Supon päällikkö Antti Pelttari MTV:lle: Vieraat valtiot ovat pyrkineet hankkimaan kansallista turvallisuutta vaarantavia omistuksia Suomesta

10:16
Katso Pelttarin Uutisextra-haastattelu kokonaisuudessaan tästä – konfliktialueilta palaavat suomalaiset muodostavat terrorismiuhan.

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan uusi tiedustelulainsäädäntö on osoittanut tarpeellisuutensa ja auttanut tiedonhankinnassa. Suojelupoliisi on saanut nyt noin vuoden ajan hankkia tiedustelutietoa vakavan kansallisen uhan perusteella, ilman konkreettista rikosepäilyä.

– Olemme saaneet uusilla keinoilla tietoa esimerkiksi vieraan valtion vaikutustoiminnasta eli jos pyritään hankkimaan tiettyjä omistuksia Suomesta. Omistukset voivat olla vaikkapa yrityksiä tai kiinteistöjä, Pelttari sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.  

Pelttarin mukaan lainsäädännön huolellinen valmistelu kannatti ja myös Supossa on tehty paljon töitä lisävaltuuksien eteen.

– Ne voitiin hallitusti ja järkevästi ottaa käyttöön. Tiedusteluvalvontavaltuutetulla ei ollut laillisuusvalvonnan kannalta Supon toiminnassa huomautettavaa, Pelttari sanoo.

Al-Holista palaavien verkostot syventyneet

Kaksi viikkoa sitten Suomeen Al-Holin leiriltä palanneet naiset ovat tällä hetkellä KRP:n esiselvityksen kohteena. Naisia kuulustellaan MTV:n tietojen mukaan ensi viikolla. Esiselvityksen jälkeen päätetään, käynnistyykö asiassa varsinainen esitutkinta.

Pelttarin mukaan ”yleisellä tasolla” konfliktialueelta palaavat muodostavat terrorismin uhan. Turvallisuusuhka liittyy esimerkiksi verkostoitumiseen.

– Olemme todenneet, että palaavien verkostot ovat syventyneet ja kontaktit tulleet laajemmiksi. Näin on tilanne ollut viime vuosina koko Euroopassa. Suomessakin terrorismin uhka on ollut 3 vuotta kohonneella tasolla. On hyvät perusteet pitää sitä nykyisellä tasolla. Yksittäiset henkilöt, toimijat ja pienryhmät muodostavat edelleen suurimman uhan ideologiasta riippumatta, Pelttari sanoo.

Supon päällikkö ei ota kantaa siihen, mihin lopputulokseen KRP:n esiselvityksessä mahdollisesti päädytään. Hänen mukaansa palaajien suhteen tehdään laajaa viranomaisyhteistyötä, ja Supo on siinä tietysti mukana.

Vankilaradikalisaatio erittäin suuri nouseva uhka

Isistä ei Pelttarin mukaan ole kuopattu.

– Se on todellinen uhka ja myös Al-Qaida pyrkii jälleen nostamaan päätään. Euroopassa palaajat muodostavat pitkäkestoisen uhan ja vankilaradikalisaatio on erittäin suuri nouseva uhka. Myös Suomessa se täytyy ottaa huomioon, Pelttari toteaa.

Myös äärioikeiston uhka Suomessa on Suojelupoliisin mukaan kohonnut

– Tämähän on nouseva ilmiö Euroopassa ja laajemminkin, esimerkkinä Uuden-Seelannin isku. Euroopassa on tapahtunut useita äärioikeistolaisia iskuja, varsinkin Saksassa. Suomessakin se on tämän ideologian osalta mahdollista, kun verkon kautta on niin helppo radikalisoitua, Pelttari sanoo.

Uutisextra klo 19.10 MTV3-kanavalla. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja