Susanna luuli ostaneensa unelmakodin – perhe joutuikin homehelvettiin

Mitä vuosien hometalokriisi saa aikaan? 7:17

Kummalliset oireet alkoivat piinata Susanna Makaroffia ja tämän perhettä, kun he muuttivat viisi vuotta sitten uuteen kotiin. Unelmasta tulikin painajainen.

Silmä-, nivel-, suolisto- ja iho-oireita, sekaisin mennyt hormonikierto, yhtäkkiä puhjenneita ruoka-aineallergioita. Sellaisista oireista ennen perusterve Susanna Makaroff alkoi kärsiä, kun hän syksyllä 2012 muutti miehensä ja vielä kotona asuvan kuopuksen kanssa espoolaisesta rivitaloyhtiöstä löytyneeseen ”unelmakotiin”. Lapsikin alkoi sairastella jatkuvasti.

– Ihmettelimme, mistä on kysymys. Mieheni oireili vähemmän, mutta hänkin oli vetämätön ja väsynyt ja vähän sellaisessa usvassa, Susanna kertoi Huomenta Suomessa.

Seuraavana syksynä Susanna luki lehdestä homekoulujen opettajista ja oppilaista. Hän tajusi, että jutussa kuvaillut oireet olivat kuin hänen omasta sairauskertomuksestaan viimeisen vuoden ajalta.

Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin muuttaa pois unelmakodista. Tammikuussa 2014 kaupungin terveystarkastaja laittoi asunnon kokonaan asumiskieltoon – se oli lattiasta kattoon vaurioitunut.

"Helvetillinen prosessi"

Susanna perheineen reklamoi asuntokaupasta myyjälle.

– Meille oli myyty 480 000 eurolla hyväkuntoinen asunto hyväkuntoisesta yhtiöstä, ja sitten kävi ilmi, että meillä oli asumiskelvoton asunto, joka teki meidät sairaiksi.

Myyjä ei suostunut sopimaan, joten asia eteni oikeuteen.

– Se on ollut ihan helvetillinen prosessi, Susanna sanoo.

Kesäkuussa kauppa viimein purettiin korkeimman oikeuden päätöksellä. Homekoti vaikuttaa kuitenkin edelleen Susannan ja hänen perheensä elämään.

– Ehdimme herkistyä sen verran, että reagoimme edelleen huonoon sisäilmaan.

Perhe on joutunut muuttamaan jo yhdeksän kertaa ja asuu vieläkin väliaikaisessa vuokra-asunnossa.

– Kymmenes muutto on varmaan edessä nyt syksyn aikana. Tämä on tosi raskas prosessi. Ei sitä varmaan kukaan osaa kuvitellakaan ennen kuin on itse siinä.

– Minulle on jäänyt pysyvästi myös ruoka-aineallergioita ja silmäoireita.

"Kosteusmittaukset eivät kerro koko totuutta"

Keskustelua herättääkseen Susanna kirjoitti aiheesta kirjan Homeäidin päiväkirja.

– Kun joudut homekodin loukkuun, niin tällä hetkellä Suomessa joutuu aika lailla perusturvan ulkopuolelle.

Jos Susanna nyt ostaisi asunnon, hän tarkistuttaisi sen ensin sellaisella rakennusterveyden ammattilaisella, joka osaa katsoa pintaa syvemmälle.

– Pintoja pitää porata ja ottaa rakennenäytteet. Kosteusmittaukset eivät vielä kerro koko totuutta. Voi olla, että kosteusmittaukset eivät kerro mitään hälyttävää, mutta koko asunto on silti pahasti vaurioitunut, Susanna toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat