Mainos

Suuripään jutun syyttäjä vaihtuu

Niin sanotun poliisiralli-jutun syyttäjä vaihtuu. Helsingin hovioikeuden mukaan valtionsyyttäjä Jukka Rappe on esteellinen ajamaan syytettä sisäministeriön rikosylitarkastaja Keijo Suuripäätä vastaan.

rappe

Syyttäjä vaihtuu rikosylitarkastaja Keijo Suuripäätä koskevassa oikeusjutussa, jossa Suuripäätä syytetään lahjusrikkomuksesta. Helsingin hovioikeuden päätöksen mukaan valtionsyyttäjä Jukka Rappe on esteellinen toimimaan jutussa virallisena syyttäjänä.

Jutun pääkäsittelyn oli määrä alkaa Helsingin hovioikeudessa 8. joulukuuta. Valtakunnansyyttäjävirasto on jo pyytänyt lykkäystä pääkäsittelylle.

-Hovioikeuden päätös merkitsee sitä, että nimeämme mahdollisimman nopeasti eli lähipäivinä uuden syyttäjän, valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki sanoo. Suuripää perusteli esteellisyysväitettä sillä, että Rappe olisi salannut ja mahdollisesti myös hävityttänyt väitettyä lahjusrikkomusta koskevan erään poliisin tekemän kirjallisen rikosilmoituksen tai ilmiantokirjeen, joka perusteella esitutkinta käynnistyi.

Rikosilmoitus ja ilmiantokirjelmä olivat aineistoa, johon syytetyllä oli oikeus tutustua puolustautumista varten.

Pohjana väitteet

Hovioikeuden mukaan Suuripään esittämät väitteet ovat voineet saada Rappen toiminnan näyttämään puolueelliselta ja ovat siten olleet omiaan antamaan aiheen epäillä hänen puolueettomuuttaan. Hovioikeuden päätökseen ei saa hakea muutosta.

Laissa todetaan, että yleinen syyttäjä on esteellinen, jos jokin seikka on omiaan antamaan perustellun aiheen epäillä hänen puolueettomuuttaan. Hovioikeuden mukaan tosiasiallisen puolueettomuuden lisäksi oli arvioitava myös sitä, miltä syyttäjän menettely näyttää ja syntyykö ulkopuoliselle ja vastaajalle vaikutelma puolueettomuudesta.

Rappe taas totesi hovioikeudessa, ettei hän ole nähnyt mitään kyseisen polisin tekemää rikosilmoitusta tai ilmiantokirjettä, eikä ole muutenkaan sellaisesta tiennyt. Sen sijaan tämä poliisi oli ottanut häneen yhteyttä, koska erään toisen asian yhteydessä oli herännyt epäily Suuripään syyllistymisestä lahjusrikokseen ja koska valtakunnansyyttäjänviraston oli määrättävä juttuun tutkinnanjohtaja.

Todistajia ei kuultu

Sekä Rappe että Suuripää olisivat halunneet käyttää todistajia hovioikeuden pääkäsittelyssä, mutta oikeus hylkäsi pyynnöt. Suuripään asianajaja Ari Huhtamäki toivoo, että jutun käsittely saataisiin mahdollisimman pian käyntiin hovioikeudessa.

Suuripää on ollut pidätettynä virasta viime vuoden heinäkuusta lähtien. Lahjontaepäilyt liittyvät Suuripään korkeana poliisivirkamiehenä keräämään sponsoritukeen, joka kohdistui viime vuoden kesäkuussa Belgiassa ajettuun kansainväliseen poliisiralliin.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.