Uskomaton reissu! Animaatio näyttää, miten Stena-mursu päätyi Suomeen

Animaatio näyttää, miten Stena-mursu päätyi Suomeen 0:53
Katso mursun matka animaationa!

Suomen edustalla polskutellut ja sittemmin kalastajan rysään takertunut mursu havaittiin ensimmäisen kerran Norjan länsipuolella. Animaatio näyttää Stena-mursun matkan Suomen rannikolle. 

Koko Suomen kansan sekaisin saanut mursu havaittiin jo maaliskuun puolessa välissä Norjan Blimsandenissa. Siitä Stenaksi ristityn nisäkkään matka jatkui Tanskan ja Ruotsin kautta Puolan Mielnoon ja aina Suomen Haminaan.

MTV Haminassa: Selviytyykö suomalaisia kohahduttanut mursu meressä? 6:47
MTV Haminassa: Selviytyykö suomalaisia kohahduttanut mursu meressä?

Mursu on saanut jo useampia nimiä maasta riippuen. Tanskassa mursu tunnetaan nimellä Luffe, Ruotsissa Sten ja Latviassa Stena. Kaakkois-Norjan yliopiston väitöskirjatutkija ja mursun liikkeitä seurannut Rune Aae kutsuu mursua Stenaksi sen sukupuolen vuoksi. 

Suomessa Stena-mursu kohahdutti ensimmäisen kerran perjantaina 15. heinäkuuta. Jo muutaman päivän päästä ensimmäisistä havannoista koettiin vaaratilanteita, kun Stena jäi Kotkassa kalastajan rysään kiinni ja kaatoi veneen.

Näin mursu pelastettiin Anteron rysästä - kalastaja suorassa haastattelussa 19:07
Näin mursu pelastettiin Anteron rysästä – kuuntele kalastajan haastattelu

Aae on seurannut mursun liikkeitä aktiivisesti ja koonnut siitä kartan. Tutkijan kokoama kartta toimi myös animaation pohjana. 

Aae on toivonut Twitterissä, että mursu jätettäisiin rauhaan. 

Lue myös:

    Uusimmat