Lääketieteen Nobel-voittaja julkistettiin – vedonlyöjien ennakkosuosikkia ei palkittu

MTV Uutiset Live Logo LIVE

Lääketieteen Nobel-palkinnon saivat yhdysvaltalaistutkijat David Julius ja Ardem Patapoutian työstään lämpötilaa ja kosketusta aistivien reseptorien tutkimuksessa. Palkinnon saajat julkistettiin maanantaina Tukholmassa.

Palkittavat selvittivät, mikä laittaa liikkeelle hermoimpulssit, joiden kautta ihmiset havaitsevat lämpötilaa ja painetta.

Fysiikan ja kemian palkinnon saaja julkistetaan tiistaina ja keskiviikkona ja kirjallisuus torstaina. Perjantaina vuorossa on Nobelin rauhanpalkinnon ja viikon päästä maanantaina taloustieteen palkinnon saajan julkistaminen.

Koronarokotteen kehittäjät ennakkosuosikkeja

Koronarokotteissa ensimmäistä kertaa hyödynnettävän mrna-teknologian kehittäjät olivat ennakkosuosikkeja Nobelin tiedepalkinnon saajiksi. Nobelin tiedepalkintojen, kirjallisuuspalkinnon sekä rauhanpalkinnon saajat julkistetaan tällä viikolla.

Suomessa käytössä olevista rokotteista mrna-teknologiaan perustuvat Biontech-Pfizerin ja Modernan koronarokotteet.

Ensimmäisenä myyntiluvan EU:ssa ja sai Biontech-Pfizerin koronarokote. Suomessa ensimmäiset koronarokotteet annettiin viime vuoden joulukuussa Biontech-Pfizerin -rokotteella.

Mrna-rokote sisältää valmistusohjeen solulle

Biontech-Pfizerin koronarokotteen kehittäjiin kuuluvat muun muassa lääkeyhtiö Biontechin toimitusjohtaja Uğur Şahin, 55 sekä hänen vaimonsa Özlem Türeci, 53.

Modernan rokotteen taustalla on lääkeyhtiö Moderna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan mrna-teknologia keksittiin jo 1990-luvulla. Tuolloin kehitetyt rokoteaihiot eivät kuitenkaan olleet riittävän tehokkaita.

AIemmat viruspandemiat sekä Afrikan ebolaepidemia vauhdittivat mRNA-teknologian kehittämistä. Koronarokotteet ovat ensimmäisiä rokotteita, joissa mrna-teknologiaa on hyödynnetty. 

Mrna-teknologiaan perustuvissa koronarokotteissa käytetään lähetti-RNA:ta eli ribonukleiinihappoa, jonka sisältämän koodin eli valmistusohjeen perusteella solu pystyy tuottamaan elimistön tarvitsemia proteiineja.

Lähetti-RNA sisältää covid-19 -koronaviruksen pintaproteiinin koodin. Lisäksi rokotteessa on vettä, suoloja, sokeria ja rasvoja.


Lue myös:

    Uusimmat