EU ostaa 300 miljoonaa lisäannosta Biontechin ja Pfizerin koronarokotetta

Euroopan unioni on sopinut mahdollisuudesta ostaa 300 miljoonaa lisäannosta Biontechin ja Pfizerin koronarokotetta, kertoo Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Lisäys tuplaa EU:n käytössä olevat Biontechin ja Pfizerin rokotteet, sillä EU oli alun perin sopinut yhtiöiden kanssa 300 miljoonasta annoksesta.

EU:n jäsenmaiden ostoinnosta riippuu se, kuinka paljon tilatuista lisäannoksista lopulta käytetään. Komission mukaan ensimmäisten lisäannosten toimittaminen alkaa huhti-kesäkuussa.

Biontechin ja Pfizerin koronarokote oli ensimmäinen, joka sai myyntiluvan EU:ssa. Tällä viikolla EU-komissio on antanut myyntiluvan myös yhdysvaltalaisen Modernan rokotteelle.

Von der Leyen perusteli Biontechin ja Pfizerin sopimuksen laajentamista muun muassa sillä, että näin rokotteita saadaan nopeasti käyttöön.

– Meidän on rokotettava niin monta eurooppalaista kuin mahdollista niin nopeasti kuin pystymme, von der Leyen sanoi.

EU-maat ovat pistäneet pystyyn Biontechin ja Pfizerin rokotteelle sopivia kuljetusketjuja. Rokote on säilytettävä ja kuljetettava erittäin kylmässä lämpötilassa.

Rokotestrategiaa arvosteltu

Euroopassa on viime päivinä vellonut keskustelu rokotestrategian toimivuudesta. Tuskastumista on aiheuttanut muun muassa toimitusten hidastelu.

Von der Leyen myönsi, että alkutaival on aina kuoppainen. Hänen mukaansa jälkikäteen todennäköisesti nähdään, että monia asioita tehtiin hyvin.

Arvostelusta kysyttäessä von der Leyen vastasi EU:n valinneen oikean tien rokotestrategiassaan. Kun sopimuksia solmittiin kesällä, tiedossa ei ollut vielä, mikä rokote valmistuu ensimmäisenä.

EU on tehnyt kuusi sopimusta rokotevalmistajien kanssa ja sopinut nyt yhteensä 2,3 miljardin rokoteannoksen ostamisesta.

– Se on enemmän kuin tarpeeksi.

Epäselvyyttä on herättänyt myös se, ovatko jotkin jäsenmaat yrittäneet neuvotella itselleen lisää rokotteita ohi EU:n yhteishankinnan. Von der Leyenin mukaan yhteistyöstä ja keskitetyistä hankinnoista pidetään kiinni.

– Olemme kaikki sopineet lainmukaisesti, ettei rinnakkaisia neuvotteluja käydä eikä rinnakkaisia sopimuksia tehdä, von der Leyen vakuutti.

Lue myös:

    Uusimmat