Suosikkikasvisten ravintoarvot tutkittiin: Tässä terveyspommien TOP 10

Ruotsin elintarvikeviranomaiset analysoivat 40 suosituimman kasviksen ravintosisällön.

Ruotsin elintarvikeviranomainen Livsmedelsverket analysoi maan 40 suosituimman vihanneksen ja juureksen tarkan ravintosisällön. Elintarvikeviraston mukaan tutkimus antaa hyvän kuvan siitä, mistä aineksista voisi rakentaa itselleen todellisen supersalaatin.

Analyysin perusteella päivittäisen ravintoainetarpeen saa suurelta osin täytettyä syömällä esimerkiksi annoksen pinaattia, parsakaalia ja vihreitä papuja. Tavallisen kurkkua ja tomaattia sisältävän salaatin saakin helposti ravinnerikkaammaksi lisäämällä joukkoon muita terveellisiä aineksia, kuten sokeriherneitä, linssejä tai pinaattia.

– Porkkana-kaaliraste höystettynä pinaatilla, parsakaalilla ja pavuilla on todellinen terveyssalaatti. Se tarjoaa paljon kuitua, vitamiineja sekä kivennäisaineita, ja sen sisältämät ainekset ovat myös ympäristöystävällisiä, Ruotsin Livsmedelsverketin ravitsemusterapeutti Veronica Öhrvik toteaa.

Tuoreen ravinneanalyysin perusteella monet vihannekset ja juurekset ovat terveyspommeja. Esimerkiksi yksi 50 gramman annos pinaattia sisältää useamman päivän K-vitamiinitarpeen sekä jopa puolet suositeltavasta päiväannoksesta foolihappoa, kaliumia, magnesiumia, seleeniä, A-vitamiinia, C-vitamiinia sekä B6-vitamiinia.

Kasvisten TOP 10

Tässä ovat Ruotsin elintarvikeviranomaisen analyysin perusteella terveellisimmät kasvikset:

1. Vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti, vuonankaali, mangoldi ja nokkonen

4. Herneet ja sokeriherneet

8. Kukkakaali

10. Kikherneet

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja