"Kuinka pitkälle uskonnon ja sananvapauden varjolla voidaan mennä?" Syyttäjän kysymys tiivistää olennaisen Päivi Räsäsen oikeudenkäynnistä

Päivi Räsäsen sanomisia homoseksuaaleista käsitellään hovissa – näin kansanedustaja kommentoi MTV:lle 6:38
Katso videolta, miten kansanedustaja Päivi Räsänen ja valtionsyyttäjä Anu Mantila kommentoivat syytteitä ja oikeudenkäyntiä.

Helsingin hovioikeudessa alkoi tänään oikeudenkäynti kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) homoseksuaaleja koskevista kirjoituksista. Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteissä on kyse Räsäsen kirjoituksista ja lausunnoista.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet maaliskuussa 2022, mutta syyttäjät valittivat tuomiosta. Syyttäjät vaativat Räsäselle 120 päiväsakon suuruista rangaistusta. Räsänen kiistää syytteet.

Yksi syytteistä koskee Räsäsen pamflettia homosuhteista, joka julkaistiin lähes 20 vuotta sitten Suomen Luther-säätiön sivuilla. Toinen syyte tuli Räsäsen tviitistä vuodelta 2019 ja kolmas Ylen radio-ohjelmassa samana vuonna kerrotuista lausunnoista homoseksuaaleista.

Sekä Räsäsen että syyttäjän mukaan oikeudenkäynnissä on isosti kyse sananvapaudesta.

– Tässä on ehdottomasti ytimeltään kyse sananvapaudesta. Siitä, että saa ilmaista sen mihin uskoo ja mikä on oma vakaumus ja omat mielipiteet. Tietenkin tässä on kirjaimellisesti kyse Raamattuun uskovan kristityn sananvapaudesta, mutta väitän, että tällä päätöksellä on vaikutuksensa paljon laajemmin, koska sananvapautta tarvitaan kaikkialla. Tässä on kysymys myös siitä, mitä esimerkiksi media saa julkaista, minkälaista keskustelua, näkökulmia ja erilaisia mielipiteitä, Päivi Räsänen sanoo MTV Uutisille.

– Tässä määritellään missä kulkevat sananvapauden rajat. Kuinka pitkälle uskonnon ja sananvapauden varjolla voidaan mennä ja kuinka loukkaavia ilmaisuja saadaan käyttää ennen kuin niistä tulee rangaistavia, valtionsyyttäjä Anu Mantila toteaa.

– Tässä on kysymys perusoikeuspunninnoista. Tässä punnitaan toisaalta sananvapautta ja toisaalta seksuaalivähemmistöjen syrjimättömyyttä, syyttäjä lisää.

Tuki lämmittää

Räsänen seisoo yhä kirjoitustensa takana, vaikka ne ovat vieneet hänet syytteeseen ja oikeuteen.

Kansanedustaja on luottavaisin mielin, että hovioikeus hylkää syytteet käräjäoikeuden tavoin.

– Toki nöyrällä mielellä olen hovioikeuden edessä, mutta kyllä luotan siihen, että hovioikeus päätyisi tähän samaan ratkaisuun mihin käräjäoikeuskin.

Räsänen on saanut jo ennen oikeudenkäyntiä laajalti tukea, niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Tänäänkin hovioikeuden ulkopuolella järjestettiin tukimielenosoitus ja iso joukko Räsäsen tukijoita oli paikalla seuraamassa oikeudenkäyntiä.

– Olen todella kiitollinen kaikesta tuesta. Luulen, että tämä tuki johtuu nimenoaman siitä, että niin moni kokee tämän asian omakseen. Monet muutkin ilmaiseva itseään samalla tavalla. Jos nämä minun kirjoitukseni tulisivat kielletyiksi, se tarkoittaisi sitä, että monen muunkin kirjoitukset olisivat silloin vaakalaudalla joutua tutkintakierteeseen ja käräjille, kansanedustaja arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat