Susimainen Roi-koira raahasi pienen lapsen pellolle purtavaksi – todettiin erittäin vaaralliseksi

Susimainen koira Roi määrättiin lopetettavaksi sen hyökättyä Pirkkalassa kahdesti lasten kimppuun.

Ensimmäinen tapaus sattui joulukuussa vuonna 2021, kun naisen kolme koiraa oli karannut tämän asunnosta. 

Niistä kaksi oli kaatanut mummolaansa jalan matkalla olleen 8-vuotiaan tytön. Sen jälkeen koirista kolmas, tsekkoslovakiansusikoira -rotuinen koira, oli purrut tyttöä, raahannut tämän pellolle ja purrut uudelleen eri paikoista.

Koira päästi irti vasta ulkopuolisten aikuisten tultua ja nostettua tytön maasta tytön ja tämän sisaren huudettua apua. 

Tapauksessa kuultu eläinlääkäri piti tyttöä onnekkaana, koska piti todennäköisenä, ettei koira olisi muuten lopettanut puremista. Jos puremista ei olisi keskeytetty, olisi koira voinut eläinlääkärin mukaan jopa tappaa lapsen.

Osa lapsen haavoista jouduttiin sulkemaan ompelein.

Lapsi ei saanut koiraa revittyä irti

Toisessa, vuoden 2022 kesäkuussa sattuneessa tapauksessa kaksi koiraa, joista toinen oli aiemmin mainittu tsekkoslovakiansusikoira-rotuinen koira, olivat kävelyllä karanneet ja lähteneet seuraamaan erästä 12-vuotiasta lasta ja tämän serkkua. 

Tätä edeltäneet tapahtumat olivat jossakin määrin riitaisia, mutta selvää oli, että koirat olivat päässeet irti.

Lapset kertoivat lähteneensä juoksemaan pakoon, jolloin koirista isommaksi, harmaaksi ja susimaiseksi kuvailtu oli hypännyt toisen lapsen päälle, kaatanut hänet ja purrut korvaan, mahaan ja selkään.

Koiria ulkoiluttanut alakouluikäinen lapsi oli yrittänyt vetää koiraa pois ja huutaa sen nimeä, mutta tilannetta todistaneen aikuisen mukaan koira silti jatkoi puremista. 

Lopulta ulkopuolinen mieshenkilö oli vienyt lapsen terveysasemalle, josta hänet vietiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan ommeltavaksi. Lapsi kertoi jälkikäteen olevansa iloinen siitä, ettei ollut kuollut.

Sudesta jalostettu koirarotu

Oikeudessa oltiin riitaisia, oliko myös toisen hyökkäyksen tehnyt koira samainen eläin, joka oli hyökännyt myös aiemmassa tapauksessa. Myös eläinten karkaamista edeltävistä tapahtumista oli epäselvyyksiä. 

Oikeus kuitenkin katsoi, että asiasta oli riittävä näyttö siitä, että sama koira oli kahdesti hyökännyt lapsen kimppuun.

Eläinlääkäri kertoi, että koirasudet ja sudesta jalostetut koirat, jollainen tsekkoslovakiansusikoira eli ceskoslovensky vlciak on, ovat herkkiä karkaamaan. 

Koirarodulla kerrottiin myös olevan voimakas metsästysvietti, joka voi johtaa myös ihmisen kimppuun hyökkäämiseen.

Uhreille tuhansien korvaukset

Vuonna 1974 syntynyt nainen tuomittiin kahdesta eläimen vartioimatta jättämisestä ja kahdesta vammantuottamuksesta 80 päiväsakon rangaistukseen, joka hänen tuloillaan tarkoittaa 480 euron seuraamusta.

Koiran omistaja kertoi muuttaneensa tapahtuneen jälkeen rauhallisempaan paikkaan, mutta oikeus ei pitänyt tätä riittävänä toimenpiteenä. Oikeus luonnehti karkailevaa ja lasten kimppuun hyökännyttä koiraa erittäin vaaralliseksi. 

Kumpaankin hyökkäykseen osallistunut ceskoslovensky vlciak -rotuinen koira määrättiin tapettavaksi.

Nainen määrättiin maksamaan toiselle koiran hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle lapselle korvausta kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 2000 euroa. 

Toiselle määrättiin maksettavaksi samalla perusteella 1500 euroa ja lisäksi 3000 euroa pysyvästä kosmeettisesta haitasta. Kosmeettinen haitta liittyy useisiin arpiin keskivartalossa ja korvanlehdessä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Näin selvitetään tyypilliset ongelmat koiran kanssa 9:00
Mitkä ovat koirien tyypilliset käytösongelmat ja miten ne ratkaistaan? Haastattelussa koirien käyttäytymisen asiantuntija Emmi Hakio.

Lue myös:

    Uusimmat