Supo: Suomesta lähtenyt henkilö on tehnyt itsemurhaiskun Irakissa

Tilanne terrorismiuhkien suhteen on Euroopassa ja samalla Suomessa vakavampi kuin koskaan. Näin arvioi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. Supon tiedossa ei kuitenkaan tällä hetkellä ole nimenomaan Suomea vastaan kohdistuvia iskusuunnitelmia.

Supo ei myöskään ole muuttanut viimeisintä, vuodentakaista uhka-arviotaan. Sen mukaan Suomi ei ole minkään terroristijärjestön ensisijainen kohdemaa, mutta yksittäisten terroritekojen uhka on kohonnut myös täällä.

Pelttari kertoo, että Suomesta Irakin ja Syyrian konflikteihin lähteneiden vierastaistelijoiden määrä suhteessa muslimiväestöön on maailman suurin. Suomesta konfliktialueille on lähtenyt arviolta noin 80 ja Suomeen palanneita vierastaistelijoita on parisenkymmentä.

Supon tietojen mukaan Suomesta lähtenyt henkilö on myös tehnyt itsemurhaiskun konfliktialueella Irakissa. Hän oli Suomen kansalainen. Pelttari ei tarkentanut iskun ajankohtaa tai uhrimäärää eikä kertonut, oliko tekijä mies vai nainen.

Pelttari sanoo, että supon tietojen mukaan Suomesta konfliktialueille lähteneiden joukosta on noustu merkittäviin asemiin äärijärjestö Isisissä. Hän puhui terrorismin torjunnan kokonaiskuvasta tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Ei tiedossa iskusuunnitelmia Suomeen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi STT:lle pitävänsä parempana sitä, että tilanteesta puhutaan suoraan eikä asioita hyssytellä. Hän korosti, että viranomaiset tekevät hyvin paljon sen eteen, etteivät uhkat konkretisoidu minkäänlaiseksi väkivallaksi ja terroriteoiksi.

Tiedotustilaisuudessa Risikko kertoi toivovansa, että tiedustelulainsäädännön uudistaminen menee eduskunnassa eteenpäin. Vuoden lopussa päättyy esimerkiksi siviilitiedustelua pohtineen sisäministeriön asettaman työryhmän toimikausi.

Suojelupoliisille kaavaillaan uusia valtuuksia ulkomaan- ja kotimaan siviilitiedusteluun.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja