MTV seuraa Navalnyin paluuta Venäjälle: Navalnyi ja hänen tukijansa tiesivät Venäjälle paluun riskin

2:15
Oppositiovaikuttaja Navalnyi pidätettiin välittömästi saavuttuaan Moskovaan – katso viimeinen kohtaaminen vaimon kanssa.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi palasi sunnuntaina alkuillasta Venäjälle. Mies otettiin kiinni passintarkastuksessa ja hänet on siirretty yön aikana Himkin poliisiasemalle.

Navalnyi on ollut Saksassa hoidossa elokuisen myrkytystapauksensa jälkeen.

MTV Uutiset seuraa Navalnyin paluun käänteitä tässä artikkelissa. 

Lue koostejuttu Venäjän tapahtumista tästä linkistä

Tiistai 19.1.2021

15.07: Tutkija Veera Laine arvioi, että Venäjän hallinnon häikäilemätön toiminta Aleksei Navalnyin kotimaahan paluun yhteydessä oli yllätys lähinnä lännelle. Navalnyi ja hänen tukijansa liberaalissa oppositiossa ovat tienneet jo pitkään, miten Venäjän hallinto haastettuna vastaa.

Suomessakin on ihmetelty, että Navalnyi otti riskin ja palasi myrkytyshoitojen jälkeen Saksasta Venäjälle. Laineen mukaan viimeistään oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murha helmikuussa 2015 osoitti oppositiopoliitikkona toimimisen vaarallisuuden.

12.19: Navalnyin asianajajan mukaan oppositiojohtaja on joutumassa huomenna oikeuden eteen sotaveteraanin häpäisystä. Syyte liittyy Navalnyin Twitterissä julkaisemaan videoon.

6.06: Navalnyin kannattajat aikovat kokoontua ympäri maata lauantaina. Viranomaisille on jätetty myös hakemus 10 000 henkilön tapahtumalle tämän kuun loppupuolelle. 

Maanantai 18.1.2021 

23:34: Venäläinen armahdettu ex-oligarkki Mihail Hodorkovski sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että Navalnyilla voi olla edessään jopa vuosikymmenen mittainen vankeustuomio.

Kremlin arvostelijana tunnetun Hodorkovskin mukaan Navalnyin pidätys oli presidentti Vladimir Putinille keino vahvistaa omaa asemaansa. 

– Putin kokee, että hänen on osoitettava ihmisille olevansa yhä laumanjohtaja. Mikään muu häntä ei rauhoita, Hodorkovski arvioi.

16.29: Venäjälle palannut ja välittömästi kiinniotettu oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kehottaa venäläisiä kaduille protestoimaan hänen kohteluaan. Tuomioistuin päätti hetki sitten jatkaa kiinniottoa 30 päivää.

Älkää protestoiko minun vuokseni, vaan oman tulevaisuutenne vuoksi. Älkää olko peloissanne, Navalnyi toteaa.

16.00: Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kiinniottoa jatketaan 30 päivällä, kertoo hänen asianajajansa Moscow Times -lehden mukaan.

14.18: Venäjän sisäministeriö pyytää tuomioistuinta vangitsemaan Navalnyin 30 päiväksi. 

13.46: Venäjän ulkoministeriö karkoittaa kaksi diplomaattia Alankomaiden suurlähetystöstä.

13.40: Viro, Latvia ja Liettua ovat ilmoittaneet haluavansa EU:n ulkoministereiden keskustelevan ensi maanantaina mahdollisista muista seuraamuksista Venäjälle.

13.32: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan yhteistyö Saksan viranomaisten Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) kanssa on takkuillut. Tutkintaa Navalnyin myrkytyksestä ei ole avattu Venäjällä. Lavrovin mukaan Venäjälle ei ole pyynnöistä huolimatta toimitettu todisteita Novitshok-ryhmän hermomyrkyn käytöstä.

–  Jos haluatte totuuden selviävän, olkaa kohteliaita ja pitäkää kiinni velvoitteistanne. Älkää käyttäytykö röyhkeästi sanomalla, ettemme anna teille mitään, te olette myrkyttäneet hänet, Lavrov sanoi.

12.57: Presidentti Sauli Niinistön mielestä Venäjän oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi tulisi vapauttaa mahdollisimman pian. Presidentti kommentoi asiaa Helsingin Sanomille. Niinistön mukaan ei ole mitään laillista perustetta pitää häntä kiinni otettuna.

Niinistö sanoo lähestyneensä asiassa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia

12.20: Venäjän virallisen version mukaan Navalnyi rikkoi ehdollisen vankeutensa ehtoja pitkin viime vuotta

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin kiinniotto Moskovassa juontaa maan oikeuslaitoksen tulkinnan mukaan juurensa 30:nteen joulukuuta 2014. Tuolloin Aleksei Navalnyi ja hänen veljensä Oleg saivat vankeustuomiot kavalluksesta sekä rahanpesusta niin kutsutussa Yves Rocher -jutussa.

Nimensä tapaus sai siitä, että toinen väitetyn kavalluksen kohteeksi joutuneista venäläisyhtiöistä oli kytköksissä ranskalaiseen kosmetiikkajättiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) totesi syksyllä 2017, että Navalnyit oli tuomittu perusteettomasti. Venäjän korkein oikeus piti tuomiot kuitenkin voimassa.

12.23: Venäjälle palanneen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin oikeuskäsittely on käynnissä Moskovassa poliisiasemalla, Navalnyin edustajat kertovat. Käsittely koskee Navalnyin säilöönoton jatkamista.

11.25: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Navalnyin tapaus on saanut aikaan keinotekoista kansainvälistä myötäilyä, joka määrittää Moskovalle sanktioita.

10.38: Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on ottanut kantaa tapaukseen Twitterissä. Hän sanoo, että demokratiassa opposition toimintaa ei saa estää.

Jos tviitti ei näy yllä, voit katsoa sen tästä linkistä.

10.25: Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan länsimaiden esittämä huoli Navalnya kohtaan on tarkoitettu kääntämään kansalaisten katse pois heidän kotimaissaan olevista ongelmista.

10.07: Britannia vaatii Navalnyin vapauttamista välittömästi. Ulkoministeri Dominic Raabin mukaan oppositiojohtaja on joutunut halveksuttavan rikoksen uhriksi.

9.47: Euroopan parlamentin jäsen ja entinen ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) tviittasi myöhään eilen illalla Navalnyiin liittyen.

– Suomen ja koko Euroopan unionin on vaadittava Alexei Navalnyin välitöntä vapauttamista, Niinistö kirjoittaa.

9.08: Pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi tänään aamulla, että oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pitäisi vapauttaa ilman viivytystä. 

– Myös muut hänen saapumisen yhteydessä pidätetyt henkilöt pitäisi vapauttaa. Venäjän tulisi tutkia Navalnyin myrkytystä, suojella demokratiaan kuuluvan opposition oikeuksia. 

8.12: Entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen arvioi MTV Uutisten haastattelussa, että Navalnyi saa ehdottoman tuomion ehdonalaisen tuomion sääntöjen rikkomisesta.

– Muutamista kuukausista ylöspäin, vuosi kaksi, Himanen arvioi.

6.34: Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita pidetään Venäjän sisäministeriön poliisiosaston vankilassa Himkissä Moskovan lähettyvillä, kertoo venäjänkielinen BBC Twitterissä.

BBC perustaa tietonsa Navalnyin asianajajan lausuntoon. Asianajaja Olga Mihailovan mukaan häneltä on evätty tapaaminen Navalnyin kanssa yöaikaan vedoten.

Myös Navalnyin edustaja Kira Jarmysh kertoi aiemmin, että Navalnyi ei ole saanut yhteyttä asianajajansa.

Navalnyi otettiin kiinni eilisiltana hänen saapuessaan Moskovaan suuren kansainvälisen mediahuomion saattelemana. Venäjän viranomaisten mukaan Navalnyi pysyy kiinniotettuna odottamassa oikeuden istuntoa.

6.00: Venäjän ulkoministeriö on julkaissut lausunnon, jossa se puolustaa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kiinniottoa.

Ulkoministeriön mukaan Navalnyi on rikkonut ehdonalaisensa ehtoja useasti.

Ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova myös totesi, että "ulkomaalaisten julkisten hahmojen" tulisi kunnioittaa kansainvälistä oikeutta ja olla puuttumatta itsenäisten valtioiden sisäisiin oikeusasioihin. Tällä hän viittasi monien länsimaiden vaatimuksiin vapauttaa Navalnyi.

– Keskittykää omiin ongelmiinne, Zaharova sanoi.

Lue koostejuttu Venäjän tapahtumista tästä linkistä.

Sunnuntai 17.1.2021

23.40: Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan vaati myöhään sunnuntaina Suomen aikaa Venäjää vapauttamaan välittömästi venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin.

–  Samalla ne, jotka syyllistyivät häpeämättömään hyökkäykseen hänen henkeään kohtaan on saatava vastuuseen. Kremlin hyökkäykset Navalnyitä vastaan eivät ole vain ihmisoikeusrikoksia, vaan solvaus kaikkia niitä venäläisiä kohtaan, jotka haluavat äänensä kuuluville, Jake Sullivan kirjoitti Twitterissä.

Lue koko juttu täältä.

23.05:  MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu selvitti Navalnyin pidätyksen taustat Liven haastattelussa.

– 2014 Navalnyi sai tuomion kavalluksesta ja se muutettiin ehdonalaiseksi. Yksi ehto oli, että hänen pitää ilmoittautua viranomaisille ja se hänen olisi pitänyt tehdä viime joulukuussa. Tuolloin hän oli vielä Berliinissä myrkytyksen jälkeen.

– Navalnyi oli kuitenkin todettu terveeksi ja venäläisviranomaiset olivat sitä mieltä, että kun hän kerran on terve, niin hänen pitää käydä ilmoittautumassa. Tällä varjolla hänet nyt pidätettiin.

Lue koko juttu täältä tai katso haastattelu alta.

3:37

23.00: MTV Uutiset kysyi Ulkopoliittisen instituutin vanhemmalta tutkijalta Jussi Lassilalta, miten Vladimir Putinin pitäisi tilanne hoitaa?

– Näemmä myrkyttämällä, Lassila letkauttaa.

– Kertoo aika korutonta kieltä, että näitä pehmeitä keinoja on nähty vuosien varrella vaikka kuinka paljon. Sulkemista, mustamaalaamista, pidätyksiä, pelottelua, uhkailua. Lista on loputon. Tämä murhayritys paljastaa sen, että nyt on siirrytty koviin keinoihin.

Lue koko juttu täältä tai katso haastattelu alta.

2:54

22.58: Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tilannetta dramaattisena.

– Hän (Navalnyi) on hyvin rohkea, kun hän selvittämättömän myrkytystapauksen jälkeen palaa maahan, Haavisto kommentoi MTV Uutisille.

Lue koko juttu täältä 

20.45: Katso videolta Navalnyin pidätys.

2:15

20.43: Viro, Liettua ja Latvia ehdottivat Venäjälle mahdollisia pakotteita heti Navalnyin pidätyksen jälkeen.

– Aleksei Navalnyin kiinniottaminen on täysin hyväksymätöntä. Vaadimme hänen välitöntä vapauttamistaan. EU:n tulisi toimia nopeasti ja jos Navalnyita ei vapauteta, niin meidän täytyy harkita pakotteita, Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis totesi Reutersin mukaan.

20.34: Kiinnioton syy on ehdonalaisen rikkominen, vahvistavat Venäjän viranomaiset. Navalnyi aiotaan pitää viranomaisten huostassa oikeuden kuulemiseen saakka.

20.26: Navalnyin juristi ei saanut mennä oppositiopoliitikon mukaan kiinniotettaessa, kertoo Moscow Times

20.06: Navalnyi otettiin kiinni Moskovan lentokentällä. Tiedon vahvistavat sekä Navalnyin juristi että Venäjän viranomaiset. Aluksi uutisoitiin, että Navalnyi on pidätetty. 

19.40:  Ihmisiä on alettu päästää ulos lentokoneesta. He kulkevat lentokoneesta kentälle lentokenttäbussissa.

19.35: Navalnyita kuljettaneen koneen laskeutumista seurasi Flightradar24:n mukaan lähes 500 000 ihmistä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

19.14: Navalnyita kuljettava kone on laskeutunut Moskovaan, Reuters uutisoi silminnäkijätietojen perusteella.

19.02: CNN:n toimittajan mukaan Navalnyin lento laskeutuu Vnukovon kentän sijaan Šeremetjevonin kansainväliselle lentoasemalle. Kyse on Venäjän toiseksi suurimmasta lentokentästä ja myös se sijaitsee Moskovan läheisyydessä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

18.54: Navalnyita kuljettava kone kaartelee tällä hetkellä Vnukovon lentokentän lähistöllä. Pobeda Airline -yhtiön mukaan kenttä on suljettu saapuvilta lennoilta.

18.48: Vnukovon lentokenttä, jolle Navalnyin oli määrä laskeutua näinä hetkinä, on Pobeda Airline -yhtiön mukaan suljettu saapuvilta lennoilta. Asiasta uutisoi Reuters.

18.29: Alla olevissa kuvissa näkyy, miten Moskovan lentokentällä on otettu kiinni Navalnyin tukijoita sen jälkeen kun häntä kuljettava lentokone lähti Berliinistä Moskovaan.

17.59: Navalnyin liittolaisia on otettu kiinni moskovalaislentokentällä Navalnyin kotiinpaluun alla. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja venäläislehti Moscow Times. Lisäksi kiinniotoista kertoo Twitterissä Navalnyin korruptionvastainen FBK-järjestö.

Kentällä on otettu kinni ainakin Navalnyin läheinen liittolainen Ljubov Sobol. AFP ja Moscow Times kertovat kentällä otetun kiinni yhteensä neljä Navalnyin liittolaista.

Moscow Times kertoo, että kiinni otettujen joukossa olisi silminnäkijähavaintojen mukaan myös Navalnyin veli Oleg Navalnyi. Lehden mukaan kiinni otetut olivat istuneet lentokenttäkahvilassa, kun he joutuivat viranomaisten haaviin.

17.56: Navalnyita Moskovaan kuljettava lento on saapunut Venäjän ilmatilaan.

Voit seurata Berliinistä Moskovaan matkalla olevan lentokoneen etenemistä reaaliajassa Flightradar24-sivuilta.

17.47: Koneen lähtö viivästyi suunnitellusta aikataulusta noin puolella tuntia, ja lennon on Flightradarin mukaan arvioitu laskeutuvan Moskovaan Vnukovon lentokentälle Suomen aikaa puoli seitsemän jälkeen.

–  Tulkaa tapaamaan minua, oppositiojohtaja ilmoitti kannattajilleen keskiviikkona sosiaalisen median kanavilleen kirjoittamassaan viestissä ennen lähtöään Berliinistä.

AFP:n mukaan Navalnyi painotti syyttömyyttään häntä koneen sisällä ympäröineille toimittajille.

–  He aikovat pidättää minut? Se on mahdotonta, minä olen syytön, hän sanoi kasvomaskiin sonnustautuneena.

–  Koen olevani Venäjän kansalainen, jolla on täysi oikeus palata kotiinsa.

17.40: Moskovan  lentokentällä on pidätetty ihmisiä kun Navalnyin saapumiseen on noin tunti aikaa.

3:15:12

16.55: Navalnyi on repinyt vakavasta tilanteesta huumoria irti. Tänään hän nimittäin tviittasi kuvan, jossa taivaalle katsovat istuva presidentti Vladimir Putin, ex-presidentti Dmitri Medvedev ja Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja Kirill.

Kuvan oheen Navalnyi on runoillut seuraavasti: "Kun sinä ja ystäväsi odotatte lennon saapuvan".

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

16.39: Venäläistä oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyita takaisin Venäjälle kuljettava kone on lähtenyt Berliinistä, kertoo uutistoimisto AFP. Lentoa seuraavan Flightradar24:n mukaan kone lähti Berliinistä iltapäiväneljän jälkeen.

Katso alta video Navalnyin saapumisesta koneeseen.

1:00

Hieman ennen lähtöä venäläislehti Moscow Times kertoi Navalnyin nousseen Venäjälle suuntaavaan koneeseen vaimonsa Julia Navalnajan kanssa.

Koneen lähtö viivästyi suunnitellusta aikataulusta noin puolella tuntia, ja lennon on Flightradarin mukaan arvioitu laskeutuvan Moskovaan Vnukovon lentokentälle Suomen aikaa puoli seitsemän jälkeen.

16.24: Washington Postin toimittajan jakamalla videolla näkyy Navalnyin saapuminen lentokoneeseen. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

16.15: Navalnyin liittolainen Pavel Zelensky pidätettiin eilen Moskovassa. Syyksi ilmoitettiin "ääriaatteellisuuteen yllyttäminen" netin välityksellä. Zelenskyn täytyy olla vankilassa helmikuun loppuun saakka. Hänet pidätettiin perjantaina.

Zelensky on kuvaaja järjestössä, joka on erikoistunut hallinnon väärinkäytösten tutkimiseen. 

Pidätys tehtiin Zelenskyn tviitin vuoksi, joka sisälsi edesmenneen toimittajan Irina Slavinan kuvan. Slavina sytytti itsensä palamaan Venäjän sisäministeriön konttorin edessä päivä sen jälkeen kun poliisit olivat tutkineet hänen talonsa.

2:00

16.00: Reuters kertoo silminnäkijähavaintoon nojaten, että Navalnyi on noussut koneeseen.

15.57: Navalnyin paluu Venäjälle herättää lukuisia kysymyksiä. 

Miten Venäjän valtaeliitti suhtautuu äänekkään vastustajansa läsnäoloon? Miten Navalnyi itse pyrkii säilyttämään kannattajiensa tuen? Kuinka asiaa tarkasti seuraavat länsimaat reagoivat, mitä Venäjällä seuraavaksi tapahtuukaan? 

–  Koko sen ajan, kun Navalnyi on ollut poliittisesti aktiivinen, hän on korostanut venäläisyyttä ja isänmaallisuutta. Hänen imagoonsa ei olisi sopinut jäädä Venäjän ulkopuolelle ja pyrkiä jatkamaan oman agendansa ajamista siellä, Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja ja Venäjä-asiantuntija Hanna Smith arvioi STT:lle sunnuntaina iltapäivällä.

Lue koko artikkeli täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja