Pääministeri Orpo Ylellä: Lakkolait eivät voimaan vappuna – tyrmää myös Purran ehdotuksen eläkeiän nostosta

Lakkokevääseen erätauko – parantuvatko työmarkkinakiistan haavat? 10:04
Lakkokevääseen erätauko – parantuvatko työmarkkinakiistan haavat?

Orpon mukaan uudistukset otetaan voimaan, "kun valmista on".

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi pääministerin haastattelulunnilla Ylen Radio Suomessa, etteivät niin sanotut lakkolait ole astumassa voimaan ainakaan vapunpäivänä.

– Minusta vappu on jo symbolinen asia ja voisi olla turha provokaatio.

Orpo lisäsi, että voimaantuloaikaa harkitaan sen jälkeen, kun eduskunta on saanut asian käsiteltyä. Lainsäädännön oli alun perin tarkoitus tulla voimaan heinäkuussa.

– Tässä tilanteessa, kun me ollaan nähty näiden lakkojen vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan, ja kun kerran on tunnustettu tarve hallituksen piirissä näiden uudistusten tekemiselle, niin ne otetaan voimaan, kun valmista on.

Lainsäädännöllä ollaan esimerkiksi rajoittamassa poliittisten lakkojen pituus yhteen vuorokauteen.

Valiokunta käsittelee asiaa tiiviisti

Asiaa käsitellään parhaillaan eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, joka tekee siitä mietinnön.

Opposition piiristä on epäilty, että asiaa kiirehdittäisiin tarkoituksella, jotta lait saataisiin voimaan arvioitua nopeammin, nimenomaan jo vapuksi.

Valiokunta on käsittelemässä asiaa ensi viikolla hyvin tiiviisti. Valiokunnan viikkosuunnitelman mukaan asiaa käsitellään kokouksissa joka päivä maanantaista torstaihin.

Työrauhalait on ainakin toistaiseksi merkitty ainoaksi käsiteltäväksi asiaksi kaikkina muina päivinä paitsi torstaina, jolloin listalla on myös esitys aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lakkauttamisesta.

Torstaille on suunnitelmassa merkitty työrauhalainsäädäntöä koskevan mietintöluonnoksen esittely, yleiskeskustelu ja asian yksityiskohtainen käsittely.

Perjantaille on tehty kokousvaraus.

Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) tulkitsi asiaa viestipalvelu X:ssä niin, että lakkolait on tarkoitus saada valiokunnassa pakettiin ensi viikolla.

Eläköitymisikään ei puututa

Orpo vahvisti myös, ettei eläköitymisikään tulla nyt puuttumaan.

Orpo sanoi, että ihmiset pitää saada olemaan pidempään töissä, mutta heitä pitää kannustaa siihen ja siinä yksi keskeinen elementti on verotus.

Hänen mukaansa nykyinen eläkejärjestelmä, joka määrää automaattisesti vanhuuseläkeiän, on toiminut hyvin.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi eilen Iltalehden haastattelussa, että hänen mielestään eläkeiän nostaminen on jatkossa välttämätöntä.

Lue myös:

    Uusimmat