Fortum myy Uniperin Saksan valtiolle, Fortumin tappio yhteensä yli 6 miljardia euroa – Rauramo: "Olen harmissani ja pahoillani"

7:08
Rauramo: Olen pahoillani kaikesta harmista ja vaivasta, mitä Fortum on aiheuttanut.

Fortum kertoi eilen, että Saksan valtio hankkii siltä kaikki Uniper-osakkeet puolella miljardilla eurolla. Yhtiön toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi tiedotustilaisuudessaan olevansa harmissaan ja pahoillaan.

Fortum kertoi eilen, että Saksan valtio hankkii siltä kaikki Uniper-osakkeet 1,7 eurolla osakkeelta eli puolella miljardilla eurolla. Fortum on maksanut osakkeista yhteensä yli seitsemän miljardia euroa. 

Osana sopimusta Fortumille palautetaan kahdeksan miljardia euroa, jolla yhtiö on vuoden alussa pääomittanut Uniperia: neljän miljardin euron laina maksetaan takaisin ja Fortumin neljän miljardin euron emoyhtiötakaus vapautuu.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo myönsi tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Fortum ei nähnyt mahdollisuutta, että Venäjä käyttäisi energiaa aseena. 

– Virhearviomme oli, että Venäjä jatkaisi energian toimittamista samoin kuin oli tehnyt 50 vuotta. Strategiamme ei ollut sodankestävä, Rauramo sanoi.

Rauramo sanoi, että nyt on yhtiön hallituksesta kiinni, jatkaako hän Fortumin johdossa.

Hän kertoi kuitenkin olevansa hyvin sitoutunut yhtiöön.

– Olen harmissani ja pahoillani kaikesta vaivasta, jota Fortum on aiheuttanut. 2017 lähdettiin tekemään strategiaa, joka viime vuoden loppuun asti toimi hyvin – olimme mukana sähkössä ja kaasussa Euroopan laajuisesti. Olemme tehneet virheitä eikä se tunnu minusta, kollegoista tai yhtiöstä hyvältä, Rauramo sanoi.

Voit lukea tiedotustilaisuuden kulusta tarkemmin tiedotustilaisuuden aikana tehdystä hetki hetkeltä -seurannasta alta.

12.02: Tilaisuus on päättynyt. Liveseuranta päättyy tähän, kiitos seurasta!

11.58: Rauramo: Olen harmissani ja pahoillani kaikesta vaivasta, jota Fortum on aiheuttanut. 2017 lähdettiin tekemään strategiaa, joka viime vuoden loppuun asti toimi hyvin – olimme mukana sähkössä ja kaasussa Euroopan laajuisesti. Olemme tehneet virheitä eikä se tunnu minusta, kollegoista tai yhtiöstä hyvältä. 

11.54: Rauramo: Venäjän hallinto on ottanut erilaisia kantoja yritysten lähtemiseen Venäjältä. On mahdollista, että valtio alentaa kauppahintaa, mutta jotkut kaupat ovat menneet läpi sellaisenaan.

11.53: Rauramo: Sopimuksella Saksan kanssa tulee olemaan negatiivinen vaikutus Fortum Oyj:n omaan pääomaan, mutta samalla arvioimme, ettei Fortum tarvitse uutta pääomitusta. 

11.48: Rauramo: Tästä syntyi kokonaisuudessaan vähän yli kuuden miljardin euron tappio. Yhtiön johto kantaa siitä vastuun. 

11.46: Rauramolta kysyttiin, miten hänen tekemänsä virhearviot vaikuttavat Fortumin johtoon. Rauramo vastaa sen olevan yhtiön hallituksesta kiinni, mutta kertoo olevansa hyvin sitoutunut Fortumiin.

11.43: Rauramo: Virhearviomme oli, että Venäjä jatkaisi energian toimittamista samoin kuin oli tehnyt 50 vuotta. Strategiamme ei ollut sodankestävä.

11.42: Rauramo kiittelee valtio-omistajalta saamansa tukea neuvotteluissa Saksan kanssa.

11.39: Rauramo: Uniperilla ei ole velvollisuutta myydä Ruotsin vesi- ja ydinvoimaliiketoimintaansa meille, mutta meillä on ensisijainen oikeus tarjota.

11.37: Rauramo: Tähän sopimukseen sisältyy vähemmän epävarmuutta kuin heinäkuun sopimukseen, mutta se edellyttää vielä viranomaishyväksyntää.

11.35: Rauramo: Uniperiin pääomitetut varat pitäisi saada takaisin vuoden loppuun mennessä.

11.32: Rauramo: Valtio-omistajaa informoitiin Fortumin Uniper-kaupasta vuonna 2017, kun vuoto tuli. Sitä ennen valtiota informoitiin jatkuvasti Fortumin strategiasta.

11.30: Rauramo: Emme nähneet sitä mahdollisuutta, että Venäjä käyttäisi energiaa aseena.

11.30: Vika on saatu korjattua! Nyt livessä nähtävillä on suoraa kuvaa Rauramon puheesta tiedotustilaisuudessa.

11.26: Teknisen häiriön vuoksi näytetty kuva oli väärästä tilaisuudesta.

11.25: Rauramo: Sopimukseen kuuluu, että mikäli Uniper myy vesivoima- ja ydinvoimaliiketoimintansa, niin Fortumilla on oikeus tehdä siitä ensimmäinen tarjous. 

Feller totesi aiemmin studiossa pitävänsä todennäköisenä, että ne myydään, sillä Saksa pyristelee irti ydinvoimasta.

11.25: Rautamo vastailee tiedotustilaisuudessa yleisön kysymyksiin. 

11.19: Fortumin tiedotustilaisuus alkaa!

11.17: Feller: Puolet Saksan kodeista lämpiää kaasulla ja kemianteollisuuden osuus Saksan kaasunkäytöstä on kolmannes. 

11.15: Feller: Fortumin ja Saksan valtion välillä puhutaan vielä aiesopimuksesta ja viranomaishyväksyntä tulee saada.

11.12: Feller: Monen saksalaisen näkemys oli, että Suomea ei olisi tullut auttaa.

– Kysytään, että miksi te tänne tulitte. 

11.12: Feller: Euroopan suurimman kansantalouden Saksan kriisi on myös meidän kriisimme. 

11.09: Feller: Saksalle tässä oli kyse maakaasun riittävyydestä ja sen varmistamisesta, ettei energiajärjestelmä kaadu. 

11.08: Feller: Nyt Fortum voi keskittyä omaan kannattavaan liiketoimintaansa.

11.05: Feller: Saksassa on ollut keskustelua siitäkin, miksi Suomi sai näin hyvän neuvottelutuloksen.

11.04: Feller: Oli sellainenkin mahdollisuus, ettei Suomi olisi saanut kahdeksaa miljardia takaisin. Lopputulos oli varmaan paras mahdollinen molemmille osapuolille.

11.03: Feller: Oli tärkeää, että Fortum pääsi Saksan maakaasuun liittyvistä riskeistä eroon.

11.02: MTV Uutiset Liven lähetys alkaa! Tervetuloa seuraamaan. Vieraana studiossa on Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin toimitusjohtaja Jan Feller.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja