Supercell-johtaja listaa: Nämä asiat Suomessa ovat pielessä huippuosaajien rekrytoimiseksi – "Et koe itseäsi kovin tervetulleeksi sellaisessa tilanteessa"

0:24
Kuinka houkutteleva maa Suomi on ulkomaalaisten erityisosaajien näkökulmasta? Katso yllä olevalta videolta Markku Ignatiuksen näkemys!

Peliyhtiö Supercellin yhteiskuntasuhdejohtaja Markku Ignatius on harmissaan siitä, että ulkomaisten asiantuntijoiden oleskelulupakäsittelyn nopeuttaminen siirtyi ensi vuoteen.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Ignatius katsoo, että oleskelulupaprosessin nopeuttaminen ratkaisee yhden ulkomaisten osaajien rekrytoinnin haasteena olleen ongelman.

Monet yritykset ovat kertoneet työvoimapulasta. Erityisesti Suomeen kaivattaisiin ulkomailta asiantuntijoita ja erityisosaajia.

Kuinka houkutteleva maa Suomi on ulkomaalaisten erityisosaajien näkökulmasta? Katso yllä olevalta videolta Markku Ignatiuksen näkemys!

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan D-viisumin eli niin sanotun pikakaistan myötä asiantuntijat saavat oleskelulupapäätöksen kahden viikon kuluessa.

Uudistuksen piti tulla käyttöön jo tämän vuoden puolella, mutta hallitus päätti tällä viikolla budjettiriihessään, että se siirtyy ensi vuoteen.

– Meilläkin on ollut tapauksia, että henkilö on saattanut odottaa yli puoli vuotta erityisasiantuntijan lupakäsittelyä, johon ei sisälly mitään saatavuusharkintaa. Tämä palvelulupaus kaksi viikkoa koko perheelle on aivan loistava juttu.

– Ikävä kyllä se siirtyy ensi vuoteen, Ignatius harmittelee.

Myös monia muita ongelmia osaajien rekrytoimisen tiellä

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös mtv-palvelussa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Supercellin yhteiskuntasuhdejohtajana toimivan Ignatiuksen mukaan kansainvälisten huippuosaajien saaminen Suomeen on jo muutenkin haastavaa maailmanlaajuisen kilpailun takia.

Omat ongelmansa siihen tuovat juuri oleskelulupaprosessin hitaus sekä hankaluudet henkilötunnusten hankkimisessa ja asioinneissa Kelan ja pankkien kanssa.

Jos henkilötunnusta joutuu odottamaan pahimmillaan jopa vuoden, ei henkilö saa sitä ennen pankkitilejä avattua tai tehtyä puhelinliittymäsopimuksia.

– Sinä olet vähän niin kuin yhteiskunnan ulkopuolella oleva henkilö, kunnes nämä asiat järjestyvät. Et koe itseäsi kovin tervetulleeksi sellaisessa tilanteessa.

Ignatiuksen mielestä Suomessa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota myös ulkomaisten asiantuntijoiden perheiden asioihin.

– Työntekijöiden puolisoiden integroituminen on haastavaa, ja varsinkin työllistyminen. Nämä puolisot ovat erittäin koulutettuja ja työhaluisia, mutta jostain syystä Suomessa on ehkä vähän sellaista asennehaastetta, että yritykset palkkaisivat ulkomaalaisia työntekijöitä.

Ulkomaisten asiantuntijoiden lapsille pitäisi Ignatiuksen mukaan pystyä tarjoamaan myös paremmin paikkoja englanninkielisissä kouluissa.

– On haastavaa, jos sanotaan, että emme voi taata lapsellesi koulupaikkaa ja vaihtoehto on mennä suomenkieliseen kouluun. Se voi torpata rekrytoinnin.

Katso koko haastattelu alla olevalta videolta!

4:26

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja