Suosittu suomiherkku onkin huono treenieväs – "ikäviä vatsaoireita"

Hiihtoloman hiihtoretkelle pakataan perinteisesti mukaan herkullisia ruisleipiä muutamalla juustoviipaleella. Voipaperin rapina sormien välissä tuo nostalgisen olon, mutta energianlähteenä leipä on lenkille huono vaihtoehto.

Suksi luistaa paremmin, kun hiihtolenkin aikana syö mahdollisimman energiapitoista ja nopeasti elimistössä sulavaa ruokaa. Suomalaisten suosima ruisleipä kuitenkin sulaa hitaasti ja on siksi huono eväs hiihtolenkille.

– Urheilusuorituksen aikana ihminen tarvitsee energiaa, joka on nopeasti ja helposti elimistön hyödynnettävissä. Viljatuotteet antavat energiaa hitaasti, ja ne voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ikäviä vatsaoireita, kertoo CocoVin superruoka-asiantuntija Sami Sundvik.

Parempia eväitä hiihtoretkelle

Sundvikin mukaan hyviä energianlähteitä ovat sen sijaan esimerkiksi raakasuklaa, kookosöljy ja erilaiset pähkinät, kuten mantelit, sekä rusinat ja banaani. Raakasuklaa sisältää paljon energiaa nopeasti imeytyvässä muodossa. Sitä voi syödä sellaisenaan tai tehdä raakakaakaosta vaikka ravitsevaa retkijuomaa.

Pähkinöissä on paljon hyviä rasvoja, ja kookosöljystäkin saa runsaasti puhdasta energiaa. Kookosöljy sopiikin energianlähteeksi erityisesti pitkille hiihtolenkeille, ja sitä on helppo ottaa mukaan, kun lorauttaa öljyä pieneen pulloon.

Raakasuklaan, pähkinät ja kookosöljyn voi myös yhdistää ravitsevaksi energiapatukaksi. Patukoita saa helposti tehtyä itse sekoittamalla esimerkiksi rouhittuja pähkinöitä, siemeniä, raakasuklaata ja rusinoita tai taateleita. Mukaan lorautetaan kookosöljyä ja hunajaa. Kun levyksi taputellun massan laittaa yöksi jähmettymään jääkaappiin, aamulla retkeilijää odottaa valmis ravitseva hiihtoeväs.

Syö hyvin jo edellisenä päivänä

Pitkälle hiihtolenkille kannattaa valmistautua jo edellisenä päivänä syömällä hiilihydraattipitoista ruokaa. Hyviä hiilihydraatin lähteitä ovat esimerkiksi riisi ja bataatti. Jos tiedossa on koko päivän kestävä hiihtomaraton, tankkauksen voi aloittaa jo useampaa päivää aikaisemmin.

Vaikka viljatuotteita on hyvä välttää lenkin aikana, ennen urakkaa voi hyvin luottaa perinteiseen kaurapuuroon. Pehmeää voimaruokaa voi syödä myös hiihtoretken aamuna vaikka kookosöljyllä tuunattuna. Näin aamiaisesta saa kunnon energiapaukun. Myöskään veden juontia ei sovi unohtaa.

– Riittävään nesteen juomiseen kannattaa kiinnittää huomiota ennen lenkkiä, sen aikana ja sen jälkeen. Jos hiihtolenkin aikana hikoilee paljon, kannattaa veteen tai muuhun juomaan lisätä myös hieman suolaa, Sundvik suosittelee.

Hiihtoretken jälkeen kroppa kaipaa paitsi saunan rentouttavia löylyjä myös ravinteikasta ruokaa. Voit laittaa vaikka helpon ja energiapitoisen juureskeiton hellalle porisemaan sillä välin, kun itse nautit löylyistä.

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat