Suosikkitubettaja jätti ilmoittamatta yli 180 000 euron tulot – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Ehdolliseen vankeuteen talousrikoksista tuomittu Paqpa eli Beata Rodas vetosi tietämättömyyteen. Käräjäoikeuden mukaan hänen olisi pitänyt ymmärtää ottaa asioista selvää.

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina suosikkitubettajan ehdolliseen vankeuteen talousrikoksista. Tubettaja Paqpa eli Beata Rodas, 29, sai kymmenen kuukautta ehdollista kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan Rodas jätti ilmoittamatta verottajalle yli 180 000 euron tulot vuonna 2019. Vältetyn veron määrä nousi syytteen mukaan yli 80 000 euroon. Lisäksi hän oli kokonaan laiminlyönyt toiminimensä liiketapahtumien kirjaamisen lähes kahden vuoden ajan.

Rodas kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Hän tunnusti saamiensa tulojen määrän oikeaksi sekä sen, että oli jättänyt vuoden 2019 esitäytetyn veroilmoituksen täydentämättä.

Rodas sanoi, ettei ollut toiminut tahallisesti tai tietoisesti ja vetosi siihen, että oli ollut tietämätön veroasioista. Lisäksi hän kiisti tavoitelleensa taloudellista hyötyä ja kertoi maksaneensa verot heti, kun oli ymmärtänyt tilanteen.

Velvollisuudet olisi pitänyt selvittää

Käräjäoikeus katsoi, että ottaen huomioon liiketoiminnan suuruusluokka, Rodasin olisi tullut pitää ilmoitusvelvollisuuden olemassaoloa vähintäänkin varsin todennäköisenä vaihtoehtona ja selvittää, miten verovelvollisen tulee tällaisessa tilanteessa toimia.

–  Rodas on näin ollen toiminut tahallisesti laiminlyödessään velvollisuutensa rekisteröityä harjoittamastaan toiminnasta Verohallinnon rekistereihin, laiminlyödessään velvollisuutensa antaa elinkeinotoiminnan veroilmoituksen sekä laiminlyödessään velvollisuutensa kirjata toiminimen liiketapahtumat kirjanpitolainsäädännön mukaisia velvollisuuksia noudattaen. Rodas on niin ikään toiminut tahallisesti laiminlyödessään täydentää omaa henkilökohtaista esitäytettyä veroilmoitustaan, jonka kautta hänellä olisi myös ollut mahdollisuus tuoda tulojaan Verohallinnon tietoon, oikeus katsoi.

Käräjäoikeuden mukaan oikeudenmukainen rangaistus syyksi luetuista teoista oli yhteinen kymmenen kuukauden mittainen vankeusrangaistus, joka voitiin määrätä ehdollisena.

Rodaksen Youtube-tilillä on 386 000 seuraajaa. 

Lue myös:

    Uusimmat