Mainos

Suomelle soviteltiin talouskomissaarin paikkaa, mutta haaveeksi jäi – Jyrki Katainen, onko Jutta Urpilaisen salkku pettymys, ja miksi painava taloussalkku meni Italialle?

8:15
Video: Jutta Urpilaisen salkku selvisi tänään – mihin komissaari pääsee käytännössä vaikuttamaan?

Viimeisimpänä Suomen EU-komissaarina toimineen Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Jutta Urpilaisen (sd.) saamaan komissaarinsalkkuun ei ole syytä olla pettynyt.

Suomen komissaariehdokkaaksi asettama Jutta Urpilainen on saamassa itselleen kansainvälisten kumppanuuksien komissaarin pestin.

Käytännössä Urpilainen saa vastuulleen kehitysyhteistyötä ja Afrikka koskevat kysymykset.

– Se on painava salkku. Kun tiedetään, että EU on maailman suurin kehitystyön tekijä, se on merkittävä salkku, Jyrki Katainen kommentoi MTV Uutisille. 

Katainen: EU:n raja-alue ja Afrikka ovat painopiste

Ennakkospekulaatioissa Urpilaiselle povattiin erittäin tärkeää talouskomissaarin paikkaa. Tämän paikan nappasi kuitenkin Italian entinen pääministeri Paolo Gentiloni.

Kataisen mukaan Urpilaisen salkkuun ei silti pidä "missään nimessä" olla pettynyt.

– Jos katsoo EU:n raja-aluetta ja Afrikkaa, nämä alueet tulevat olemaan yksi painopiste komission politiikassa. Jokainen tietää, että mitä vakaampaa Afrikassa on, sen parempi turvallisuuden, maahanmuuttovirtojen ja taloudellisen kasvun kannalta.

Ennen komissaariksi nousua Urpilaisen ja muiden nimettyjen pitää vielä läpäistä Euroopan parlamentin tentti.

Miksi Italia sai talouskomissaarin painavan salkun?

Katainen ei osaa yksiselitteisesti sanoa, mistä kertoo, että Italia sai talouskomissaarin paikan talouskurilla profiloituneen Suomen ja Jutta Urpilaisen sijasta.

– Siinä tietysti yksi tekijä on se, että Italian komissaari on maan entinen pääministeri. Sillä on varmasti ollut vaikutusta. 

Italian heikko taloustilanne on Kataisen mukaan saattanut vaikuttaa jopa myönteisesti. Italialaisten on kenties helpompi hyväksyä EU-tasolla päätetyt vaikeat talouspäätökset, jos ne tulevat italialaiselta komissaarilta.

– Toki varmaan osa italialaisista ajattelee, että nyt päästään helpommalla eikä tarvitse sääntöjä noudattaa, mutta riippumatta kuka on komissaari, meillä on samat säännöt, Katainen toteaa.

"Keskittyy vähän enemmän tekemiseen"

Komission varapuheenjohtajana toimineen Kataisen mukaan Urpilaisen pesti ei liity pelkästään Afrikkaan, vaan hoidettavaa riittää todennäköisesti myös Karibian ja Aasian suunnilla.

Kuten komissaarin tittelistä käy ilmi, kansainvälisten kumppanuuksien komissaari ei ainakaan semanttisesti hoida vain kehitysyhteistyötä.

– Ei puhuta pelkästään kehitysyhteistyön tarjoamisesta, vaan aidoista kumppanuuksista, Katainen kertoo.

Komissiolla on erikseen EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja. Tämän "EU:n ulkoministerin" paikan on saamassa espanjalainen Josep Borrell.

– Urpilaisen salkku keskittyy vähän enemmän tekemiseen ja hteistyökumppanuuksien rakentamiseen, jotta kehityspolitiikan tavoitteet pystyttäisiin saavuttamaan, Katainen sanoo.

Juho Romakkaniemi: "Olemme varmasti hieman pettyneitä"

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, Kataisen entinen kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemi on hieman eri linjoilla – hänen mukaansa Urpilaisen tehtävä on tärkeä, mutta "ennakko-odotuksiin nähden pettymys".

– Totta kai Jutta Urpilaisen kokemukseen, profiiliin ja kykyihin verrattuina olemme varmasti hieman pettyneitä, ja myös verratessa siihen, mitä ennakko-odotuksia viikonloppuna vuodetut muistiot antoivat, Romakkaniemi miettii.

Romakkaniemi muistuttaa kehitysyhteistyövarojen olevan kuitenkin "valtavan iso eurooppalainen politiikkasektori", jonka avulla komissaari voi vaikuttaa globaalisti laajalti.

– Olemme toki varmasti kaikki suomalaiset pettyneitä, ettei tullut mitään raskasta salkkua, Romakkaniemi toteaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja