä tunnelmista ja tapahtumista.

Hän nimeää liudan mielestään kaaoksesta vastuussa olleita henkilöitä, jotka ovat yhä mukana päivän politiikassa, suurissa liikeyrityksissä ja ammattiyhdistysliikkeessä.

”Kun palaan 1990-luvun alun tapahtumiin, niin minua kylmää edelleen. Me olimme muutamia kertoja lähellä täydellistä romahdusta, mutta vain harvat sen tajusivat.”

Nykyisten Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallitusten talouspolitiikka ei saa sen hellempää käsittelyä. Viinasen mukaan talous uppoaa nyt 90-luvun lamaan verrattuna hitaasti, mutta varmasti.

”Ulospäin on yritetty antaa kuvaa tomerista ratkaisuista, mutta useimmat ovat jääneet silmänlumeeksi."

Viinanen peräänkuuluttaa uudenlaisen ajattelutavan ja ratkaisujen perään. Suoria ratkaisuehdotusta hän ei nykyhallituksillekaan sättimisen lomassa kirjassaan kuitenkaan tarjoa.

Suomen markan devalvaatio 1991 2:51


Lue myös:

    Uusimmat