Hallitus kiirehtimässä lakkolakeja? Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja: "Kaikki merkit viittaavat siihen"

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on kutsuttu yllättäen koolle käsittelemään lakkolakeja tänään maanantaina kello 10 alkaen. STT:n tietojen mukaan kokouksesta on kaavailtu kuusituntista. 

MTV Uutiset tavoitti työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) ennen kokouksen alkua eduskunnan käytäviltä. 

Yrittääkö hallitus kiirehtiä lakkolakeja? 

– Joka päivälle kokouksia tällä viikolla. Tässä on jo aiemmin perustuslakivaliokunta istunut pääsiäispyhinä, ja matkoja on peruttu. Että kaikki merkit viittaavat siihen, että yritetään kiirehtiä, Lyly kertoo.

– Tässä on erittäin paljon periaatteellisia kysymyksiä. Tätä pitää käsitellä nyt hyvin perusteellisesti, kuulla asiantuntijoita ja oikeusoppineita... että miten pitkälle tässä nyt voi mennä. 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on todennut, että niin kutsuttuja lakkolakeja ei yritettäisi saada vielä vapuksi voimaan. 

Mitä ajattelette tästä? 

– Luulen, että hän on ymmärtänyt, että vappu on kuitenkin työväenliikkeessä iso juhlapäivä. Sille päivälle lakkolakien saattaminen voimaan olisi ollut aikamoinen provokaatio. 

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Myös valiokunnan kokoukseen rientänyt perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom ennätti antaa kommenttinsa MTV Uutisille. 

Vaikuttaa siltä, että valiokunnassa on tulehtunut tilanne, vai onko?

– Katsotaan, miten kokous lähtee liikkeelle, mutta kyllähän meidän tavoitteenamme on edistää lainsäädäntöä tässä maassa. Toivottavasti se onnistuisi hyvässä yhteishengessä, sen sijaan, että sitä tarvitsisi lähteä huonontamaan millään tavalla, Bergbom totesi.

MTV Uutiset tavoitti myös valiokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirenin (kok.) kommentoimaan. 

Yrittääkö valiokunta kiirehtiä lakkolakeja?

– Tällä viikolla käytetään poikkeuksellisenkin paljon kokousaikaa tämän lainsäädännön käsittelyyn. Sitä en kyllä pitäisi kiirehtimisenä. 

Mistä tämä käsitys oppositioedustajille sitten on syntynyt? 

– Ymmärsin, että viime viikolla harmia aiheutti nimenomaan tämä maanantainen kokouspäivä. Tämän viikkoinen käsittely johtaa juurensa siihen, että perustuslakivaliokunta sai lausuntonsa valmiiksi perjantaina. Kuulemisten jälkeen siirrytään eteenpäin tässä lakiprosessissa normaaliin tapaan. Ollaan kuultu useita viikkoja hyvin laajasti asiantuntijoita, ja nyt kun saatiin lausunnot niin siirrytään eteenpäin. 

Oppositioedustajat ovat syyttäneet hallitusta lakkolakien kiirehtimisestä sekä paheksuneet sitä, että valiokunta kutsuttiin koolle maanantaiksi. Muun muassa vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra piti tätä "röyhkeänä". Kanta ei ollut viikonlopun aikana muuttunut. 

– Kyllähän sitä sanotaan, ettei yritetä kiirehtiä, mutta sitten keskustelematta kaikkien puolueiden kanssa täysin vastoin sitä, että millä tavalla valiokunnissa toimitaan, niin sitten tällaisia kuuden tunnin yllärikokouksia järjestetään. Kyllähän se on osoitus siitä, että ehkä nämä sanat ja teot eivät mene ihan samaan suuntaan.  

Etenevätkö lakkolait? Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta poikkeuksellisesti koolle 15:48
MTV Uutiset oli paikalla valiokunnan kokouksen alkaessa.

Poikkeuksellinen kokoontuminen

Kokous on poikkeuksellinen, sillä normaalisti eduskunnan valiokunnat eivät kokoonnu maanantaisin, jolloin eduskunnalla ei myöskään ole tavallisesti istuntoja.

Kyseessä on niin sanottu vastinekuuleminen, jossa valiokunta kuulee työ- ja elinkeinoministeriön vastineen perustuslakivaliokunnan perjantaina valmistuneesta lausunnosta.

Ilmoitus valiokunnan kokoontumisesta lähetettiin jäsenille vasta myöhään torstai-iltapäivällä. 

– Tästä uudesta aikataulusta olisi voinut neuvotella asiallisesti läsnäolokokouksessa, eikä ilmoittaa poikkeuksellisen lyhyellä varoitusajalla, sanovat oppositiopuolueiden edustajat. 

