Sveitsin ärhäkkä vaalitaisto huipentuu sunnuntaina

Oikeistolaisen kansanpuolueen SVP:n vaalilupauksiin kuuluu muun muassa pyrkimys karkottaa maasta rikoksiin syyllistyvät ulkomaalaiset.

Rasistisiksi syytettyjä vaalijulisteita, väkivaltaisia mellakoita ja poliittista nahistelua. Harmonisen demokratian mallimaana tunnettua Sveitsiä on tänä syksynä riepotellut ennenäkemättömän aggressiivinen vaalitaisto.

Suurimman kohun sunnuntaisten vaalien alla on nostattanut oikeistolainen kansanpuolue SVP, joka teki vaalijulisteessaan ulkomaalaisista mustia lampaita. Julisteessa kolme valkoista lampaista potkaisee mustan ulos Sveitsistä. Kuva viittaa SVP:n pyrkimyksiin karkottaa maasta rikoksiin syyllistyvät ulkomaalaiset.

SVP:n ja sen vastustajien välinen vihanpito puhkesi mellakoiksi asti Sveitsin pääkaupungissa Bernissä kuun alussa. Maata kuohuttaneissa SVP:n kannattajien ja äärivasemmistolaisten mielenosoittajien väkivaltaisissa yhteenotoissa pidätettiin yli 40 ihmistä.

Vaikka sekä YK että Sveitsin liittopresidentti, ulkoministeri Micheline Calmy-Rey, ovat tuominneet SVP:n kampanjan, puolueelle povataan vaalivoittoa. Sveitsin television tuoreen mielipidemittauksen mukaan SVP kahmisi yli 27 prosentin äänisaaliin, minkä turvin se säilyttäisi asemansa maan suurimpana puolueena.

SVP:n kiivaan kampanjoinnin varjossa muut suuret puolueet näyttävät hyytyneen kalkkiviivoille.

- Sveitsissä puolueet eivät ole yli 40 vuoteen tottuneet aggressiivisiin vaalikampanjoihin, arvioi sveitsiläinen politiikan tutkija Oscar Mazzoleni.

EU-vastustus jatkunee vahvana

Ensinäkemältä vauras ja vakaa Sveitsi ei vaikuta otolliselta kasvualustalta äärioikeistolaisille pyrkimyksille. Maan neljän kieliryhmän - saksalaisten, ranskalaisten, italialaisten ja retoromaanien - yhteiselo on ollut enimmäkseen sopuisaa. Lisäksi nykyisin jo neljännes työikäisestä väestöstä on ulkomaalaisia.

Toisaalta Sveitsi on pitänyt sitkeästi kiinni puolueettomuudestaan ja riippumattomuudestaan jättäytymällä mm. EU:n ulkopuolelle. Oikeistolaiset ryhmät ovat painottaneet sitä, kuinka EU:n laajeneminen johtaa itäeurooppalaisten työläisten tulvimiseen myös Sveitsiin. SVP nousikin Sveitsissä suureen tietoisuuteen 1990-luvulla juuri EU-vastaisella kampanjoinnillaan.

SVP:n mukaan unioniin liittyminen olisi Sveitsille kohtuuttoman kallista. Puolue on myös todennut, ettei EU:n huipulta johdettu järjestörakenne sovi yhteen Sveitsin vahvan sisäisen demokratian perinteen kanssa. Unionin kannatus on aiemmissa kansanäänestyksissä jäänyt niukaksi.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat