Kaasuputken vaurio on merkittävä, korjaaminen kestää kuukausia – "Nyt selvitämme, onko kyseessä yksittäinen teko"

Kaasuputkivuodon takana mahdollisesti ulkoinen toimija – pitääkö suomalaisen olla huolissaan, Petteri Orpo? 0:36
Kaasuputkivuodon takana mahdollisesti ulkoinen toimija – pitääkö suomalaisen olla huolissaan, Petteri Orpo?

KRP:n mukaan tällä hetkellä ei ole viitteitä räjähdyksestä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja muut viranomaiset kertoivat tiedotustilaisuudessa Suomen ja Viron välisen kaasuputken sekä tietoliikennekaapelin vaurioista. 

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan viranomaiset ovat paikallistaneet vauriokohdan Baltic Connector -maakaasuputkessa. Vaurio havaittiin yöllä 8. lokakuuta. Lisäksi on todettu vika Suomen ja Viron välisessä tietoliikennekaapelissa.

Orpo kertoo, että hallitus on seurannut tiiviisti tilannetta ja pitänyt yhteyttä myös yhtiöiden edustajiin. Tapahtuneen osalta vaihdetaan tietoja myös EU:n ja Naton kesken. Orpo kertoo keskustelleensa viimeksi tänään Viron pääministerin Kaja Kallaksen kanssa.

Orpo korostaa, että Suomen energiahuoltotilanne on vakaa ja kyseessä ei ole lamaannuttava teko. Kaasun saanti pystyään takaamaan Inkoon LNG-terminaalin kautta, jolla on riittävä kyky huolehtia kaasun saannista myös tulevana talvena.

– On kuitenkin viisautta varautua uusiinkin yllätyksiin, Orpo toteaa. 

Kaasuputken vaurio sijaitsee Suomen talousalueella eikä vaurio ole voinut syntyä putken tavanomaisen käytön tai paineenvaihtelun seurauksena, Orpo kertoo. Tietoliikennekaapelin vaurio on sen sijaan todennäköisesti Viron talousvyöhykkeellä.

– Viron merivoimat, jotka vastaavat asian selvityksestä tällä hetkellä, eivät ole vielä voineet vahvistaa tätä tilannetta, Orpo sanoo.

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, lippueamiraali Markku Hassinen kertoo kaasuputken vaurion olleen selkeä, kyseessä ei siis ole vain vuoto.

Työ- ja elinkeinoministerin ylijohtajan Riku Huttusen mukaan kaasuputken vaurio on vakava ja sen korjaaminen kestää kuukausia. Kaasun saanti on kuitenkin turvattu ja tilanne on vakaa. 

Orpo kertoo Suomen viranomaisten käynnistäneen KRP:n johdolla tutkinnan. 

KRP:n rikosylitarkastajan Timo Kilpeläisen mukaan esitutkinnassa yksi vaihtoehtoinen rikosnimike teolle on törkeä tuhotyö. Rikosnimikkeen perusteena on epäily, että vaurio on ulkopuolisen tahon aiheuttama. 

Viitteitä räjähdyksistä ei tässä vaiheessa ole. Kilpeläinen sanoo KRP:n tekevän teknistä tutkintaa Rajavartiolaitoksen kanssa vuotokohdassa ja sen ympäristössä. 

– Selvitämme, onko kyse tahallisesta teosta vai löytyykö vauriolle joku muu syy, Kilpeläinen toteaa.

Mahdollista tekijää Orpo ei halua vielä kommentoida. 

– Ei pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä.

Lue myös:

    Uusimmat