Swedbank erotti toimitusjohtajansa – uudet rikosepäilyt liikaa pankin johtokunnalle

Rikosepäilyjen kuormittaman Swedbankin toimitusjohtaja Birgitte Bonnesen on erotettu tehtävästään, kertoo ruotsalaispankki tiedotteessaan. Toimitusjohtajan tehtävään nousee väliaikaisesti pankin talousjohtaja Anders Karlsson.

Rahanpesututkinnan alla olevan pankin pääkonttoriin tehtiin keskiviikkona ratsia. Ruotsin talousrikosvirasto kertoi, että pankkia epäillään myös sisäpiiritiedon väärinkäytöstä ja petoksesta.

– Viime päivien kehityskulut ovat kohdistaneet valtavaa painetta pankin suuntaan. Siksi pankin johtokunta on päättänyt irtisanoa Birgitte Bonnesenin tehtävästään, Swedbankin tiedotteessa sanotaan.

Kaupankäynti Swedbankin osakkeilla keskeytetty toistaiseksi

Tukholman pörssi ilmoitti samanaikaisesti, että kaupankäynti Swedbankin osakkeilla on keskeytetty toistaiseksi. Osakkeen arvo oli noin neljä prosenttia laskussa kaupan keskeytyshetkellä.

Ilmoitus toimitusjohtajan potkuista tuli juuri ennen Swedbankin vuosikokouksen alkua. Pankin mukaan yhtiön väliaikainen toimitusjohtaja Karlsson tapaa mediaa jo tänään vuosikokouksen jälkeen.

Swedbankin suurimmat osakkeenomistajat ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä pankin toimintaan ennen vuosikokousta. Yhteensä 16 prosenttia osakekannasta omistavat Alecta, Folksam ja AMF ilmoittivat ennen vuosikokousta, etteivät aio myöntää Bonnesenille vuoden 2018 tilikautta koskevaa vastuuvapautta yhtiön vuosikokouksessa.

Vastuuvapauden myöntämättä jättäminen tarkoittaa, että Bonnesen voidaan haastaa oikeuteen, jos syy siihen ilmenee.

"Raskas päivä"

Ruotsin talousrikosvirasto ratsasi ruotsalaispankin pääkonttorin eilen, sillä se keräsi todistusaineistoa sisäpiiritiedon väärinkäyttöön liittyvään tutkintaansa.

Epäily viittaa uutistoimisto TT:n mukaan siihen, että joillekin osakkeiden suuromistajille ilmoitettiin etukäteen, että Ruotsin yleisradioyhtiön (SVT) journalistit tutkivat pankkien rahanpesua Baltian maissa.

Toimittajien paljastukset käynnistivät myöhemmin Swedbankia koskevan laajan rahanpesututkinnan.

– Kerätty tieto antaa viitteitä, että Swedbank on levittänyt väärää tietoa niin yleisölle kuin markkinoille siitä, mitä pankki on tiennyt siihen kohdistuvista rahanpesuepäilyistä Baltiassa, pääsyyttäjä Thomas Langrot sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Langrot lisäsi, että tutkimus selvittää, onko kyseessä petos ja kuka siitä on vastuussa.

Pankin tuolloinen toimitusjohtaja Bonnesen kuvaili keskiviikkoa "raskaaksi päiväksi" pankille. Swedbankin lähettämässä tiedotteessa pankki kertoo olleensa rehellinen kaikissa viranomaisille antamissaan tiedoissa ja sanoi jatkavansa yhteistyötä viranomaisten kanssa.

SVT: Tietoja pimitettiin

Ratsian lisäksi Swedbankin toimintaa puitiin kriittisesti myös mediassa.

SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag granskning paljasti keskiviikkona, että Swedbank on johtanut yhdysvaltalaisia viranomaisia harhaan Panaman paperien tutkintaan liittyen.

Uutisen mukaan Swedbank ilmoitti veroparatiisivyyhteä selvittävälle New Yorkin finanssivalvonnalle, ettei pankilla ole syytä epäillä rahanpesua. Pankki kuitenkin hoiti SVT:n mukaan Baltiassa yli sadan yrityksen asioita, jotka olivat tekemisissä panamalaisen Mossack Fonseca -lakitoimiston kanssa.

Panaman papereiksi kutsutut noin 11 miljoonaa asiakirjaa paljastivat tietoja veroparatiiseihin sijoittaneista henkilöistä ja yhtiöistä. Asiakirjat olivat peräisin juuri Mossack Fonsecasta.

 

Lue myös:

    Uusimmat