Suositut lomakohteet kyllästyivät turistien käytökseen – psykologilla selitys reissutörttöilylle

Huonosti käyttäytyvät turistit ovat tuottaneet niin paljon päänvaivaa, että nyt eräissä suosituissa lomakohteissa halutaan touhuun joku roti.

Matkailun sanotaan avartavan, mutta viisaammaksi se ei näytä tekevän. Ainakin näin voidaan päätellä siitä, että monessa suositussa lomakohteessa on kyllästytty huonosti käyttäytyviin turisteihin ja heidän toiminnalleen halutaan nyt loppu. Muutamista esimerkeistä kertoo New York Post.

Näin asioihin aiotaan puuttua eräissä kohteissa

Suosituissa lomakohteissa alkaa tulla mitta täyteen huonosti käyttäytyvien turistien suhteen. Maaliskuun lopulla kerroimme Amsterdamin uudesta nettikampanjasta, jolla yritetään suitsia humalassa törttöilevien turistien käytöstä käytännössä niin, että heitä pyydetään pysymään poissa. 

Eräissä muissakin kohteissa on New York Postin mukaan alettu kyllästyä käytöstavat unohtaneisiin matkailijoihin. Sivuston mukaan Uusi-Seelanti on luonut "Tiaki Promise-valan", joka turistien pitää vannoa saapuessaan kohteeseen.

Maorinkielinen sana tarkoittaa vapaasti suomennettuna vartioida, varjella tai suojella. Tavoitteena on, että vierailijoiden asenne muuttuisi piittaamattomasta ympäristön huomioon ottavaksi.

Kerroimme aiemmin, miten Venetsian pormestari Luigi Brugnaro raivostui viime vuonna nähtyään videon kahdesta henkilöstä surffilaudoilla kaupunkia halkovassa Canal Grandessa. New York Post kertoo, että Venetsiaan olisikin nyt tulossa niin sanottu vierailijavero, jonka tarkoituksena on torjua liikaturismia sekä oletettavasti myös siitä koituvia vahinkoja. 

Havaijilla puolestaan ollaan New York Postin mukaan uudistamassa turismista vastaavia viranomaistahoja, jotta huonosti käyttäytyvien turistien määrä pysyisi hallinnassa.

Psykologi: Ulkomailla moni viisveisaa vastuusta

Sivuston haastattelema psykologi Michael Brein kertoo, että turistitörttöilyn takana voi olla se, että kotona elämä on paljon säännellympää, kun taas matkailua pidetään synonyyminä vapaudelle. 

– Mitä enemmän vapautta, sitä vähemmän muilla on kontrollia sinuun, hän kuvailee.

Brein käyttää tästä termiä Spring Break -ilmiö. Sana viittaa amerikkalaisten kevätlomaan.

– Kun on vähemmän kulttuurisia, sosiaalisia tai käyttäytymiseen liittyviä rajoitteita, kokeillaan enemmän, hän sanoo.

Moni myös voi ajatella, että ulkomailla vieraassa ympäristössä riski jäädä teosta kiinni tai tulla tunnistetuksi on pienempi kuin kotona. Se voi entisestään lisätä tuntemusta siitä, että ei ole väliä, miten toimii.

Brein pohtii, että anonymiteetin tunnetta voi lisätä sekin, että monissa paikoissa on edellytetty laajasti kasvomaskin käyttöä.

Joku ehkä hakeekin huomiota

Sivuston haastattelemalla professori Alastair Bonnettilla on mielessä yksi mahdollinen lisäselitys turistien käytökselle: Joku voi haluta julkisuutta ja huomiota tempaisemalla tökerösti turistikohteessa.

– Siinä on aina kyse performanssista. Ei sitä koskaan tehdä vain omaksi iloksi vaan vaikkapa ystäville tai nettiin, hän sanoo.

Katso myös: Ethän haksahda näihin tyypillisiin turistiansoihin?

Matkailija narauttaa huijareita ympäri Eurooppaa – ethän haksahda näihin tyypillisiin turistiansoihin 1:56
Tämä matkailija narauttaa huijareita ympäri Eurooppaa.

Lue myös:

    Uusimmat