Suurpankin asiantuntija ennustaa osakekauppaan kuoppaista jaksoa: "On tuskallista olla varovainen nousevilla markkinoilla"

8:26
Osakekauppa kävi kesällä kuumana ja pörssin uudet tulokkaat olivat iloisessa lennossa.

Amerikkalaispankki Citigroupin mukaan osakemarkkinoiden nousu on rauhoittumassa, mutta meno on muuttumassa aiempaa kuoppaisemmaksi.

Osakemarkkinoilla voi olla edessä epätasaista menoa, arvioi Citin päästrategi Tobias Levkovich. Hän perustelee näkemystään sillä, että amerikkalaisten pörssiyhtiöiden huikea tuloskehitys alkaa hidastua ja keskuspankki Fed pienentää joukkolainaostojaan.

Levkovich viittaa euforiseen markkinasentimenttiin ja osakkeiden erittäin korkealle nousseisiin arvostustasoihin. Hänen strategiaraporttiaan voi lukea niin, että syksyn kuluessa vedetään henkeä.

Mistään romahduksesta tai Mustan maanantain tapaisesta tapahtumaketjusta hän ei kuitenkaan varoita.

– Osakemarkkinoiden on vain syytä sulatella 18 kuukautta jatkunutta nousuaan. Salkunhoitajat vaativat jatkossa lisää näkyvyyttä vuoden 2022 tuloksiin, Levkovich summaa.

USA:n yritysverotuksen kiristyminen on villi kortti

Yhdysvaltain yritysverotuksen kiristyminen on villi kortti. Jos yritysverotus kiristyy, se syö S&P 500 -yhtiöiden tuloksia ja mahdollisuuksia maksaa osinkoja.

Levkovich varoittaa lisäksi yritysten kohtaamista kustannuspaineista. Esimerkiksi rahtikustannukset ovat nousseet viime aikoina huomattavasti, joten pörssiyhtiöt kohtaavat marginaalipainetta tästäkin syystä.

Citi myös arvelee, ettei kongressissa rakennettu noin 4 700 miljardin dollarin elvytyspaketti mene sellaisenaan lävitse. Luvassa olisi monin tavoin laimennettu versio.

"Ahneus on ollut voimakas ajuri"

Citin Levkovich muistuttaa, että S&P 500 -yhtiöiden tuloskehitys on tänä vuonna ylittänyt useimpien markkinatoimijoiden odotukset. Sen lisäksi Yhdysvaltain keskuspankki on avokätisellä politiikallaan ohjannut sijoittajat kohti osakkeita.

Citi laskee, että USA:n osakerahastoihin on tänä vuonna virrannut yli 500 miljardia dollaria.

– Ahneus on ollut voimakas ajuri. On tuskallista olla varovainen nousevilla markkinoilla, Levkovich kirjoittaa sähköpostiviestissään.

Tälle vuodelle Citi on nostanut S&P 500 -yhtiöiden yhteenlaskettua tulosennustetta yli 20 prosenttia. Samaan aikaan tilanne on se, että sijoittajien euforiaa ja paniikkia mittaava Citin indeksi on ”huolestuttavalla tasolla”.

Tämä niin kutsuttu panic/euforia-indeksi on ampaissut poikkeuksellisen ylös euforian puolelle. Näin korkealla se on tyypillisesti ollut ennen alamäkeä.

– Suuri osa hyvistä uutisista on jo leivottu osakkeiden kursseihin, ja itsetyytyväisyys on ilmeistä. Sijoittajien tie voi käydä kuoppaiseksi, ja hyvin harva on tästä huolissaan, Levkovich pohtii.

"Varmasti heilunta lisääntyy"

Rahoitusmarkkinoiden virettä on tähän mennessä parantanut moni tekijä, talouskasvun palautuminen sekä globaalit elvytystoimet, mutta myös koronarokotusten eteneminen ja rokotekattavuuden nouseminen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja