Mainos

Kuukausia sairastelleen perheen äiti: Hoas väittää, ettei asunnossa ole hometta – myös taloyhtiön entisillä asukkailla hengitysoireita

Detroitilainen sosionomiopiskelija Rachel Roth muutti Helsingin Malminkartanon Juustenintiellä sijaitsevaan, opiskelija-asuntosäätiö Hoasin omistamaan asuntoon yhdessä miehensä ja tyttärensä kanssa vuoden 2016 tammikuussa. Nainen on varma, että perheen pian puoli vuotta jatkunut raju sairastelu johtuu asunnossa olevasta homeesta. Aiheesta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Roth kertoo MTV Uutisille, että ensimmäiset kuukaudet uudessa asunnossa sujuivat ilman suurempia ongelmia. Koko perhettä väsytti hieman tavallista enemmän, eikä asunto ollut varsinaisesti unelmakoti, mutta uupumuksesta syytettiin talvea ja asuntoonkin oli tyydyttävä paremman puutteessa.

– Olen opiskelija ja mieheni tavallinen duunari. Olimme aivan tyytyväisiä, kun saimme muuttaa tänne.

Kesällä nainen kuuli naapuriltaan, että myrsky oli saanut rakennuksen katon vuotamaan ja aiheuttanut vesivahingon. Rothien asuntoa katon läpi tihkunut vesi ei tavoittanut, sillä se sijaitsee talon ensimmäisessä kerroksessa.

Huoltomies oli kuitenkin Rothin mukaan käynyt paikalla ja ottanut huoneistosta kosteuslukemia. Hoasin mukaan mittauksista ei ilmennyt mitään poikkeavaa.

– Luotin asiassa heihin, ja miksipä en olisi luottanut, Roth toteaa.

"Yskin niin kovaa, että kylkiluita murtui"

Elettiin elokuuta, kun Rothin tytär aloitti päiväkodin. Samoihin aikoihin tyttö alkoi yskiä jatkuvasti. Roth ajatteli, että lapsi oli sairastunut päiväkodissa. Yskiminen ei kuitenkaan lakannut edes sen jälkeen, kun tytölle määrättiin astmalääkitys.

Roth kertoo, että hänen omat vaivansa alkoivat joulukuussa. Hän kertoo kärsineensä yskästä, joka on äitynyt ajoittain niin pahaksi, että nainen on menettänyt äänensä kuukaudeksi ja jopa murtanut kylkiluita yskiessään. Rothin mukaan myös hänen miehensä on ollut viime aikoina toistuvasti kipeänä ja joutunut jättämään työpäiviä väliin sairastelun vuoksi.

Naisen ystävä ehdotti, että sairastelu saattaisi johtua homeesta. Roth kertoo vakuuttuneensa asiasta vasta, kun hänen anoppinsa julisti, että perheen kylpyhuoneen listoissa ja seinissä kasvavat mustat täplät ovat hometta.

Hoasilta todettiin, että home ei kasvaisi asunnossa, jonka ilmankosteus ei ole koholla. Homenäytteitä asunnosta ei kuitenkaan Rothin mukaan otettu.

– He aina sanovat, että ilmankosteus on mitattu, ja että se on normaali.

– Minusta tuntuu siltä, kuin he yrittäisivät todistaa minut hulluksi. He sanovat, että se ei ole hometta, tai että home ei voisi kasvaa asunnossa.

Yhteydenottoja entisiltä ja nykyisiltä asukkailta

Roth kertoo julkaisseensa perheensä vastoinkäymisiä käsittelevän päivityksen naapuruston asukkaille tarkoitetussa Facebook-ryhmässä joitain viikkoja sitten. Tekstiä ei naisen mukaan ensin juurikaan noteerattu.

Helsingin Sanomien perjantaina julkaistun artikkelin myötä kommenttien määrä kuitenkin räjähti.

Naisen mukaan moni Hoasin Juustenintien asunnoissa asunut on ottanut häneen yhteyttä kertoakseen omista, vastaavista kokemuksistaan.

Hän lähettää sanojensa tueksi ruudunkaappauksia viesteistä.

Niissä taloyhtiön entisiksi ja nykyisiksi asukkaiksi esittäytyvät henkilöt kuvailevat kärsineensä Juustenintien opiskelija-asunnoissa asuessaan muun muassa astmaoireista, hengenahdistuksista ja jatkuvasta flunssasta. Monet kuvailevat löytäneensä asunnostaan samankaltaisia mustia laikkuja, joita Rothin anoppi piti homeena.

Eräs erikoisista iho-, silmä- ja flunssaoireista Rothille kertonut nainen kirjoittaa viestissään, että Hoas lähetti useiden yhteydenottojen jälkeen tämän asunnolle huoltomiehen, joka tukki keittiön kaapeista ilmakanavia ja kertoi, että oireet ovat voineet johtua siitä, että putkia ei oltu tukittu jo aiemmin.

Nainen kertoo ainoastaan silmien kirvelyn helpottaneen toimenpiteen myötä.

Toinen henkilö kertoo lapsensa saaneen vaikeita astmakohtauksia, kun tämän perhe vielä asui Juustenintien asunnossa. Hänen mukaansa lasta jouduttiin hoitamaan sairaalassa useita kertoja. Oireet helpottivat välittömästi poismuuton jälkeen.

Myös Rothit muuttaisivat asunnosta mielellään. Tällä hetkellä se ei ole kuitenkaan mahdollista.

– Mieheni työskentelee ahkerasti, mutta hänen palkkansa ei riitä yksityiseen vuokra-asuntoon. Minä työskentelen vain väliaikaisesti ja olen käytännössä vain opiskelija. Teen parhaillaan opinnäytetyötäni. Aiemmin asuimme kauniissa asunnossa ja saimme vuokraa varten vähän sosiaalitukea. Meille kuitenkin ilmoitettiin, että tuki lakkaa, sillä asunto on meille liian kallis.

– Olen kotoisin Detroitista. Jos olisin tahtonut tarkoituksella asua paskaläävässä, en olisi muuttanut tänne ollenkaan, nainen lataa.

"Asia käydään läpi kovalla kädellä"

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo, ettei ole täysin Juustenintien tapaukseen liittyvien asioiden tasalla, mutta toteaa, että tapaus tahdotaan selvittää ja että taloyhtiöstä on otettu yksi näyte. Siitä, millaisesta näytteestä on kyse, hänellä ei ole tietoa. 

– Kysyin, että mitä siellä on menossa ja minulle kerrottiin, että mittaustuloksia odotetaan. Sitä, minkä tyyppinen mittaus on kyseessä, en lähde tällä hetkellä arvailemaan. 

Tarhio toteaa, että joskus näytteiden analysointi kestää jopa viikkoja, mikä saattaa turhauttaa asukkaita, jotka toivoisivat vastauksia huoliinsa asuntonsa sisäilman laadusta.

Tarhio kuitenkin painottaa, että asukkaiden huoliin suhtaudutaan Hoasilla vakavasti.

– Ei ole kyse siitä, että haluaisimme olla välinpitämättömiä. Tahdomme reagoida ja tehdä toimenpiteitä. Meillä on yhteistyökumppaneita, jotka käyvät reklamaatioiden myötä katsomassa asuntoja. Tahdomme tarkkailla heidän toimintaansa ja katsoa, että myös he ovat toimineet oikein. Jos ongelmia ilmenee, asia käydään läpi kovalla kädellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.