Suurin osa maailman valtioista ei ole antanut vielä yhtäkään koronarokotetta – köyhät maat jäävät kilpajuoksun hännille

14:45
Etuileeko Suomi muita maita koronarokotuksissa? Kartta näyttää, kuinka köyhät maat suojataan vasta vuosien päästä

Eri maiden koronarokotustahtia seurataan nyt kuin olympiamaratonia: Mikä maa etenee kiivaimmin? Kuka ottaa kiriä ylämäessä? Ketkä selättävät mahdolliset vastoinkäymiset?

Kärkijuoksijoita vertaillessa voi unohtua, että suurin osa maailman maista ei ole antanut ainoatakaan pistosta. Monin paikoin jo käytössä olevat rokotteet eivät ole saaneet toisaalla viranomaisten hyväksyntää.

Globaalin rokotusurakan etenemisestä raportoivat muiden muassa Oxfordin yliopiston ja Global Change Data Lab -järjestön yhteissivusto Our World in Data sekä uutistoimisto Bloomberg.

Aukotonta seuranta ei ole, sillä tiedot päivittyvät vaihtelevilla viiveillä. Esimerkiksi Suomen perjantaille päivätyt tiedot täsmäävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimpien lukujen kanssa, mutta THL on kertonut tietojen tarkentuvan takautuvasti.

Lisäksi taulukoissa lasketaan annettuja rokoteannoksia, mikä ei ole sama asia kuin rokotettujen ihmisten määrä, sillä useimpia rokotteita on annettava kaksi annosta per ihminen.

Israel pitää vauhtia yllä

 Bloombergin perjantaille päiväämien tietojen mukaan annoksia on annettu maailmanlaajuisesti noin 38 miljoonaa. Lukema ei kuitenkaan ole ajantasainen, sillä kaikki tiedot eivät ole peräisin perjantailta.

Esimerkiksi tuorein tieto Kiinasta on Bloombergilla tammikuun 8. päivältä, jolloin rokotteita oli annettu 9 miljoonaa. Our World in Datalla uusin tieto Kiinasta on tammikuun 13. päivältä eli keskiviikolta, jolloin luku näyttää 10:tä miljoonaa. Maan valtavan väkiluvun vuoksi tämäkään luku ei silti nosta Kiinaa sataa ihmistä kohti annettujen annosten määrässä muiden ohi.

Venäjän luvut ovat niin ikään usean päivän takaa. Lisäksi Venäjän seuranta ei ole vertailukelpoinen, sillä maa ilmoittaa ainoastaan vähintään yhden rokotteen saaneiden ihmisten määrän. Näin ollen annettujen rokoteannosten määrä on todennäköisesti suurempi.

Lauantaina saatavilla olevien lukujen mukaan kiivaimmin rokotuksia suhteessa asukasmäärään on antanut Israel, jossa sataa ihmistä kohti on annettu 25 rokoteannosta.

Kakkosena tulee Arabiemiraatit, jossa vastaava luku on Bloombergin mukaan yli 15. Seuraavana listalla on Bahrain vajaalla kymmenellä annoksella sataa asukasta kohti.

Euroopan ykkösenä Britannia

Ensimmäinen Euroopan maa eli Britannia on listan sijalla neljä. Siellä koronarokotteita on annettu perjantain tietojen mukaan reilut viisi annosta sataa asukasta kohti.

Absoluuttisessa määrässä mitattuna ykköstilaa pitää Yhdysvallat, jossa rokoteannoksia on pistetty perjantain tietojen mukaan noin 13 miljoonaa. Sataa asukasta kohti rokotettujen määrässä mitattuna maa on Britannian jälkeen viidentenä.

Suomen lähimaista vikkelimmin on rokottanut Tanska, jossa sataa asukasta kohti on annettu vajaat kolme annosta rokotetta. Luku nostaa maan listan kuudenneksi.

Jos katsotaan koko rokotusohjelman läpi käyneitä ihmisiä, kärkipään järjestys muuttuu hieman. Ykkösenä tulee Arabiemiraatit, kakkosena Israel, kolmantena Britannia ja neljäntenä Yhdysvallat. Koska rokoteannosten välillä on oltava tietty määrä aikaa, osuudet ovat hyvin pieniä, Arabiemiraateillakin alle kolme prosenttia.

Suomessa koronavirusrokoteannoksia on perjantain tietojen mukaan annettu runsaat 43  000. THL kuitenkin arvioi, että todellinen annosmäärä oli jo viime keskiviikkona noin 50  000.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja