Supo: Suomessa on henkilöitä, joilla on kyky ja motivaatio toteuttaa terroritekoja – uhka ei ole kohdistunut poliitikkoihin

Suojelupoliisin (Supo) mukaan äärioikeistolaisen terrorismin uhka Suomessa ei ole samoilla tavoin kohdistunut poliitikkoihin kuin muualla Euroopassa.

Supon tuoreen vuosikirjan mukaan Suomessa äärioikeistolaisen terrorismin uhka on kasvanut, ja iskuja on jopa suunniteltu.  

– Meille on tullut tietoon, että Suomessakin on henkilöitä, joilla on kyky ja motivaatio toteuttaa terroritekoja. Siinä viitekehyksenä on ääri-ideologinen ajattelu, Supon yhteiskuntasuhteiden päällikön Saana Nilsson kertoo.   

Epäillyt ovat jopa yrittäneet hankkia tekovälineitä iskuihin.  

– Ne ovat olleet sellaisessa vaiheessa, että on pyritty hankkimaan myös erilaisia välineitä tekojen toteuttamiseen, Nilsson selventää.  

Hänen mukaansa äärioikeistolaisen terrorismin kohteena Suomessa ovat esimerkiksi etniset vähemmistöt.  

– Muualla Euroopassa on kohdistunut myös poliitikkoihin, mutta meillä ei ole vielä nähty samalla tavoin, Nilsson avasi.  

Eli suunnitelmat eivät ole kohdistuneet poliitikkoihin? 

– Poliitikkojenkin osalta seurataan tilannetta ja arvioidaan uhkaa.   

Suomessa on tällä hetkellä noin 390 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä, joista yli puolet on radikaali-islamistiseen ideologiaan linkittyviä. Sen tarkemmin Supo ei heitä määrittele.  

Kuka Suomea vakoilee? 

Suojelupoliisi on ollut Nilssonin mukaan erityisen huolissaan Venäjältä ja Kiinasta tulevasta vakoilusta. Esimerkiksi Ruotsissa on listalla näiden valtioiden lisäksi Iran.  

– Emme näe sitä samalla tavalla. Me olemme olleet huolissaan erityisesti Venäjän ja Kiinan tiedustelusta. Luulen, että Säpo (Ruotsin suojelupoliisi) nostaa Iranin kolmanneksi sen takia, että heillä on suurempi iranilaisdiaspora maassa verrattuna Suomeen.  

– Muuten vakoilun osalta näkisin, että tilanne on aika samanlainen kaikissa pohjoismaissa.  

Katso lisää aiheesta tiistai-illan Asian ytimessä Jaakko Loikkanen ohjelmasta klo 22.35 MTV3-kanavalla. Nilsson kertoo muun muassa, saavatko kansalaiset tietää, mitä Supo heistä tietää.  

Lue myös:

    Uusimmat