Suurhiekkasäkit suojasivat suomalaissotilaita iranilaisohjuksilta – eversti kertoo, palaavatko myös lomilla olleet sotilaat Irakiin iskusta huolimatta

9:59
Iran on ampunut ohjuksia kahteen lentotukikohtaan, johon on sijoitettu Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten joukkoja – sotataidon laitoksen johtaja Maanpuolustuskorkeakoulusta kertoo iskun taustoista

Irakin Erbilissä palvelevat suomalaissotilaat olivat turvassa pommisuojassa, kun Iran iski viime yönä ohjuksilla kohti kahta yhdysvaltalaisjoukkojen Irakissa käyttämää lentotukikohtaa.

Valmiuspäällikkö, eversti Pasi Hirvonen vahvistaa MTV Uutisille, ettei iskusta koitunut suomalaisille myöskään materiaalitappioita.

– Kaikki suomalaiset, jotka Erbilissä ovat olleet, ovat kunnossa. Tunnelma yöllä saamamme raportin mukaan on paikan päällä ollut rauhallinen. Suojassa ollaan oltu ja räjähdyksiä kuultu. Ei kuitenkaan ole mitään erityisen hälyttävää yöllä ollut, Hirvonen kertoo.

Hirvosen mukaan pommisuoja on rakennettu kaikkiin Yhdysvaltain liittouman tukikohtiin. Sen tarkoitus on suojautua niin sanotulta epäsuoralta tulelta, eli tykistöltä, raketeilta ja kranaateilta.

– Katettu suoja on tehty suurhiekkasäkeistä tai muista linnoitteista. Niihin mennään, kun hälytys tulee, Hirvonen jatkaa.

Hirvonen ei voi toistaiseksi vahvistaa tukikohdan iskussa kärsimistä vahingoista. Kunhan päivä kunnolla valkenee Irakissa, iskusta saadaan tarkempaa tietoa.

Hirvonen ei voi myöskään vahvistaa, kuinka monta suomalaista Erbilissä iskun aikaan tarkalleen oli. Suomella on Irakissa mandaatin mukaan noin 80 työntekijää, mutta osa heistä oli palvelusvapaalla.

Kun vapaat päättyvät, palaako henkilöstö normaalisti Erbiliin?

– No, me tietysti näiden tapahtumien seurauksena arvioimme koko ajan, mikä tilanne siellä on. Tämän hetken tiedon mukaan palvelusvapailta palataan Erbiliin ihan normaalisti. Mutta jos tilanne oleellisesti heikkenee ja iskut jatkuvat, tilannetta arvioidaan uudestaan, Hirvonen vahvistaa.

Hirvosen mukaan toiminta palaa normaaliksi suhteellisen nopeasti, jos isku jäi Iranin puolelta yksittäiseksi.

Evakuointiin useita vaihtoehtoja

Isku tehtiin Irakissa, kuten myös konfliktin aloittanut, iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin surmannut isku viime perjantaina. Irak onkin ilmoittanut haluavansa poistaa maasta Yhdysvaltojen liittouman joukot, joihin myös irakilaisia sotilaita kouluttavat suomalaissotilaat kuuluvat.

Jos joukkojen poistamisessa saadaan poliittinen päätös, kuinka kauan suomalaisten evakuointi kestäisi? Tästäkään Hirvonen ei voi esittää tarkkaa arviota.

– Meillä on voimassa olevat evakuointisuunnitelmat, jotka on nyt tarkastettu. Tilanteesta riippuen meillä on kyky evakuoida henkilöstö nopeastikin pois. Mikäli poliittiset päätökset koko koalition evakuointia edellyttävät, evakuointi on hallitumpi, jolloin myös kaikki materiaali saadaan hallitusti paikalta saadaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja