Mainos

Suuret purjelaivat saapuivat Turkuun Tall Ships Races -kisaan – mutta miten sata laivaa mahtuu Aurajokeen?

3:48

Turussa Aurajoen varrella valmistaudutaan Tall Ships Races -purjelaivatapahtumaan. Osa suurista purjelaivoista lipui Turkuun jo keskiviikkona ja eilen vietettiin tapahtuman avajaiset. 

Suuret purjelaivat saapuivat Turkuun jo viidettä kertaa ja paikalle odotetaan jopa puolta miljoonaa kävijää. Kolme vuotta kestänyt taustatyö tiivistyy neljään tapahtumapäivään.

– Tällä kertaa tehtiin aivan erityisen iso kierros tuolla maailmalla. Käytiin satamissa ja tavattiin laivojen operaattoreita. Kolmen maan kaupungit kutsuivat suurlähettiläät paikalle, joiden kautta näitä laivoja hankittiin tänne Turkuun, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Kimmo Hyyppä

Aurajoen varrella on tapahtuman ajan noin sata laivaa. Miten ne kaikki oikein ovat mahtuneet paikalle? 

– Meillä on poikkeuksellinen tämä meidän joki. Monessa Euroopan kaupungissa on kirkko ja linna ja joki, mutta joet ovat niin matalia, että sinne ei mahdu valtavia purjelaivoja. Mutta Turkuun mahtuu. Täällä on 300 vuotta rakennettu laivoja Aurajoessa, joten syväys riittää, Hyyppä vastaa.

Kalastajia Korppoon ja Nauvon välisellä laivaväylällä. Taustalla näkyy Tall Ships Races -kisaan osallistuva venäläinen Mir matkalla Turkuun. 

Suomen Purjelaivasäätiön toiminnanjohtaja Stefan Abrahamssonin mukaan tapahtumalla on tärkeä merkitys erityiseti nuorille vesillä liikkujille.  

– Nämä Tall Ships Racesit ovat kuin jouluaatto. Merellinen nuorisotyö on sosiaalista kanssakäymistä ja itsetuntemuksen vahvistamista. Sinä et pääse tässä laivasta karkuun, et voi syrjäytyä, sanoo Abrahamsson.

Tapahtuma starttasi Ruotsin Halmstadista ja päättyy Puolan Szczeciniin. 

Suuret purjelaivat lähtevät Turusta sunnuntaina, mutta milloin ne taas palaavat?

– Toistaseksi päätöstä ei ole tehty. Joko neljän, kahdeksan tai kahdentoista vuoden aikana sitten varmaan taas nähdään, vastaa tapahtuman projektipäällikkö Kimmo Hyyppä.

Tapahtuman ajan suurin osa aluksista on auki yleisölle, mutta niiden aukioloajoista päättävät alusten kapteenit. Tapahtuma-alue kattaa Aurajoen molemmat rannat Martinsillalta jokisuulle asti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.