– Samalla on annettu koko ajan tietoa julkisuuteen, ettei asialla ole kiire. Teot eivät nyt vastaa sanomisia, vaan lakkolait yritetään saada voimaan pikaisella aikataululla. Lisäksi hallitus juuri ilmoitti, että kun lakot loppuvat, voidaan alkaa neuvotella. Valiokunnan pikainen kokoontuminen sotii tätä vastaan rankasti. Kiirehditään kaasu pohjassa, opposition edustajat toteavat.

Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kirjoitti lauantaina viestipalvelu X:ssä, että valiokunnan kokoussuunnitelmasta näkee, että lakkolait on tarkoitus saada pakettiin alkaneella viikolla.

Valmista jo tällä viikolla?

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalla on tällä viikolla kokousvarauksia joka päivä maanantaista perjantaihin. Sirénin mukaan on mahdollista, että valiokunnan työrauhalakia koskeva mietintö valmistuu jo tällä viikolla.

Maanantain tavoin myös perjantaina valiokunta voi Sirénin mukaan pitää tavallista pitemmän kokouksen, sillä eduskunnalla ei ole istuntoa tuolloin järjestettävän nuorten parlamentin takia.

– En arvioi tarkasti nyt tätä valmistumispäivää, sillä se riippuu pitkälti siitä, että millä tavalla tämä viikko valiokunnassa etenee ja kuinka paljon kokousaikaa tarvitaan, Sirén sanoo.

– Tämän aikataulun mukaisesti on mahdollista, että perjantaina meillä on mietintö siinä vaiheessa, mutta en arvioi nyt valmistumisajankohtaa sen tarkemmin.

Sirénin mukaan valiokunta ei ole vielä päättänyt asiantuntijakuulemisten lopettamisesta. Asiantuntijakuulemisia voidaan valiokunnassa järjestää siihen saakka, kun mietintöpohja valmistuu.

–  Voi olla, että tällä viikolla on vielä kuulemisia, jos on tarpeita, Sirén sanoo.

Kireä ilmapiiri valiokunnassa

Ilmapiiri työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa on ollut kireä, mikä oli kuultavissa perjantaina oppositiopuolueiden edustajien kannanotoissa.

– Työmarkkinatilanne ja -keskustelu Suomessa on tällä hetkellä todella jännittynyt ja kireä, ja se liittyy tähän työrauhalainsäädäntöön, jota me käsittelemme. Ei ehkä ole yllättävää, että se voi näkyä myös valiokunnan käsittelyssä, Sirén sanoi.

Opposition edustajat moittivat muun muassa valiokunnan kokouksen järjestämistä yllättäen maanantaina.

Sirénin mukaan maanantain kokouksen järjestäminen johtui perustuslakivaliokunnan lausunnon valmistumisesta perjantaina.

– Pidin tärkeänä, että meillä on kokousaikaa käytettävänä työ- ja elinkeinoministeriön vastineen käsittelyyn. Meillä ei muuten olisi kokousaika välttämättä riittänyt, Sirén sanoi.

Vappu ei otollinen voimaantuloajankohta

Opposition edustajat ovat ihmetelleet myös valiokunnassa vallinnutta poikkeukselliseksi katsottua kiirettä työrauhalainsäädännön käsittelyssä.

Sirén muistuttaa, että valiokunnan tehtävänä on viedä valiokuntaan lähetettyjä asioita eteenpäin viivyttelemättä.

– Me olemme nyt käsitelleet jo tätä työrauhaesitystä useita viikkoja. Meillä on ollut hyvin laajat kuulemiset, ja olemme täydentäneet niitä valiokunnan toiveiden mukaisesti matkan varrella. Jossakin vaiheessa on tarpeen siirtyä eteenpäin, Sirén sanoo.

Sirénin mukaan hallituksen tavoitteena ei ole saada poliittisia lakkoja rajoittavaa työrauhalakia voimaan vapuksi, kuten oppositiossa on arvioitu.

– Henkilökohtaisena näkemyksenäni en pidä voimaantulopäivää 1.5. parhaana juuri tämän symbolisen merkityksen takia, Sirén sanoi.

Myös pääministeri Orpo sanoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, ettei työrauhalainsäädäntö ole tulossa voimaan vappuna. Hänen mielestään lakkolakien voimaantulo tuolloin olisi ollut "turha provokaatio".

Lainsäädännöllä ollaan esimerkiksi rajoittamassa poliittisten lakkojen pituus yhteen vuorokauteen.

Sirén ei lähde arvioimaan, milloin uusi työrauhalaki voisi tulla voimaan. Hallituksen alkuperäisen esityksen mukaan laki olisi tulossa voimaan heinäkuun alussa.

– En ota voimaantuloon nyt kantaa. Se on viimeinen asia, mitä tässä koko prosessissa tarkastellaan, Sirén sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat