Suomen sotilasosasto pysyy toistaiseksi Irakissa – sotilaiden evakuoimiseen varaudutaan varmuuden vuoksi: "Olemme tavallaan jo tottuneet tähän"

1:59
Iran ja Yhdysvaltojen välit kireällä – Iran vannoo edelleen kostoa

Suomen Irakissa oleva sotilasosasto pysyy toistaiseksi asemapaikassaan mutta varautuu myös evakuointiin. Tilanteesta kertoi Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Rami Saari STT:lle maanantaina.

Irakissa olevien ulkomaisten sotilaiden asema nousi esiin, kun Irakin parlamentti kehotti maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta. Suomen osasto on osa liittouman Irakin-joukkoja.

Vaatimuksen taustalla on Yhdysvaltain Irakissa tekemä lennokki-isku, jossa sai surmansa Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani.

– Suomen Puolustusvoimien kannalta asetelma on se, että meillä on koulutustehtävä kesken Irakissa. Koulutusosuus on nyt keskeytetty. Samoin kävi viime toukokuussa. Olemme tavallaan jo tottuneet tähän, kuten myös siihen, että turvallisuustasoja muutetaan, Saari sanoo.

Turvalllisuustason muutos tarkoittaa nyt sitä, että suomalaissotilaiden liikkumista tukikohdan ulkopuolella on rajoitettu ja henkilökohtaisten suojavarusteiden käyttöä lisätty.

– Laajempi kysymys on, mitä Irak asiassa päättää, tai päättäkö 30 maan liittouma jotain Irakin-operaationsa jatkosta. Lisäksi kuvassa on mukana se, mitä Suomen poliittinen johto päättää, Saari eritteli.

Tukikohdalla hyvä sijainti

Prikaatikenraali kertoi olleensa maanantaina juuri yhteydessä Irakin suomalaisosaston komentajaan.

– Siellä tilanne ja tunnelma oli normaali. Nyt he tarkistavat evakuoinnin suunnitelmat. Mutta suomalaisyksikkö valmistautuu myös siihen, että heidän koulutustehtävänsä Irakissa jatkuvat.

Irakin hallituksen olisi vielä hyväksyttävä sotilaiden karkotuspäätös. Virkaa tekevä pääministeri Adel Abdel Mahdi on aikaisemmin kertonut kannattavansa ulkomaalaisten joukkojen poistumista.

– Oma kantani on, että jos Suomen sotilaat tuodaan pois Irakista, se pitää tehdä hallitusti ja siihen pitää varata aikaa, Saari korosti.

Suomen osaston pääjoukon tukikohta Irakissa sijaitsee Pohjois-Irakin kurdialueen Erbilissä.

– Sijainti on hyvä. Alue on ollut rauhallinen, minkä lisäksi Erbilissä sijaitsee Pohjois-Irakin kansainvälinen lentokenttä.

Suomalaisia sotilaita on Irakissa kaikkiaan 78. Heistä kaksi kolmasosaa on reserviläisiä, loput kantahenkilökuntaa.

6.1.2020 kello 14.15: Uutista päivitetty ja täydennetty Rami Saaren sitaateilla. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja