Super vai ei? Kataisen mahdollinen varapuheenjohtajuus jakaa mielipiteitä

Nykyisen talouskomissaarin Jyrki Kataisen (kok.) mahdollinen tuleva EU-komission varapuheenjohtajuus jakaa mielipiteitä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää uutta komission varapuheenjohtajan tehtävää merkittävänä. Sen sijaan osa suomalaismepeistä ei pidä salkuttoman koordinaattorin tehtävää erityisen tärkeänä.

- Salkuton komissaarius on hyvin kaukana superista. Kyllä ilman muuta etukäteen tavoiteltiin jotain selkeää tehtävää, perussuomalaisten Sampo Terho sanoo MTV Uutisille.

EU-komission tuore puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kokoaa parhaillaan uutta komissiota. Tehtäviä pitäisi löytää jokaiselle 28-jäsenmaan komissaarille. Uusien komission varapuheenjohtajien roolit ovatkin nyt muuttumassa tiettyjen osa-alueiden valmistelusta ja koordinoinnista jonkinlaisiksi superkomissaarien viroiksi.

Suomen komissaariehdokas Jyrki Katainen vastaisi EU-lähteistä tihkuneiden tietojen mukaan kasvu- ja työllisyys -osa-alueesta.

- Tämä politiikka-ala on nyt erittäin tärkeä, joten kyllä tässä edellytykset vahvaan asemaan on. Viime kädessä tehtävän luonteeseen vaikuttaa se, miten henkilökemiat toimivat ja miten yhteistyö komission puheenjohtajan kanssa sujuu, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi.

Valvoja ja toiminnan ohjaaja

Juncker tulee valitsemaan komissioonsa ennakolta arvioiden 6-7 uutta varapuheenjohtajaa. Ketkä heistä sitten nousevat vaikutusvallaltaan tärkeimmiksi riippuu monesta asiasta.

- Nykyisessäkin komissiossa on iso määrä varapuheenjohtajia. Toiset heistä ovat nousseet teemojen ja muiden syiden takia vahvempaan asemaan.

- Tässä kohtaa politiikka-ala (kasvu- ja työllisyys), joka on niitä komission ydintehtäviä, luo tietyt edellytykset vahvaan asemaan, Teija Tiilikainen sanoo.

Varapuheenjohtajien uusilla rooleilla haetaan varmasti myös vastausta komissiolta peräänkuulutettuun yhtenäisempään suunnitteluun ja työnjakoon.

- On kyse siitä, miten nämä saadaan paremmin vetämään yhteen suuntaan ja kohti yhteisiä tavoitteita, joita komissio itselleen asettaa. Sellaisesta suunnittelusta ja valvonnasta ja ikään kuin toiminnan ohjaamisesta on kyse, Tiilikainen sanoo.

”Kuulostaa aika erikoiselta”

Tärkeän ja halutun talouskomissaarin salkkua on kaavailtu ranskalaiselle sosialistipuolueen Pierre Moscovicille, jonka valvojaksi oikeisto-ryhmää edustava Katainen nimenomaa haluttaisiin.

Erillisestä valvojasta ei kuitenkaan parlamentissa äkkiseltään innostuta.

- Yhteistyö on tietysti tärkeää ja voi olla jonkinlaisia klustereita tai yhteistyöryhmiä, mutta ei se kyllä niin voi olla, että komissaari valvoo toista komissaaria. Kyllä parlamentin tehtävänä on valvoa ja komission tehtävänä on tehdä esityksiä, Anneli Jäätteenmäki (kesk.) sanoo.

- Kun on puhuttu, että pitäisi byrokratiaa vähentää ja päätöksentekoa selkeyttää, niin tämä tuskin on tie sitä kohti. Kyllä kuulostaa aika erikoiselta menettelyltä, jos tarvitaan yksi komissaari tekemään ja toinen häntä valvomaan, Sampo Terho ihmettelee.

Molemmat mepit korostavat komissaarien omaa päätäntävaltaa.

- Tärkeintä on se, että komissaarilla on päätäntävaltaa ja että hänellä on iso painava salkku, jonka sisältöön hän pystyy itse vaikuttamaan, Jäätteenmäki sanoo.

Jean Claude Junckerin esitystä uudesta komissiosta odotetaan tällä tai ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat