Korkeasaari valmistautuu vastaanottamaan erittäin nälkiintyneen mursun – eläinlääkäri kertoi aiemmin perustelut, miksei eläintä tarvinnut vielä siirtää

MTV Kotkassa: Mursu löytyi kotkalaisparin kotipihasta – tältä löytöpaikalla näyttää 1:28
Katso videolta, kuinka mursu kuorsaa kotkalaisparin omakotitalon pihalla

Kymenlaaksossa seikkaileva mursu on löytynyt aamulla Kotkasta makoilemasta paikallisen talon pihalta.

Eläin on mennessään murjonut mattotelineen, ja asukkaiden auto on jouduttu siirtämään turvaan pihalta.

Pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Säämänen kertoo STT:lle, että mursu oli kavunnut 150 metrin matkan maata pitkin, ennen kuin se päätyi kuusiaidan viereen pötköttämään. 

Mursua ovat vahtimassa poliisi ja pelastuslaitos, ja paikalle oli tulossa Korkeasaaren asiantuntija. Aiemmin paikalla oli kaksi eläinlääkäriä selvittämässä mursun kuntoa sekä sitä, mitä mursulle tehdään.

Poliisi on eristänyt alueen ja toivoo, ettei paikalle tulisi ihmisiä.

"Minni-kissa oli vähän vauhkona"

– Mursukeisari, vastaa puhelimeen talon asukas Jukka Hovila. Hovila oli huomannut mursun pihallaan aamulla seitsemän aikaan.

–  Ihmettelin, miksi Minni-kissa oli vähän vauhkona. Oli kova kiire sisään. Syy selvisi pian, Hovila kertoo.

Hovila teki ilmoituksen mursusta vasta kahdeksan jälkeen, koska oli parhaillaan lähdössä katsomaan Rammsteinin konserttia Tallinnaan, ja laivaan oli kiire.

– En olisi päässyt pois kotoa, jos tietä pitkin olisi tullut paloautoja, mediaa ja muita uteliaita, hän sanoo.

Tällä hetkellä kotona on paikalla vain Minni-kissa, ja naapurit raportoivat Hovilalle uusista käänteistä.

Hovila kertoo, että auto on jouduttu siirtämään turvaan pihalta.

Mursu oli jo aiemmin kulkenut pihalla niin, että mattoteline oli jyrääntynyt maahan. Mursu oli kulkenut aivan Hovilan auton vierestä, mutta siihen ei hänen yllätyksekseen tullut naarmuja.

Mursu vaikutti aamulla hyvävointiselta, mutta kunto heikkeni

Palomestari Säämänen kertoi puolen päivän aikaan mursun makoilevan edelleen pihalla ja näyttävän hyvävointiselta.

– Mursu on vähän siirtynyt. Yritettiin äsken, että mursu lähtisi veteen päin. Ei tiedetä, osaako se mennä oikeaan suuntaan, Säämänen sanoo.

Korkeasaaren eläinlääkärin Nina Trontin mukaan merinisäkkäät pystyvät liikkumaan maalla hyvin. Hän ei pidä mursun kulkemaa matkaa vielä poikkeuksellisen pitkänä.

Vielä aamupäivällä Trontti kertoi, ettei mursulle ole tällä hetkellä tarvetta tehdä mitään.

– Laki velvoittaa, että hädänalaista, loukkaantunutta tai huonossa kunnossa olevaa eläintä pitää auttaa. Niin kauan kuin mursu vaikuttaa hyvinvoivalta riittää, että tilannetta seurataan, Trontti sanoo.

– Jos mursu olisi huonossa kunnossa, sillä ei olisi energiaa liikkua.

Iltapäivällä mursun kunto oli kuitenkin arvioitu uudelleen.

– Mursu on erittäin nälkiintynyt, laiha ja sen ihonalainen rasvakerros on niin ohut, että todennäköisesti tästä syystä eläin ei viihdy enää vedessä vaan hakeutuu maalle. On epätodennäköistä, että eläin selviää tässä kunnossa hengissä ja löytää tiensä Itämerestä ulos.

Mitä mursulle tehdään?

Mursua ei ole vielä suunniteltu kuljetettavan mihinkään, koska mursu on hyväkuntoinen, kertoo eläinlääkäri Trontti. Hänen mukaansa Korkeasaaressa pohditaan erilaisia ratkaisuja siltä varalta, että kuljetukselle ilmaantuu tarvetta.

Korkeasaari kuitenkin tiedotti myöhemmin vastaanottamaan mursun villieläinsairaalaansa.

Ison eläimen kuljetukseen vaaditaan oikeanlainen kalusto, eläinlääkäri kertoo. Kuljettaminen on eläimelle stressaavaa, joten tarvetta arvioidaan tilanteen mukaan.

– Olen katsellut kuljetuslaatikoita, mutta valmista suunnitelmaa ei ole. Yritämme varautua, jos tilanne tulee, sanoo Trontti.

Viikonloppuna mursu ui kalastajan rysään ja kaatoi kalastajan veneen. Suomenlahden merivartiosto pelasti kalastajan, joka selvisi tilanteesta naarmuitta.

Mursu on erittäin harvinainen vieras Itämerellä, mutta eläimestä on tullut viime päivien aikana kosolti havaintoja.

Perjantaina mursu ilmestyi köllöttelemään Kymenlaakson Haminaan rannalle, mikä herätti ihmisissä suurta kiinnostusta. Ensimmäisiä havaintoja eläimestä tehtiin torstaina kaupungin rantavesissä.

Lue myös:

    Uusimmat