Skottipankin varoituskirje sijoittajille: Myykää kaikki pois! – Nordean Kangasharju toppuuttelee

Sijoittajille alkanut vuosi tulee olemaan tuhoisuudessaan mullistava, kun osakemarkkinat romahtavat 20 prosenttia ja öljy halpenee liki 15 dollariin tynnyriltä, arvelevat Royal Bank of Scotlandin ekonomistit.

Kirjeessään sijoittajille alkuviikosta pankki kehottaa myymään pois kaiken paitsi parhaat obligaatiot.

"Kyse on pääoman säästämisestä eikä tuotosta. Suuressa salissa on pienet ulko-ovet ", kirjeessä sanotaan.

Muistuttaa Lehman Brothersin tapausta

Pankin mielestä markkinatilanne muistuttaa vuodesta 2008, jolloin Lehman Brothersin investointipankin kaatuminen Yhdysvalloissa johti maailmanlaajuiseen kriisiin.

Vertauksen ovat esittäneet muutkin länsimaiset arvioijat, esimerkiksi Financial Times jo viime vuonna. Nyt Kiina voi olla kriisin lähtökohta.

Kiinan talouskasvu on hidastunut ja kokonsa takia asialla on kerrannaisvaikutuksia. Maan valuutan arvo on laskenut kun Kiinan sisäiset osakemarkkinat ovat olleet syöksyssä vuosi sitten olleen nousukuplan jälkeen ja Kiinan keskusjohto on yrittänyt ylivalvoa kehitystä työntämällä markkinoille rahaa valuuttavarannoistaan.

Osakemarkkinat ovat jo vuoden alkupäivinä olleet paineessa.

Dow Jones -indeksi huonoin koskaan

Britanniassa pörssi on laskenut 5 prosenttia, mikä on kehnoin alku sitten vuoden 2000. Yhdysvalloissa Dow Jones -pörssi-indeksin alkuvuosi on ollut huonoin koskaan.

Alhainen ja Euroopassa jopa negatiivinen korko sekä Euroopan Keskuspankin tukiostot - siis rahan painatus - ovat keinohengittäneet markkinoita. Keskuspankin inflaatiotoive 2 prosentista ei tunnu toteutuvan vaan se junnaa 0,2:ssa.

Eurossa ei ole vika: Ruotsi yrittää saada kruununsa vauhtia samoilla lääkkeillä ja yhtä huonoilla tuloksilla.

Markkinat eroavat: Yhdysvalloissa on jo nähty ensimmäinen koronnosto ja Britannia seuraa pian perässä.

JP Morganin analyytikot samoilla linjoilla

Skottipankki RBS:n luottopäällikkö Andrew Roberts sanoo the Guardian -lehdelle, että jopa 20 prosentin pörssiromahdus voi olla mahdollinen Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

– Raaka-ainemarkkinat ovat turvattomia ja riskit niin kehittyvillä markkinoilla ja luotoissa ovat suuria, hän lisää.

RBS ei ole yksin, myös JP Morganin analyytikot sanovat samaa ja kehottavat myymään ensi merkkien tullessa.

Esimerkiksi öljyn hinta jatkaa alamäkeään, kun tarjontaa on ylenmäärin mutta kysyntää ei. Öljynviejämaiden järjestö OPEC ei tunnu pumppaamista rajoittavan ja hinta hipoo kohta 30 dollaria tynnyriltä - on tultu kauaksi puolentoista vuoden takaisesta 114 dollarin hintahuipusta.

Standard Chartered -pankki pitää jopa 10 dollarin tynnyrihintaa mahdollisena ennenkuin markkinat toteavat pohjan tulleen, sanoo the Economist -lehti.

Tällainen hintakehitys on silkkaa kidutusta Saudi-Arabialle joka linjan alunperin valitsi, mutta myös muun muassa Venäjälle jolla ei linjaan ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa.

Nordean Kangasharju toppuuttelee

Pohjoismainen finanssikonserni Nordea kertoo huomanneensa skotlantilaispankin varoitukset, mutta ei usko analyysiin.

Pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo, ettei Kiinan romahdus ole todennäköinen sillä Kiinalla on varaa elvyttää. Yhdysvaltain ja Britannian suhteen Kangasharju toteaa, että maat aloittavat elvytyksen uudestaan jos osakkeet uhkaavat romahtaa.

Kangasharju huomauttaa myös, että Euroopan osakkeet eivät voi romahtaa koska Euroopan keskuspankki, EKP on luvannut jatkaa määrällistä helpottamista eli rahan painamista vielä yli vuoden.

Royal Bank of Scotland oli yksi pankeista joihin Lehman Broithersin kaatuminen aikanaan vaikutti. Kangasharju uskoo, että Lehmanin tapaista romahdusta ei ole tulossa koska samanlaisia epätasapainoja ei ole ja pankit ovat paremmassa kunnossa.

Ainoa RBS:n analyysin kohta joka saa Kangasharjulta tukea, on öljyn hinnan suunta.

– Öljy tosin voi halveta, mutta sehän vain auttaa länsimaita, Kiinaa ja Intiaa, Kangasharju sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat