Räsänen kommentoi tuoretta hovioikeuden ratkaisua – "Allekirjoitan edelleen sen mitä olen sanonut"

Hovioikeus ei pitänyt Päivi Räsäsen homokommentteja loukkaavina – näin hän kommentoi päätöstä 0:39
Näin Päivi Räsänen kommentoi: "Tuomio olisi tarkoittanut suorastaan kirjarovioita"

Helsingin hovioikeus hylkäsi kaikki Päivi Räsäseen (kd.) liittyneet syytteet. Myös käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet maaliskuussa 2022, mutta syyttäjät valittivat tuomiosta. MTV Uutisten suora lähetys käynnissä.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kertoo olevansa helpottunut ja iloinen sekä kiitollinen Jumalalle Helsingin hovioikeuden päätöksestä hylätä kaikki häntä koskevat syytteet. Päätös oli Räsäsen odotusten mukainen.

– Olen todella helpottunut, iloinen ja kiitollinen Jumalalle. Olen kiitollinen lakimiehelleni ja hänen tiimilleen ja kaikille minua tukeneille, Räsänen sanoi tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa.

Räsäsen mukaan hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen.

– Hovioikeus on vahvistanut, että mikään tutkimuksen kohteena ollut kirjoittamani teksti – siis tviitti, pamfletti tai lausuntoni radio-ohjelmassa – ei täytä rikostunnusmerkistöä eivätkä siten ole lainvastaisia, Räsänen sanoi.

Räsäsen mukaan hovioikeus lisäksi totesi, että hänen lausumansa eivät ole solvanneet tai panetelleet homoseksuaaleja eikä hänen kirjoitustensa tarkoitus ollut homoseksuaalien loukkaaminen.

– Eli nämä Raamatun opetukset, joita olen pitänyt esillä, ovat laillisia, Räsänen sanoi.

Räsänen sanoo toivovansa, että syyttäjä tyytyy päätökseen.

– Olen edelleenkin valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta myös korkeimmassa oikeudessa. Tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

 "Allekirjoitan edelleen sen mitä olen sanonut"

Yksi syytteistä koski Räsäsen kirjoitusta "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen", joka on julkaistu vuonna 2004 Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internetsivuilla. 

Kirjoituksessaan Räsänen sanoo homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö".

Mikään Räsäsen kirjoittama teksti ei hovioikeuden mielestä ollut lainvastainen. Hovioikeus totesi ratkaisussaan myös, että tekstit eivät ole solvanneet tai panetelleet homoseksuaaleja.

Hovioikeuden mukaan kirjoitusten tarkoitus ei myöskään ollut homoseksuaalien loukkaaminen.

Räsänen sanoi tiedotustilaisuudessa, että olisi edelleenkin valmis käyttämään samanlaisia ilmauksia.

– Kyllä, allekirjoitan edelleen sen mitä olen sanonut.

Räsänen kertoo pitävänsä seksuaalivähemmistöihin kuuluvia arvokkaina ihmisinä, mutta luottavansa raamatun opetuksiin.

– Avioliitto on miehen ja naisen välinen instituutio, vaikka meillä lainsäädännössä on tehty pienellä enemmistöllä toisenlainen ratkaisu.

Käräjäoikeus katsoi aiemmin, että Räsäsen esittämät kommentit olivat osin homoseksuaaleja loukkaavia. Kirjoituksen kokonaisuus huomioon ottaen oikeus kuitenkin arvioi, etteivät lausumat olleet homoseksuaaleja kohtaan esitettyä vihapuhetta.

–  Räsäsen kirjoituksen tarkoitus ei ole ollut homoseksuaalien solvaaminen tai loukkaaminen vaan Räsäsen uskonnollisen vakaumuksen mukaisen miehen ja naisen välisen perhe- ja avioliittokäsityksen puolustaminen, käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan.

Syyttäjät vaativat hovissa, että Räsänen tuomitaan 120 päiväsakon rangaistukseen.

Hovioikeus vapautti Päivi Räsäsen syytteistä – näin hän kommentoi päätöstä 38:31
Katso Räsäsen kommentit hovioikeuden päätökseen kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat