Asiantuntija kertoo, miksei mursu enää viihdy vedessä eikä sitä palauteta luontoon – "Se kuolisi tuskallisesti"

Missä kunnossa mursu on nyt? Asiantuntija suorassa lähetyksessä 8:06
Mursun kunto on heikentynyt pahasti, asiantuntija kertoi MTV Uutiset Livessä.

Tuhansia kilometrejä matkannut mursu löysi tiistaina tiensä kotkalaiselle pihalle. Biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro kertoo MTV Uutisille, millaisessa kunnossa mursu on tällä hetkellä ja mitä eläimelle voidaan tehdä.

Lumiaro kertoo mursun olevan huonossa kunnossa ja hyvin nälkiintynyt. Hän kertoo mursun nousseen vedestä maalle, koska se ei ole saanut tarpeeksi ravintoa.

– Arktisilla eläimillä on paksu arktinen rasvakerros, joka suojaa kylmyydeltä. Jos se häviää, se ei ole saanut ravintoa pitkään aikaan ja joutuu nousemaan maalle, koska kuolisi muuten kylmyyteen. 

Videolla näkyy Lumiaron mukaan mursu, jonka lapa- ja kylkiluut näkyvät, joten suojaavaa rasvakerrosta ei ole jäljellä.

Mursu syö merien pohjaeläimiä, kuten simpukoita ja merimakkaroita, joita Itämeri ei tarjoa samalla tavalla kuin valtameret.

Lumiaro uskoo mursun olevan sama, joka havaittiin aiemmin Saksassa.

– On se kuukausia varmaan ollut reissussa ja vähitellen nälkiintynyt.

Iltapäivällä mursu oli loikoillut pihalla tarpeekseen ja lähti liikkeelle kohti metsää. Viranomaiset ja eläinlääkärit ovat paikalla selvittämässä, mitä mursun suojelemiseksi voitaisiin tehdä.

Mursun siirtäminen olisi vaikea prosessi

Vielä ei ole varmaa, miten mursun kanssa toimitaan. Mursu on villieläin ja vaarallinen liian lähelle mentäessä, Lumiaro sanoo.

Hän kertoo ilmassa olevan paljon kysymyksiä. Voidaanko mursu siirtää Korkeasaareen ja palautuisiko mursu nukuttamisen jälkeen ennalleen.

– Ensimmäisenä mursu täytyy saada nukutettua ja se on vaikea operaatio. Suomessa kenelläkään ei ole kokemusta mursun nukuttamisesta.

– Jos nukuttaminen onnistuu, se nostettaisiin jollain kuormaauton lavalle ja kuljetetaan. Se on vaikea prosessi, ettei se kuole nukutuksessa.

Lopettaminenkin on mahdollista. Luontoon eläintä ei voida enää laskea. Itämeressä ei ole sille tarpeeksi ravintoa ja Lumiaron mukaan se kuolisi tuskallisesti.

Korkeasaaren villieläinsairaala valmistautuu vastaanottamaan mursun hoitoon

Korkeasaaren tiedotteen mukaan Kotkan paikallinen eläinsuojeluviranomainen ja virka-apuun pyydetty Korkeasaaren eläinlääkäri arvioivat mursun kuntoa parhaillaan.

Tiedotteessa kerrotaan eläimen olevan erittäin nälkiintynyt ja sen selviäminen hengissä ulos Itämerestä olisi epätodennäköistä.

Eläinsuojelulain mukaan hädässä olevaa eläintä on autettava. Vaihtoehtoina olisi eläimen lopettaminen tai siirtäminen asiantuntevaan hoitoon.

Korkeasaaren eläintarha valmistautuu ottamaan mursun vastaan villieläinsairaalaansa.

Lue myös:

    Uusimmat