Suosikkidieetti paljastumassa hölynpölyksi – ei sittenkään terveysvaikutuksia?

Veriryhmän mukaan valittu ruokavalio ei belgialaisten tutkijoiden mukaan edistä terveyttä millään tavalla.

Suosittu ruokavalio, jossa syöty ruoka valitaan ihmisen veriryhmän perusteella, on osoittautumassa hölynpölyksi. Belgialaiset tutkijat kävivät läpi ruokavalioon liittyvää tieteellistä kirjallisuutta eivätkä löytäneet mitään todisteita ruokavalion terveyshyödyistä.

Vaikka jotkut tutkimukset ovat löytäneet jonkun tietyn veriryhmän ja tiettyjen sairauksien välisiä yhteyksiä, belgialaistutkijat eivät löytäneet mitään, mikä osoittaisi, että joidenkin ruokien syöminen edistäisi tietyn tyyppisen veriryhmän omaavan ihmisen terveyttä tai auttaisi tätä laihduttamaan enemmän kuin normaali dieetti.

Etenkin Aasiassa on suosittua ajatella, että veriryhmä vaikuttaa ihmisen elämään ja jopa persoonallisuuteen. Veriryhmiin perustuva ruokavalio on lähtöisin tavasta ajatella, että veriryhmä kertoo jotain ihmisen evoluuttisesta taustasta – esimerkiksi sen, oliko tämä metsästäjä – ja, että tietyn veriryhmän ihmiset menestyvät tai sairastuvat syödessään juuri tietyn tyyppisiä ruokia.

Belgialaistutkija Philippe Vandekerckhoven tiimeineen julkaisi uudet tutkimustuloksensa The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tiimi tutki kaikki mahdolliset löytämänsä tiedot kokeiluista ja tutkimuksista, jotka liittyivät aiheeseen. 1415 artikkelista vain yksi oli tarpeeksi hyvä huomioon otettavaksi, mutta lopulta siitäkin paljastui niin paljon heikkouksia, ettei se kertonut mitään veriryhmiin perustuvan ruokavalion terveysvaikutuksista.

Tutkijatiimi pettyikin siihen, ettei kyseisen ruokavalion terveysvaikutuksia lopulta oltukaan tutkittu yhtään.

– Ennen kuin tehdään tutkimus, johon valitaan tietyn veriryhmän omaavia ihmisiä, jotka noudattavat tiettyä ruokavaliota ja, joita vertaillaan saman veriryhmän ihmisiin, jotka eivät sitä noudata, jolloin tauteja ja terveyttä voidaan vertailla, niin veriryhmäruokavalion terveysvaikutuksia ei ole todistettu, Vandekerckhove painottaa.

– Tällä hetkellä ei ole mitään todisteita, jotka tukisivat sitä, että veriryhmäruokavaliolla olisi minkäänlaisia positiivisia terveysvaikutuksia, sanoo myös New Yorkissa toimiva ravitsemusterapeutti Beth Warren.

– Trendiruokavalion teki suosituksi vuonna 1996 julkaistu kirja... vaikkei mitään todisteita sen tueksi ollut, Warren jatkaa.

Peter D'AdamonEat Right 4 Your Type -kirjaa myytiin yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Kirja kertoo, mitkä ruoat ovat parhaita A-, B- tai O-veriryhmän omaaville ihmisille ja mitä ruokia tulisi välttää.

Lähde: Reuters

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja