Superruokabuumi nostattaa erikoisempien marjojen suosiota

Niin sanottujen marginaalisten luonnonmarjojen poimiminen ja käyttö on lisääntynyt sekä kotitalouksissa että teollisuudessa viime vuosien aikana.

Näin arvioivat Luonnonvarakeskuksen erikoisasiantuntija Rainer Peltola ja Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.

Esimerkiksi pihlajanmarjat, variksenmarjat ja juolukat ovat lisänneet suosiotaan. Syyksi tutkijat arvioivat superruokabuumin ja sen, että tutkimustietoa on entistä enemmän saatavilla.

– Suomessa on ollut muutamia vuosia vallalla villi- ja superruokainnostus. Se on lisännyt kiinnostusta myös erikoisempia luonnonmarjoja kohtaan, Rainer Peltola sanoo.

Simo Moisio kertoo, että variksenmarjoista teollisuus tekee mehuja ja käyttää sitä sekamarjoina hilloihin ja hyytelöihin. Pihlajanmarjatuotteita on tullut lisää pieniltä yrityksiltä.

– Juolukkaa kotitaloudet poimivat aiempaa enemmän, vaikka vasta muutama yritys käyttää sitä tuotteissaan, Moisio sanoo.

Useita marjoja on aiemmin luultu myrkyllisiksi. Siksi vanha kansa on jättänyt useat marjalajikkeet metsään.

Nykytiedon valossa varovaisuus on ollut aiheetonta. Myrkytystietokeskuksen mukaan esimerkiksi juolukat, variksenmarjat, lillukat, marja-aroniat ja sianmarjat ovat myrkyttömiä.

Myrkytystietokeskuksen mukaan pihlajanmarjat eivät ole myrkyllisiä, mutta ne sisältävät joitakin aineita, jotka voivat aiheuttaa lievää ruuansulatuskanavan ärsytystä. Siksi se suosittelee marjojen kypsentämistä ennen käyttöä.  

Lue myös:

    Uusimmat