Suursiivous kerran päivässä – näin ahtaassa purjealuksessa eletään

Jokakoti.fi kävi tutustumassa vuonna 1948 rakennettuun Valborg-purjelaivaan.

Valborg osallistuu jokavuotiseen The Tall Ships Races -purjehduskilpailuun, joka toi viikonloppuna Helsinkiin yli sata alusta. Matka Tanskan Aarhusista Helsinkiin kesti kymmenen päivää.

Aluksen pituus on 30 metriä ja leveys 7,2 metriä. Entiseen rahtilaivaan mahtuu majoittumaan 40 henkeä, mutta silloin laiva on täynnä. Ulkomaanliikenteessä kakkosperämiehenä ja kotimaanliikenteessä aluksen päällikkönä toimivan Ville Jaakolan mukaan hyvä määrä on korkeintaan 30 henkeä. Helsinkiin päättyneellä osuudella oli 18 henkeä.

Ohjeistus on, että mukaan voi ottaa yhden rinkan. Tavarat täytyy saada mahtumaan omaan sänkyyn, jotta ne eivät ole kulkuväylillä.

– Kaikille on kerrottu, että jos tuoSamsoniten, nukkuu laukkunsa kanssa, Jaakola naurahtaa.

– Minulla on mukanani vaatteita, vaatteita ja vaatteita. Mitään henkilökohtaista tavaraa, kuten unileluja, ei tarvita.

Osalla on oma polkupyörä, ja aluksella on pari pyörää, joita kaikki voivat lainata satamissa.

Arki laivalla on tarkkaan rytmitettyä. Joukko on jaettu kolmeen vahtivuoroon. Kukin tekee töitä vuorollaan neljä tuntia, minkä jälkeen on vapaata kahdeksan tuntia. Jotta joka päivälle ei osuisi sama vuoro, päivällä on kaksi kahden tunnin vuoroa.

– Vapaa-aika kuluu pitkälti nukkuessa. Korttipelit ovat suosittuja, ja jotkut ottavat oman tilansa esimerkiksi lukemalla kirjaa, Jaakola kertoo.

Laivalla on ahdasta. Jos väkeä on paljon, osassa kapeista sängyistä nukkuu kaksi.

– Suurin asumiseen liittyvä ongelma on vaatteiden kuivattaminen, jos sataa paljon, on paljon ihmisiä ja kaikilla on märät sadevaatteet.

Suursiivous kerran päivässä

Laivassa ei ole pyykinpesukonetta, vaan vaatteet pesetetään maissa. Sen sijaan on suihku ja jopa puulämmitteinen sauna, jossa kylvetään lähes päivittäin. Vettä kuljetetaan mukana säiliössä ja puhdistetaan jonkin verran merivedestä.

– Suihkussa käymistä on rajoitettu yhteen kertaan päivässä. Herätyksiä on päivässä kaksi, ja jotkut ovat kotona tottuneet käymään suihkussa aina, kun heräävät, Jaakola naurahtaa.

Sähköä saa käyttää vapaasti, ja kaikki keittiökoneet toimivat sähköllä. Laivalla on kokki, joka vastaa neljän aterian laittamisesta päivässä ja tiskeistä.

Ruoat syödään syviltä posliinilautasilta tavallisilla ruokailuvälineillä. Päällepäin keittiö näyttää siltä, että se voisi kuulua vaikkapa loma-asuntoon.

– Koneille on kiinnitykset, jotta ne pysyvät paikoillaan, ja kattiloita köytetään lieteen tervanarulla. Kokatessa täytyy ottaa huomioon keinuminen ja se, millaista ruokaa voi tehdä. Tiskikone ei kovalla keinutuksella pelaa täysillä, kokki Mari Törmä kertoo.

Siivoamiseen osallistuu kukin vuorollaan. Kerran päivässä järjestetään kunnon siivous. Silloin pestään kaikki ovenkahvoista lattioihin.

– Kun on pieni tila, paljon ihmisiä ja vielä lämmintä ja kosteaa, siivoaminen on tärkeää. Täytyy olla tosi huolellinen, Jaakola toteaa.

– Irtotavara pakataan viimeistään silloin, kun on ensimmäisen kerran heilahdettu. Kaiken pitää olla kiinni jossain.

Myös itse laivasta täytyy huolehtia. Helteillä kanttaa huuhdotaan puolen tunnin välein, jotta kansi ei kuivuisi ja saumat alkaisi vuotaa.

Merillä seitsemän viikkoa

Miehistöllä on myös siviilityönsä, mutta lähes kaikki vapaa-aika menee merillä. Sivutyöstä Jaakolan ei tarvitse kotona riidellä, koska vaimokin on tottunut laivaelämään. Pariskunta on tavannut toisensa Valborgilla.

Miehistöllä on oma hyttinsä, pienehkön makuuhuoneen kokoinen tila, jossa kuorsaa seitsemän miestä kerrossängyissä. Jaakolan vaimolla on oma koppinsa, jonka oven saa kiinni.

Jaakola on ollut laivalla kolme viikkoa, ja edessä on vielä neljä viikkoa. Välissä hän on käynyt nukkumassa kotona vain yhden yön.

Mitä kaipaat maista?

– Ei tuohon voi sanoa, ettei yhtään mitään, mutta pitkälti juuri niin, Jaakola nauraa.

– Joskus tuntuu ihan hyvältä idealta se, että saa olla hetken omissa oloissaan.

LUE MYÖS:

Leenastiina Simola/Jokakoti.fi

Kuvat: Jokakoti.fi

Lue myös:

    Uusimmat